Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για ανάθεση έργου εκπόνησης αναλογιστικής μελέτης

Τα Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων και Συνταξιούχων Ιονικής Τράπεζας «ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» και του Συλλόγου Εργαζομένων στην Alpha Bank προερχομένων εκ της Ιονικής, αποφάσισαν σε κοινή συνεδρίασή τους στις 2/2/2016, την εκπόνηση των ακόλουθων δύο αναλογιστικών μελετών, που θα αφορούν στην ολική ή μερική υπαγωγή των ασφαλισμένων του Επικουρικού Ταμείου ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ στο ΕΤΕΑΜ / ΕΤΕΑ.

1η Αναλογιστική Μελέτη: Υποχρεωτική και καθολική υπαγωγή όλων των εν ενεργεία ασφαλισμένων, καθώς και όλων των συνταξιούχων του ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ στο ΕΤΕΑΜ / ΕΤΕΑ.

Η ανωτέρω υποχρεωτική υπαγωγή απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και θα εστιάζεται στην αρχή της συγχώνευσης του ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ στο ΕΤΕΑ, με καθεστώς ΕΤΕΑΜ. Η σχετική Αναλογιστική μελέτη θα εκπονηθεί στο πλαίσιο των προδιαγραφών των αρμόδιων εποπτικών αρχών, καθώς και των καταστατικών διατάξεων του ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ, όπως αυτές ισχύουν από 29/6/2015 και εφεξής, όσο και αμέσως προ της 29/6/2015. Ακολούθως, θα γίνει επαναϋπολογισμός των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων του ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ, τόσο βάσει του προ της 29/6/2015 καθεστώτος, όσο και του μετά την 29/6/2015 καθεστώτος, αφού και τα ακόλουθα ληφθούν υπόψη:

(α) Από της υπαγωγής των ανωτέρω προσώπων του ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ στο ΕΤΕΑΜ και μέσω αυτού στο ΕΤΕΑ, η ασφαλιστική σχέση αυτών διέπεται από το σύνολο της νομοθεσίας του ΕΤΕΑΜ. Ο χρόνος ασφάλισης που έχει πραγματοποιηθεί στο ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που έχει αναγνωρισθεί ή προσμετρηθεί από προϋπηρεσία ή άλλη αιτία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού του, θεωρείται χρόνος ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ.

(β) Από την υπαγωγή στο ΕΤΕΑΜ και μέσω αυτού στο ΕΤΕΑ οι “καταβαλλόμενες συντάξεις” του ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ επανυπολογίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν το ΕΤΕΑΜ. Για τον επανυπολογισμό οι συνταξιούχοι κατατάσσονται στην ασφαλιστική κλάση, που προκύπτει από το ποσό της σύνταξής τους, που αναλογεί στο προ και στο μετά της 29/6/2015 καθεστώς, και στο συνολικό χρόνο ασφάλισής τους στο ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ, αφαιρουμένων των πάσης φύσεως επιδομάτων. Το ποσό της προκύπτουσας σύνταξης, σύμφωνα με τα ανωτέρω, αποτελεί εφεξής την καταβαλλόμενη σύνταξη του ΕΤΕΑΜ, η οποία διέπεται από τη νομοθεσία αυτού. Το ΕΤΕΑΜ και μέσω αυτού το ΕΤΕΑ, βαρύνεται εφεξής με την καταβολή των συντάξεων στους ανωτέρω συνταξιούχους, οι οποίες αυξάνονται σύμφωνα με τις αυξήσεις των συντάξεων του ΕΤΕΑΜ / ΕΤΕΑ.

(γ) Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από πρόταση του Δ.Σ. του ΕΤΕΑΜ / ΕΤΕΑ, δύναται να ρυθμίζεται κάθε ειδικό θέμα ή λεπτομέρεια που δεν καλύπτεται από τις ανωτέρω διατάξεις.

Παρατηρήσεις : (i) Οι εισφορές καθορίζονται σε 3% για τον εργαζόμενο και σε 3% για τον εργοδότη σε αποδοχές που το αντίστοιχο πλαφόν ορίζεται σε 5.543 €

(ii) Οι εις την ανωτέρω παράγραφο (β) αναφερόμενες ως “ καταβαλλόμενες συντάξεις” θα δοθούν, από τον εντολέα, στους “μελετητές” , ανά συνταξιούχο, σε ηλεκτρονική μορφή. Σαφηνίζεται ότι αν επιθυμεί ο εντολέας δύναται να χορηγήσει σε ηλεκτρονική μορφή τα ακόλουθα δύο ποσά σύνταξης ανά συνταξιούχο :

  • Το ποσό της καταβαλλόμενης σήμερα σύνταξης βάσει των όρων του από 29/6/2015 καταστατικού του ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ

  • Το ποσό τη σύνταξης που θα καταβάλλετο σε κάθε συνταξιούχο αν ίσχυε το αμέσως προ της 29/6/2015 καθεστώς των ανωτέρω συνταξιοδοτικών καταστάσεων.

(iii) καθολικός διάδοχος του ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ θεωρείται το ΕΤΕΑΜ / ΕΤΕΑ

2η Αναλογιστική Μελέτη: Κατ’ επιλογή υπαγωγή μέρους μόνον των εν ενεργεία ασφαλισμένων, καθώς και μέρους μόνον των συνταξιούχων του ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ στο ΕΤΕΑΜ / ΕΤΕΑ.

Η ανωτέρω κατ’ επιλογήν, δηλαδή προαιρετική, υπαγωγή μέρους μόνον των εν ενεργεία ασφαλισμένων ή και συνταξιούχων του ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ στο ΕΤΕΑΜ / ΕΤΕΑ, απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, και θα έχει ως σημείο αναφοράς την πλήρη εφαρμογή των αναφερομένων στην ανωτέρω αναφερόμενη «1η Αναλογιστική Μελέτη». Ακολούθως βάσει της αρχής του Αναλογιστικού Ισοδυνάμου θα εκτιμηθεί το μέρος των στοιχείων του ενεργητικού, το οποίο θα μεταφερθεί, ως περιουσιακό στοιχείο, στο ΕΤΕΑΜ / ΕΤΑΤ των εν ενεργεία ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, οι οποίοι θα επιλέξουν την υπαγωγή τους στο ΕΤΕΑΜ / ΕΤΕΑ. Δηλαδή το κάθε αναλογιστικό ισοδύναμο θα αντιστοιχηθεί με τα αντίστοιχα στοιχεία του ενεργητικού για “σύμμετρη ικανοποίηση”. Κατ’ επέκταση απαιτείται να προηγηθεί η εκπόνηση της ανωτέρω 1ης αναλογιστικής μελέτης και επιπρόσθετα έχοντας τα επιμέρους στοιχεία των ατόμων που θα επιλέξουν την προαιρετική υπαγωγή τους στο ΕΤΕΑΜ/ ΕΤΕΑ, θα υπολογισθεί, βάσει των ανωτέρω, για κάθε ενδιαφερόμενο:

  • Ένα αναλογιστικό ισοδύναμο με τα αναλογούντα στοιχεία του ενεργητικού για το καθεστώς των καταστατικών διατάξεων, όπως αυτές ισχύουν από 29/6/2015 και εφ’ εξής και

  • Ένα αναλογιστικό ισοδύναμο με τα αναλογούντα στοιχεία του ενεργητικού για το καθεστώς των καταστατικών διατάξεων, όπως αυτές ίσχυαν αμέσως προ της 29/6/2015

Επισήμανσεις: (i) Ο εντολέας έχει την ευθύνη της προσκόμισης στους μελετητές, σε ηλεκτρονική μορφή, των αναγκαίων στοιχείων ανά εν ενεργεία ασφαλισμένο καθώς και ανά συνταξιούχο. Επιπροσθέτως, θα έχει την ευθύνη προσκόμισης σε ηλεκτρονική μορφή και των λοιπών αναγκαίων στοιχείων, για την ορθή εκπόνηση των μελετών.

(ii) Στα συμπεράσματα του όλου αναλογιστικού έργου θα θέλαμε να καταγραφεί, όσον αφορά στην 1η μελέτη η αρχιτεκτονική υπαγωγής στο ΕΤΕΑΜ / ΕΤΕΑ και να αποτιμηθεί, ανά σενάριο, η δικαιούμενη, ανά συνταξιούχο, παροχή από το ΕΤΕΑΜ / ΕΤΕΑ, τόσο για το καθεστώς του ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ προ της 29/6/2015, όσο και για το αντίστοιχο καθεστώς μετά την 29/6/2015. Ενώ, όσον αφορά στην 2η μελέτη να καταγραφεί η επιμέρους περιουσία του ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ που θα μεταφερθεί, ανά σενάριο, στο ΕΤΕΑΜ/ ΕΤΕΑ, και η οποία θα αντιστοιχεί σε όσους από τους ήδη ενεργούς ασφαλισμένους και συνταξιούχους, θα εκδηλώσουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους για προαιρετική υπαγωγή στο καθεστώς του ΕΤΕΑΜ / ΕΤΕΑ. Πάντως σημειούται ότι σε κάθε περίπτωση απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

Κατόπιν των ανωτέρω προσκαλούμε κάθε ενδιαφερόμενο όπως μας υποβάλει μέχρι και την 7/3/2016 σχετική προσφορά, που θα αφορά στο ανωτέρω αναλογιστικό έργο.

Γνωρίζουμε ότι για παροχή σχετικών διευκρινίσεων για το περιεχόμενο της παρούσης πρόσκλησης υπεύθυνος είναι ο Κύριος Σαράντος Φιλιππόπουλος.

Με εκτίμηση,

Τα Διοικητικά Συμβούλια

Σύλλογος Εργαζομένων και Συνταξιούχων Ιονικής Τράπεζας «ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»

&

Σύλλογος Εργαζομένων στην Alpha Bank προερχομένων εκ της Ιονικής