ΣΥΙΛΤΕ Νο 97. Στην τελική ευθεία για την αποκατάσταση του εφάπαξ

Η δικαίωση θα έρθει είτε το θελήσει είτε όχι η τράπεζα

Ο σύλλογός μας στα πλαίσια εξάντλησης κάθε δυνατότητας διαλόγου και συμφωνίας με τη διοίκηση της τράπεζας απέστειλε στο Γενικό Διευθυντή κ. Σπύρο Φιλάρετο την ακόλουθη επιστολή σχετικά με την υλοποίηση εκ μέρους της τράπεζας της εγγυητικής της ευθύνης για την κάλυψη των ελλειμμάτων του κλάδου πρόνοιας του πρώην ΤΑΠΙΛΤ. Θέλουμε να πιστεύουμε εν όψει της διαπραγμάτευσης της νέας επιχειρησιακής σύμβασης που βρίσκεται σε εξέλιξη ότι η τράπεζα θα ανταποκριθεί καλόπιστα στη διευθέτηση αυτής της σημαντικής εκκρεμότητας για την οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη. Σε περίπτωση βέβαια που δεν υπάρξουν άμεσες εξελίξεις ο σύλλογός μας αποδευσμεύεται από την προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης και προτίθεται να εξαντλήσει όλες τις διοικητικές πράξεις και νομικές ενέργειες που του δίνεται η δυνατότητα να ακολουθήσει για τη διευθέτηση αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος. Στη συνέχεια σας παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή που απηύθυνε ο σύλλογός μας στη διοίκηση της τράπεζας.

Αθήνα, 28 Απριλίου 2014
ΑΠ.: 18

Προς τον:
ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΘΥΝΤΗ COO,
THΣ ALPHA BANK AE
κ. ΣΠΥΡΟ ΦΙΛΑΡΕΤΟ

Θέμα: « Υλοποίηση εκ μέρους της τράπεζας της εγγυητικής της ευθύνης για την κάλυψη των ελλειμμάτων του κλάδου πρόνοιας του πρώην ΤΑΠΙΛΤ»

Κύριε Διευθυντά,

                      Εν όψει των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της νέας επιχειρησιακής σύμβασης ως διοίκηση του συλλόγου εργαζομένων στην ALPHA BANK προερχομένων εκ της Ιονικής κρίνουμε απαραίτητο να σας υπενθυμίσουμε τη ρητή υποχρέωση της τράπεζας για την κάλυψη των ελλειμμάτων του κλάδου πρόνοιας (πρώην ΤΑΠΙΛΤ, νυν ΤΑΥΤΕΚΩ) η οποία δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι της Ιονικής να έχουν υποστεί μείωση στο αποδιδόμενο εφάπαξ κατά 41.57% από το 2012.
Με την επιχειρησιακή σύμβαση της 18/11/2013 ρυθμίστηκε η αντίστοιχη εκκρεμότητα για την ανεμπόδιστη καταβολή του εφάπαξ στους ασφαλισμένους συναδέλφους της πρώην Πίστεως και αναμένουμε στη φετινή επιχειρησιακή σύμβαση, στα πλαίσια της θεμελιώδους αρχής της ισότιμης μεταχείρισης όλων των εργαζομένων – η οποία έχει ήδη καταπατηθεί με την καθυστέρηση υλοποίησης της υποχρέωσης της τράπεζας – να συμπεριληφθεί αντίστοιχη ρύθμιση για τους συναδέλφους της Ιονικής.
Σας γνωστοποιούμε επίσης ότι ο σύλλογός μας έχει προχωρήσει σε όλες τις επιβεβλημένες νομικές ενέργειες για την έκδοση των απαραίτητων διοικητικών πράξεων, αλλά και στην εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης προκειμένου να υλοποιήσει η τράπεζα την προγενέστερη συμφωνία για την εγγύηση κάλυψης των ελλειμμάτων του κλάδου πρόνοιας, μετά την ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ στο ΙΚΑ. Δυστυχώς, η τράπεζα δεν έχει κάνει πράξη μέχρι στιγμής την υποχρέωσή της. Ο σύλλογός μας παραμένει στη θέση του για την τήρηση της δέσμευσης από την πλευρά της τράπεζας, αλλά προτίθεται να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προκειμένου να επέλθει μία από κοινού συμφωνημένη λύση πριν προσφύγει στις αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η συγκεχυμένη κατάσταση που επικρατεί σε πολλούς τομείς των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ζητημάτων με τις εγκυκλίους του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει οδηγήσει από 1-1-2014 ουσιαστικά στη μη καταβολή του εφάπαξ στους συνταξιοδοτούμενους συναδέλφους μας της Ιονικής.
Επομένως, επειδή τα γεγονότα που θα κρίνουν την έκβαση αυτής της υπόθεσης βρίσκονται στην κορύφωσή τους και επειδή πραγματικά πιστεύουμε ότι οι συνέπειες που θα προκύψουν για την τράπεζα είτε από διοικητικές πράξεις είτε από δικαστικές αποφάσεις θα είναι πολλαπλάσια αρνητικές τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και στο χρονικό περιθώριο αντιμετώπισής τους, εν όψει της διαπραγμάτευσης για τη σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης είμαστε στη διάθεσή σας αφενός μεν να σας εκθέσουμε ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα τις απόψεις μας επί του ζητήματος αφετέρου δε να σας παρουσιάσουμε τις εναλλακτικές δυνατότητες που έχουμε επεξεργαστεί ώστε η διαδικασία υλοποίησης της υποχρέωσης της τράπεζας να εξυπηρετεί τα συμφέροντά της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά ταυτόχρονα να εξυπηρετεί και την καθόλα δίκαιη επιδίωξη των ασφαλισμένων συναδέλφων της Ιονικής για την ανεμπόδιστη καταβολή του εφάπαξ.
Οι εναλλακτικές δυνατότητες τις οποίες θα σας καταθέσουμε γραπτώς, αλλά και θα σας τις αναλύσουμε με τους ασφαλιστικούς συμβούλους του συλλόγου μας, πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν την αφετηρία για έναν ειλικρινή και γόνιμο διάλογο και από τις δύο πλευρές με σκοπό την επίλυση του σοβαρότατου αυτού θέματος. Τις τεχνικές λεπτομέρειες, όσο και τους υπόλοιπους χειρισμούς, θα σας τους γνωστοποιήσουμε στην επικείμενη διαδικασία διαβούλευσης για την επιχειρησιακή σύμβαση που θα διεξαχθεί, όπως μας έχετε ενημερώσει εγγράφως, στις 5/5/2014.

Με εκτίμηση
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος                                Ο Γεν. Γραμματέας
Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ                     Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ