ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σε ποιους θα καταβληθεί το εφάπαξ κατ’ απόλυτη προτεραιότητα

Συνάδελφοι, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο της 30-6-2016 για τη γνωστοποίηση ρυθμίσεων του άρθρου 35 για την «εφάπαξ παροχή» του ν. 4387/2016 , ορίζεται ότι η εφάπαξ παροχή καταβάλλεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα σε όλους τους δικαιούχους που ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

α) άτομα με αναπηρία, είτε

β) άτομα με χρόνιες παθήσεις, είτε

γ) γονείς και νόμιμοι κηδεμόνες που προστατεύουν άτομα με αναπηρία, είτε

δ) άτομα που συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του ν. 612/1977 (Α’ 164) «Περί συνταξιοδοτήσεως λόγω γήρατος των τυφλών των ασφαλισμένων εις ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητος του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών» όπως ισχύουν κάθε φορά ή με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές, όπως ισχύουν κάθε φορά, είτε

ε) άτομα που συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις που αναφέρονται στα πρόσωπα του τετάρτου εδαφίου της περίπτωσης α’ της παρ. 1 του άρθ. 1 (πολιτικοί υπάλληλοι) και του τετάρτου εδαφίου της περίπτωσης α’ της παρ. 1 του άρθ. 26 (στρατιωτικοί) του π.δ. 169/2007 (Α΄ 210), ή με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές, όπως ισχύουν κάθε φορά, είτε άτομα που ή συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις που αναφέρονται στα πρόσωπα του π.δ. 169/2007 (Α΄ 210) ή με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές, όπως ισχύουν κάθε φορά, είτε

στ) άτομα που λαμβάνουν μηνιαίο εξωιδρυματικό επίδομα ή προσαύξηση της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας, σύμφωνα με το άρθρο 42 του ν. 1140/1981 (Α΄ 68), όπως ισχύει για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Σημειώνεται ότι, για την εφαρμογή των περιπτώσεων αναπηρίας (α και γ), είναι αναγκαίο να προκύπτει αποδεδειγμένα αναπηρία ποσοστού τουλάχιστον 50%.

Κατόπιν των ανωτέρω, όσοι συνάδελφοι υπάγονται στις ανωτέρω κατηγορίες, θα πρέπει να υποβάλουν στο ΤΑΥΤΕΚΩ τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να λάβουν το εφάπαξ που δικαιούνται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.