Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά! Δεν είναι αργία – Είναι απεργία ! Δεν είναι απλά μία επέτειος μνήμης – Είναι ημέρα ευθύνης ! Δεν είναι ημέρα των… λουλουδιών – Είναι ημέρα πράξης και αγώνα !

Σ υ ν ά δ ε λ φ ο ι ,

Έχουν περάσει 133 χρόνια από την αιματοβαμμένη εργατική πρωτομαγιά του Σικάγο και η εργατική τάξη σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπη με τη νέα φάση αντιδραστικής εκστρατείας. 8 ώρες εργασία (και όχι… δουλεία) – 8 ώρες αναψυχή και μόρφωση – 8 ώρες ανάπαυση ζήτησαν, αλλά…

Τα αιτήματα των εργατών του Σικάγο όχι μόνο δεν έχουν ικανοποιηθεί 133 χρόνια μετά, αλλά παραμένουν το ίδιο επίκαιρα, ενώ η φτώχεια, ο ολοκληρωτισμός, οι πόλεμοι και ο φασισμός εξαπλώνονται απειλητικά για όλους τους λαούς.

Οι κυρίαρχες δυνάμεις του κεφαλαίου στον κόσμο και την υποτιθέμενη Ευρώπη των λαών σχεδιάζουν την περαιτέρω καταβαράθρωση μισθών και συντάξεων, την επιδείνωση των ήδη υποβαθμισμένων εργασιακών συνθηκών, αδιαφορώντας βέβαια για την ανεργία και τον κοινωνικό προσανατολισμό του ασφαλιστικού συστήματος.

Τα εργασιακά δικαιώματα βρίσκονται στον προκρούστη, ενώ μεγάλο μέρος των συνταξιούχων βιώνουν συνθήκες εξαθλίωσης. Τα ψίχουλα που μας προσφέρουν δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτελούν εστία δημιουργίας ψευδαισθήσεων. Μην έχουμε αυταπάτες. Ποτέ δε μας δόθηκε τίποτα χωρίς αγώνες και θυσίες. Και αυτή είναι μία διαχρονική αλήθεια που διατρέχει την ιστορία μέχρι σήμερα…

«Τι περιμένετε; Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα σας κάνουν;

Κι ότι οι αχόρταγοι κάτι θε να σας δώσουν! 

Οι λύκοι θα σας ταΐσουνε αντί να σας καταβροχθίσουν! 

Από φιλία. 

Θα σας προσκαλέσει η τίγρη να της βγάλετε τα δόντια, τέτοια περιμένετε!»

Μπέρτολτ Μπρεχτ 

.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους συναδέλφους μας

να μην επιτρέψουν να κυριαρχήσει η μοιρολατρία και ο συμβιβασμός

Ο αναποτελεσματικός, υποταγμένος, εκφυλισμένος εργοδοτικός συνδικαλισμός έχει καταστεί το μακρύ χέρι της εργοδοσίας ως φυσικό επακόλουθο της αδρανοποίησης της κοινωνίας μας σε όλα τα μέτωπα.

Στην ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, με τα λάθη και τις παραλείψεις μας, προσπαθούμε να κάνουμε πράξη την υπεύθυνη στάση και τους αγώνες που οφείλει να δίνει ο συνδικαλισμός για τα εργατικά και συνταξιουχικά δικαιώματά μας. Στο γκρίζο τοπίο που απλώνεται γύρω μας με τη συνεχή υποβάθμιση κατακτήσεων δεκαετιών, προσπαθούμε να ενσαρκώσουμε τις πραγματικές αξίες των εργατικών αγώνων και να ανταποκριθούμε στο νόημα του ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού.

Η Πρωτομαγιά δεν πρέπει να είναι μία ακόμα… επιτάφιος ακολουθία των εργασιακών κατακτήσεων. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές τέτοιες…

Μπορεί και πρέπει να είναι αφιερωμένη στον αγώνα των εργαζομένων και των συνταξιούχων ΣΗΜΕΡΑ για να πετύχουμε να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, σε ένα κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά. Με αυθεντικά σωματεία εργαζομένων και όχι φερέφωνα των εργοδοτών!

·        Οι συνταξιούχοι, η παλιά φρουρά, οφείλουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων και να δίνουμε το παράδειγμα στις νέες γενιές για να αγωνιστούν ακόμα πιο δυναμικά και αποτελεσματικά!

·        Η ιστορία της εργατικής πρωτομαγιάς αποδεικνύει ότι κανείς δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα. Αντίθετα, η απελευθέρωση από τα δεσμά μας πρέπει να διεκδικηθεί με πάθος!

 

«Τη λευτεριά δεν τη ζητάν με παρακάλια, την επαίρνουν με τα δικά τους χέρια, μοναχοί … Αν είναι ο λάκκος σου πολύ βαθύς, χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς!»

Κώστας Βάρναλης

Ο σύλλογός μας με αίσθημα αλληλεγγύης, εκφράζει πλήρη στήριξη και συμπόρευση με όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους και απλούς πολίτες της χώρας, προτρέποντας όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά και να στηρίξουν με διεκδικητικό φρόνημα και παλμό όλες τις κατά τόπους συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις


Ζ Η Τ Ω   Η   Ε Ρ Γ Α Τ Ι Κ Η   Π Ρ Ω Τ Ο Μ Α Γ Ι Α   !

.