ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ – Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ εγκαινιάζει τη συνεργασία με τον “Πανελλήνιο Σύλλογο Πρόληψης Ατυχημάτων Ανηλίκων” για τη συλλογή πλαστικών πωμάτων που χρησιμοποιούνται για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων

Η μεγαλύτερη ευλογία είναι να έχει κανείς την υγεία του. Μπορεί τις περισσότερες φορές να εκφέρεται απλά ως μία κοινότοπη ευχή, που τώρα στις γιορτές «μοιράζουμε» αφειδώς, αλλά παραμένει η πλέον σημαντική παράμετρος της ζωής μας.

Δυστυχώς όμως, υπάρχουν και συνάνθρωποί μας που είτε έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, είτε έχουν βρεθεί καθηλωμένοι από ατυχήματα. Η τελευταία περίπτωση μάλιστα αποτελεί μία σκληρή πραγματικότητα που συναντάται στη χώρα μας, που παραμένει εκ των θλιβερών «πρωταθλητριών» στα τροχαία ατυχήματα.

Τη φροντίδα αυτών των ανθρώπων επιμερίζονται η οικογένεια και τα οικεία τους πρόσωπα, που ανεβαίνουν έναν ατελείωτο Γολγοθά για να ανταποκριθούν στις σοβαρές ανάγκες και απαιτήσεις που δημιουργούνται.

Ωστόσο, πού στεκόμαστε εμείς ως συν-άνθρωποι απέναντι σε αυτές τις περιπτώσεις; Τι μπορούμε να κάνουμε για να ελαφρύνουμε λίγο το βαρύ τους φορτίο;

Στην ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ πιστεύουμε και τονίζουμε αδιάκοπα ότι ο συνδικαλισμός δεν πρέπει να είναι μία αποστεωμένη υπόθεση. Οφείλει να είναι ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, ειδάλλως χάνει την ουσία και το νόημά του.

Όλοι όσοι… περιδιαβαίνουν τις πολυδαίδαλες, διαδικτυακές λεωφόρους, σίγουρα έχει υποπέσει στην αντίληψή τους τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια που γίνεται από διάφορους κοινωνικούς, θεσμικούς ή και ιδιωτικούς φορείς για την περισυλλογή πλαστικών πωμάτων που χρησιμοποιούνται για την αγορά αμαξιδίων για ανθρώπους που έχουν πέσει θύματα τροχαίων ατυχημάτων και αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Η πρώτη αντίδραση σίγουρα είναι η έκπληξη και ίσως η δυσπιστία. Αλήθεια, είναι δυνατόν με τα «άχρηστα», πλαστικά πώματα να συνδράμουμε στη διευκόλυνση της ζωής των άτυχων συνανθρώπων μας;

.

Και όμως, Τ Ι Π Ο Τ Α    Δ Ε Ν    Π Α Ε Ι    Χ Α Μ Ε Ν Ο !

.

Στην Αττική, αυτή τη δράση έχει αναλάβει ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Ανηλίκων ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΖΩΗ». Έχοντας αντιληφθεί τη σημαντική δράση του Συλλόγου, αποφασίσαμε να την προβάλουμε μέσα από την ιστοσελίδα και την εφημερίδα μας, αλλά και να προχωρήσουμε σε μόνιμη συνεργασία, παρέχοντας ειδικό χώρο συγκέντρωσης των πωμάτων στο χώρο του συλλόγου μας και να παροτρύνουμε τους συναδέλφους μας να τα προσκομίζουν στα γραφεία μας προκειμένου να τα παραδίνουμε.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πόσες δεκάδες χιλιάδες πλαστικά πώματα έχετε καταναλώσει και πετάξει ο καθένας; Η κα Βιβή Βάγγαλη υπεύθυνη του «Πανελλήνιου Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Ανηλίκων ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΖΩΗ» και οι συνεργάτες της, μετατρέπουν τα άχρηστα πώματα σε αναπηρικά αμαξίδια. Όχι, δεν έχουν κάποιο μαγικό ραβδί…

Θέληση, κινητοποίηση, σχεδιασμό και αγάπη για το συνάνθρωπο και τη ζωή χρειάζεται.

Συναντηθήκαμε με την κα Βιβή Βάγγαλη για να επισημοποιήσουμε τη συνεργασία μας και να μας πει δυο λόγια για τη σημαντική δράση του συλλόγου.

…………………………………………………………………………………

– Κα Βάγγαλη σας καλωσορίζουμε στην ιονική οικογένεια. Ξεκινώντας τη συνεργασία μας, θα θέλαμε να μάθουμε κάποια πράγματα για το σύλλογό σας.

Β.Β. Χαίρετε. Κατ’αρχάς να σας ευχαριστήσω και να σας πω ότι με μεγάλη μας χαρά ενημερωθήκαμε για την επιθυμία σας να συνεργαστούμε.

Σχετικά με τη δράση και την ιστορία μας, ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Ανηλίκων ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΖΩΗ», ιδρύθηκε το 2005 από άτομα ευαισθητοποιημένα στη μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων. Ωστόσο, η πλήρης δράση του ξεκίνησε ουσιαστικά το 2012. Σκοπός του συλλόγου μας είναι η πρόληψη, η συμπαράσταση και η αρωγή σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, με σοβαρά κινητικά προβλήματα, που έχουν προκληθεί είτε από ατυχήματα, είτε από άλλους παράγοντες, αλλά και η συμπαράσταση σε ενήλικες. Τον τελευταίο χρόνο ο σύλλογος συμπαρίσταται σε όποιον συνάνθρωπο ζητήσει τη βοήθειά μας, ακόμη και αν δεν προέρχεται από τροχαίο. Τελευταίο παράδειγμα η αρωγή μας, σε μια οικογένεια η οποία έχει δύο παιδιά δίδυμα, ηλικίας 11 ετών, με 100% τετραπληγία από λάθος γιατρού στη θερμοκοιτίδα. Τα παιδιά χρειάζονται ειδικού τύπου αμαξίδια, συνολικής αξίας 6.000€. Με τη βοήθεια δωροθέτη και της συμμετοχής του ταμείου, τα παιδιά θα πάρουν τα νέα τους αμαξίδια.

– Η δράση του συλλόγου σας έχει γίνει γνωστή στο Πανελλήνιο μέσα από τη συλλογή πλαστικών πωμάτων για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων. Με αυτόν τον τρόπο και το «θόρυβο» που δημιουργήθηκε, στο διαδίκτυο κυρίως, μάθαμε κι εμείς για το σύλλογό σας. Αλήθεια, πώς στραφήκατε στη συγκεκριμένη δράση ; Ποιο ήταν το έναυσμα ;

Β.Β. Πριν 19 χρόνια έχασα ένα πολύ στενό συγγενικό μου πρόσωπο, σε τροχαίο δυστύχημα.

– Πώς γίνεται η συλλογή ; Ποια είναι η διαδικασία ;

Β.Β. Συγκεντρώνει μια εταιρεία, ένα σχολείο, ένας φορέας, μια οικογένεια καπάκια. Μας τηλεφωνεί στο 210-4101676 και μας αναφέρει ότι στην τάδε οδό υπάρχουν καπάκια, σε ποσότητα δείνα. Καταγράφουμε όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο και ποσότητα. Μόλις συμπληρωθούν 30 σημεία στην Αττική τότε στέλνουμε mail στη μεταφορική εταιρεία με τα σημεία όπου πρέπει να περάσει και να παραλάβει τα καπάκια. Εδώ να σημειωθεί ότι οι μεταφορικές εταιρείες κάνουν τη διαδικασία αφιλοκερδώς. Αφού συλλέξουν τα καπάκια τα πηγαίνουν στον Ασπρόπυργο στην εταιρεία ανακύκλωσης, η οποία τα ζυγίζει και τα ανακυκλώνει. Ο ένας τόνος καπάκια δίνει 200€, τόσα όσα χρειάζεται ένα καλό απλού τύπου αναπηρικό αμαξίδιο να αγοραστεί. Τα αμαξίδια που δίνουμε είναι αλουμινίου και μπορούν να αντέξουν άτομο έως 120 κιλά.

– Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο; Από ιδιώτες, κοινωνικούς φορείς κ.λπ.;

Β.Β. Όσο περνάει ο καιρός η ανταπόκριση μεγαλώνει. Θα έλεγα πως γιγαντώνεται.

– Πόσα πώματα περίπου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο; 

Β.Β. Το 2017 συγκεντρώθηκαν 50 τόνοι καπάκια. Στο μήνα περίπου συγκεντρώνονται 4 έως 5 τόνοι καπάκια.

– Πόσα πώματα χρειάζονται για ένα αμαξίδιο;

Β.Β. Με τη συλλογή πλαστικών καπακιών, μπορούμε να προσφέρουμε ένα αμαξίδιο απλού τύπου, το οποίο αναλογεί σε έναν τόνο καπάκια (περίπου 555.555 καπάκια) με το ποσόν να ανέρχεται στα 200 ευρώ. Στην περίπτωση όμως που έχουμε να κάνουμε με εξειδικευμένα μηχανήματα ή αμαξίδια, τότε τα ποσά που χρειάζονται για την αγορά τους ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, τα οποία βρίσκουμε μέσα από δωροθέτες.

– Πώς αγοράζονται τα αμαξίδια ;

Β.Β. Είτε αγοράζονται τα απλού τύπου από τα χρήματα της ανακύκλωσης, δηλαδή από τα πλαστικά καπάκια, είτε τα ειδικού τύπου, τα οποία είναι ιδιαιτέρως ακριβά από δωροθεσίες. Κατόπιν, αυτά χαρίζονται σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

– Πόσα αμαξίδια έχετε παραδώσει μέχρι σήμερα ;

Β.Β. Ο Σύλλογος Αγάπη για Ζωή από το 2014 έχει δωρίσει περισσότερα από 100 αμαξίδια και ειδικούς μηχανισμούς. Στο πιο πρόσφατο παρελθόν, το 2016 δώρισε 22 αναπηρικά αμαξίδια απλού και ειδικού τύπου, καθώς και ειδικούς μηχανισμούς, ενώ το 2017 δώρισε 51 αναπηρικά αμαξίδια απλού και ειδικού τύπου, καθώς επίσης και ειδικούς μηχανισμούς. Από αυτά τα 47 είναι απλού τύπου, ένα είναι ειδικός μηχανισμός αναβατόριο και 3 είναι ειδικού τύπου αμαξίδια.

– Με ποιος τρόπους μπορεί ο καθένας να βοηθήσει ;

Β.Β. Μέσα από τη συλλογή πλαστικών καπακιών, που θεωρητικά φαίνονται ευτελούς αξίας και ανακυκλώνοντάς τα, αυτό μεταμορφώνεται σε χαμόγελα παιδιών, που τους χαρίζει αγάπη για ζωή, με αναπηρικά αμαξίδια που τους προσφέρουμε. Είτε με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια λίστα με αρκετούς ανθρώπους οι οποίοι περιμένουν τη βοήθειά μας.

– Εκτός από την Αθήνα, ο σύλλογός σας δραστηριοποιείται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ;

Β.Β. Δραστηριοποιούμαστε σε όλη την Ελλάδα.

– Εκτός από τη συλλογή των πλαστικών πωμάτων, ο σύλλογος δραστηριοποιείται και με άλλους τρόπους; Εξ άλλου, η παροχή των αμαξιδίων έρχεται να ανακουφίσει όταν πλέον η κατάσταση βρίσκεται στο έσχατο σημείο.

Β.Β. Ο Σύλλογός μας βεβαίως επεκτείνει τη δραστηριότητά του και σε άλλους τομείς. Επειδή πρώτα και πάνω από όλα πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει πράξη η ονομασία του συλλόγου μας, η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και η εναστάλαξη της σωστής και ασφαλούς οδηγικής συμπεριφοράς οφείλει να ξεκινά από την παιδική ηλικία.

Σε αυτά τα πλαίσια, διενεργούμε μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής σε παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη σωστή εκμάθηση και κατανόηση του Κ.Ο.Κ. με σκοπό την ασφαλή κυκλοφοριακή αγωγή και εν κατακλείδι την πρόληψη και αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Οργανώνουμε ημερίδες, διημερίδες, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και συνεργαζόμαστε με Δήμους, σχολεία, κοινωνικούς φορείς, εταιρείες και ιδιώτες, πάντα στα πλαίσια του βασικού μας στόχου που είναι η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

– Για να κλείσουμε τη συνάντησή μας και να… σφραγίσουμε τη συνεργασία μας, μπορεί οι σύλλογοί μας να έχουν διαφορετικό υπόβαθρο και συνισταμένες, αλλά αναζητώντας έναν κοινό τόπο στη δραστηριοποίησή μας, θεωρείτε πως συμβάλλετε τρόπον τινά και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το περιβάλλον, καθώς και στην ανάπτυξη αισθήματος κοινωνικής συνυπευθυνότητας, αλληλεγγύης και δράσης, αρχές και αξίες που οφείλει να υπηρετεί βεβαίως και ο συνδικαλισμός;

Β.Β. Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας. Το σπίτι μας πρέπει να είναι καθαρό, να το αγαπάμε και να το φροντίζουμε. Η ανακύκλωση, η προσφορά, η ανιδιοτέλεια, ο εθελοντισμός, και η κοινωνική δράση είναι μερικές έννοιες και αρχές που διέπουν τη φιλοσοφία της ομάδας μας. Είμαστε ευτυχείς που θα συνεργαστούμε. Ο συνδικαλισμός θα πρέπει να υπηρετεί αξίες συνώνυμες με την ύψωση της ανθρώπινης ύπαρξης στη σφαίρα της ακεραιότητας και της ηθικής υπηρέτησης του ίδιου του ατόμου.

Η συλλογή καπακιών από δεκάδες σημεία στην Αττική αλλά και σε ολόκληρη την επικράτεια, δίνει τη δυνατότητα μεγάλης συγκέντρωσής τους και ως εκ τούτου στην άμεση ανταπόκρισή μας, για τις ανάγκες των συνανθρώπων μας.

Η συνεχιζόμενη προσπάθεια, η μαζική στήριξη στο έργο μας, έχουν ως αποτέλεσμα την ανιδιοτελή προσφορά, κάθε φορά που δωρίζεται ένα αμαξίδιο ή ένας ειδικός μηχανισμός και τέλος τη μέγιστη χαρά που λαμβάνουμε όλοι μας, όταν η καθημερινότητα των συνανθρώπων μας βελτιώνεται και αυτό αντανακλάται στο πρόσωπό τους.

……………………………………………………………………………………………………………..

Ως συνδικαλιστικό σωματείο με χιλιάδες μέλη που ενεργοποιείται σε πολλαπλές δράσεις, οι αξίες της αλληλεγγύης, της ανιδιοτελούς προσφοράς, της κοινωνικής συνείδησης, αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία των αρχών που πρεσβεύουμε και θεωρούμε χρέος μας να προβάλουμε τόσο τη δράση του συγκεκριμένου συλλόγου όσο και αντίστοιχες δράσεις. Με αυτόν τον τρόπο βοηθούμε τους συνανθρώπους μας που έχουν κινητικά προβλήματα, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται η περιβαλλοντική – οικολογική συνείδηση, εισάγοντας την ανακύκλωση στην καθημερινότητά μας και μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων!!

Επειδή θεωρούμε ότι η ανθρωπιστική δράση δεν πρέπει να εξαντλείται στις ημέρες των εορτών, η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ παγιώνει τη συνεργασία με τον «Πανελλήνιο Σύλλογο Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Ανηλίκων ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΖΩΗ» και στο εξής στα γραφεία μας (Ευπόλιδος 8, Πλατεία Κοτζιά, 7ος όροφος) θα υπάρχει μόνιμα ειδικός κάδος συγκέντρωσης των πλαστικών πωμάτων. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η ανταπόκριση των συναδέλφων μας θα είναι μαζική και θα αποτελέσει μονάχα το πρώτο βήμα για την ακόμα πιο ενεργή συμμετοχή τους σε παρόμοιες δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ανταποκριθούν σε αυτήν την πρωτοβουλία, να συγκεντρώνουν όσο περισσότερα καπάκια όλων των ειδών μπορούν και είτε να τα μεταφέρουν στο σύλλογό μας είτε απευθείας στο Σύλλογο «ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΖΩΗ» για να συμβάλουμε στην ανακούφιση των παιδιών και των ενηλίκων που χρειάζονται τη βοήθεια και την αλληλεγγύη μας.

Για περισσότερες πληροφορίες : http://www.troxaia-atiximata.gr

                                                     facebook.com/agapigiazoi/

                                                     e-mail: agapigiazwi@gmail.com