ΣΥΙΛΤΕ Νο 119. Ρύθμιση του ζητήματος εξαγοράς χρόνου στράτευσης

Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε ένα από τα βασικότερα θέματα που ανέδειξε η εθελουσία ήταν η εξαγορά των χρόνων στρατιωτικής θητείας, η προθεσμία της οποίας είχε λήξει στις 31/12/2013 και αφορούσε τους άνδρες ασφαλισμένους πριν την 1/1/1983. Έκτοτε, παρά την από 1/11/2013 Νο 58 επιστολή μας με την οποία ζητούσαμε διευκρινίσεις και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δε λάβαμε καμία απάντηση. Ο Σύλλογός μας, υπό  την πίεση του χρόνου λήξης της εθελουσίας, απευθύνθηκε στον πρώην Υπουργό κο Γιώργο Κουτρουμάνη, ζητώντας τη συνδρομή του για τη διευθέτηση του αιτήματός μας που αφορά πάρα πολλούς συναδέλφους μας.

Η παρέμβασή του ήταν άμεση και αποτελεσματική, καθώς η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποδέχθηκε το δίκαιο αίτημά μας και πλέον οι συνάδελφοι που βρίσκονται στα όρια συνταξιοδότησης μπορούν να προχωρήσουν στην εξαγορά του χρόνου στράτευσης.

Η ρύθμιση αφορά τη δυνατότητα εξαγοράς του απαιτούμενου χρόνου στρατιωτικής θητείας των πριν την 1/1/1983 ασφαλισμένων για τη συμπλήρωση της 35ετίας και τη λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος και όχι για τη συμπλήρωση της 25ετίας (το 2010). Είναι αυτονόητο ότι η χρήση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας εξακολουθεί να λαμβάνεται υπόψη για θεμελίωση στο 58ο έτος της ηλικίας των πριν την 1/1/1983 ασφαλισμένων, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Αναμένουμε την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου με τις λεπτομέρειες της ρύθμισης.

Πληροφορίες και οδηγίες για τον τρόπο υλοποίησης της διαδικασίας της εξαγοράς θα δίνονται από το Σύλλογό μας κάθε μέρα από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 20.00 μ.μ.

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΕΞΟΔΟΥ

Μετά την επιτυχή διοργάνωση της πρώτης εκδήλωσης την περασμένη Πέμπτη (18/9) με σκοπό την ενδελεχή ενημέρωση όλων των συναδέλφων για το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου, ο σύλλογός μας, προσηλωμένος στο στόχο της όσο το δυνατόν καλύτερης εξυπηρέτησης των συναδέλφων πριν λάβουν αυτήν τη σημαντική απόφαση ζωής και μετά από τις τελευταίες διευκρινίσεις σχετικά με τα ασφαλιστικά μας θέματα, θα πραγματοποιήσει εκ νέου συνάντηση λεπτομερούς ανάλυσης των όρων, των προϋποθέσεων και των δεδομένων του προγράμματος της εθελουσίας, αλλά και για τις εξελίξεις στο φλέγον θέμα της διεκδίκησης του εφάπαξ. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα (29/9), στις 18.00 μ.μ., στη λέσχη του συλλόγου Εμπορικής στην οδό Ευπόλιδος 12, στον 8ο όροφο.

Καλούμε τους συναδέλφους να προσέλθουν και πάλι μαζικά για να ξεδιαλύνουν τις όποιες απορίες τους μέσω των ουσιαστικών συμβουλών που θα τους παρέχουμε, ώστε έπειτα από εξέταση όλων των δεδομένων να λάβουν τις σωστές αποφάσεις σε σχέση με την εθελουσία και τη διεκδίκηση του εφάπαξ.