Πλήρης δικαίωση των ενεργειών της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ για τον επανυπολογισμό των συντάξεων με τις αυξήσεις που είδαν σήμερα οι περισσότεροι συνταξιούχοι της Ιονικής!

Συνάδελφοι,

Σας είχαμε τονίσει όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου για τον επανυπολογισμό των συντάξεων ότι οι συνάδελφοι της Ιονικής δεν θα έπρεπε να ανησυχούν για τυχόν μειώσεις στις συντάξεις τους, αλλά αντίθετα είχαμε ξεκαθαρίσει ότι ένα μεγάλο μέρος των συνταξιούχων συναδέλφων μας θα έβλεπε αυξήσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες ανάλογα με τις διαφορετικές προϋποθέσεις κάθε ασφαλισμένου.

Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι του Συλλόγου μας διαπίστωσαν από την πρώτη στιγμή ότι μέσα από τις διατάξεις του νόμου, μάς δινόταν η δυνατότητα να τεκμηριώσουμε με αδιάσειστα στοιχεία τους λόγους που θα απέτρεπαν τη μείωση των συντάξεών μας και προβήκαμε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες που θα θεμελίωναν τους ισχυρισμούς μας. Το εμπεριστατωμένο υπόμνημα Κουτρουμάνη – Αλεξόπουλου για το υψηλό ασφάλιστρο που καταβάλλαμε και οι αντίστοιχοι πίνακες που υποβάλαμε έγιναν αποδεκτά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του ΕΦΚΑ, διαμορφώνοντας το πρόγραμμα του επανυπολογισμού των συντάξεων του ΤΑΠΙΛΤ.

.

Η δικαίωση των ενεργειών του Συλλόγου μας ήρθε με την πίστωση των συντάξεων Ιανουαρίου 2019 χθες και σήμερα, όπου η μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων συναδέλφων μας είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους!

Πρόσφατα η Κυβέρνηση προέβη σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μην υποστούν μειώσεις στις συντάξεις τους οι συνταξιούχοι που επρόκειτο να υποστούν μειώσεις μετά τον επανυπολογισμό. Ωστόσο ο επανυπολογισμός για τους συνταξιούχους του ΤΑΠΙΛΤ προχώρησε και ήδη στην πίστωση των συντάξεών μας για τον Ιανουάριο 2019, έχετε διαπιστώσει ότι αναλόγως την κάθε περίπτωση, όχι μόνο δεν έχετε υποστεί μειώσεις, αλλά έχουν προκύψει αυξήσεις στις συντάξεις σας!

Σημειώστε δε, ότι η αύξηση που διαπιστώσατε αφορά μόνο το 1/5 της αύξησης που θα λάβετε τελικά, αφού το υπόλοιπο θα δοθεί σε βάθος πενταετίας. Επομένως, π.χ. αν η αύξηση που διαπιστώσατε σήμερα ήταν 40 ευρώ, η σύνταξή σας θα προσαυξάνεται κατ’ αυτό το ποσό στην πρώτη σύνταξη κάθε έτους για την επόμενη τετραετία και αντιστοιχεί συνολικά σε αύξηση 200 ευρώ (40 ευρώ Χ 5 έτη) στο καθαρό ποσό αποδιδόμενης σύνταξης μετά τον επανυπολογισμό (το μικτό ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο). Στο καθαρό ποσό αύξησης που σας αποδόθηκε στις συντάξεις έχει ήδη παρακρατηθεί 6% για τον κλάδο υγείας, η εισφορά αλληλεγγύης και ο αναλογούν φόρος.

Εκτός της πλειονότητας των συναδέλφων που διαπίστωσαν αυξήσεις στις συντάξεις τους, υπάρχουν περίπου 500 περιπτώσεις συνταξιούχων συναδέλφων της Ιονικής που για τεχνικούς λόγους δεν κατέστη δυνατό να επανυπολογιστεί έγκαιρα η σύνταξή τους. Αυτό αναμένεται να γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα και εφόσον προκύψουν αυξήσεις, οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι θα τις λάβουν αναδρομικά από 1/1/19. Οι ασφαλιστικοί μας συνεργάτες παρακολουθούν από κοντά αυτές τις περιπτώσεις και συνολικά όλη τη διαδικασία για να εντοπίζουν τυχόν λάθη και να συνδράμουν στην καλύτερη εφαρμογή του επανυπολογισμού από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. 

Σας υπενθυμίζουμε εξ άλλου ότι όσοι θεμελιώνουν ασφαλιστικό δικαίωμα και συνταξιοδοτήθηκαν μετά το Μάιο του 2016, ήδη λαμβάνουν σημαντικά αυξημένες συντάξεις σε σχέση με αυτούς που η σύνταξή τους υπολογίστηκε πριν από το νόμο Κατρούγκαλου.

.

Συνάδελφοι,

Η αύξηση των συντάξεών μας κατέστη δυνατή λόγω των υπεύθυνων χειρισμών και ενεργειών του Συλλόγου μας και των ασφαλιστικών μας συμβούλων που θεμελίωσαν τα θετικά αποτελέσματα του επανυπολογισμού των συντάξεων για τους ασφαλισμένους του ταμείου μας.

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ο μοναδικός θεματοφύλακας των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας σας έκανε και αυτό το «μεγάλο δώρο» για τις γιορτές και θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη διαδικασία και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε αυτό το μείζον θέμα, κρατώντας σας πάντοτε ενήμερους για όλες τις εξελίξεις.

.

Υ.Γ. Σας ενημερώνουμε ότι η πίστωση των επικουρικών μας συντάξεων θα γίνει την Παρασκευή 28/12.