Οι επερχόμενες αναδιαρθρώσεις και συγχωνεύσεις προκαλούν αλυσιδωτές ανακατατάξεις και στα διευθυντικά στελέχη της τράπεζας

Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Πηνελόπη Κονιδάρη αποχωρεί από την τράπεζα στις 31/12/19. Ο Σύλλογός μας έχει στηλιτεύσει επανειλημμένως τη λειτουργία και την πρακτική της, αφού σε πλήρη αναντιστοιχία με το θεσμικό της ρόλο, η παρουσία της δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να εμπεδώσει κλίμα αξιοκρατίας και αξιοποίησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της τράπεζας.

Η απώλειά της όχι μόνο δε θα αποτελέσει πλήγμα για την τράπεζα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα προσανατολίζεται στην τοποθέτηση σε αυτήν τη νευραλγική θέση ενός στελέχους που δε θα προέρχεται από την τράπεζα. Αν αυτή η επιλογή γίνει με ορθολογικά κριτήρια με στόχευση στην καλύτερη αξιοποίηση του Ανθρώπινου Δυναμικού της τράπεζας και την καλλιέργεια ενός καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος για τους εργαζομένους, τότε ίσως το νέο στέλεχος να κατορθώσει να διαμορφώσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τους εργαζομένους και να δώσει έναν άλλο αέρα στη διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού της τράπεζας.

Συνάδελφοι,

Έχουμε επισημάνει ότι οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα θα είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα αφού είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε μία διαδικασία συγχωνεύσεων και αναδιαρθρώσεων, γιατί με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεραστεί το τεράστιο πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Αυτές οι εξελίξεις δε θα αφήσουν ανεπηρέαστα και τα διευθυντικά στελέχη και θα γίνουμε μάρτυρες αρκετών ανακατατάξεων.

Δυστυχώς βέβαια, οι συνεχείς αναδιαρθρώσεις και συγχωνεύσεις συνοδεύονται από τη διαρκή ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση του επαγγέλματος των τραπεζοϋπαλλήλων, έχοντας επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στον κλάδο μας. Το χειρότερο όλων είναι ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ο συνδικαλισμός έχει εναγκαλιστεί με την εργοδοσία, έχοντας αφήσει έκθετους τους εργαζομένους στα απανωτά χτυπήματα που δέχονται τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας τους στο φόβο, την απόγνωση και εν τέλει την αποδοχή της υποβάθμισής τους. Ας ελπίσουμε ότι τα επόμενα χρόνια, μέσα και από τις δύσκολες αυτές καταστάσεις, θα σφυρηλατηθούν συνειδήσεις και θα εμφανιστεί μία νέα γενιά συνδικαλιστών, ικανών και πρόθυμων να θέσουν ανάχωμα στην καταστροφική πορεία του τραπεζοϋπαλληλικού κλάδου.