ΣΥΙΛΤΕ No 94. ΟΧΙ στη μείωση , ΝΑΙ στην εξομοίωση

Μισθολογική  εξομοίωση  ΤΩΡΑ με τους συναδέλφους της Εμπορικής

Συνάδελφοι,

IMG_1197Ο σύλλογός μας νιώθει την ανάγκη σε αυτές τις τόσο κρίσιμες στιγμές που ουσιαστικά δοκιμάζεται η τύχη του επαγγέλματός μας, να απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους εργαζομένους στην Alpha Bank να βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε να μπορέσουν να αντισταθούν στις λογικές του κοινωνικού αυτοματισμού που προωθούνται από άνωθεν συμφέροντα.

Το σχέδιο για τη μείωση των μισθών της συναδέλφων της Εμπορικής έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και καιρό και τα πρωτοπαλίκαρα της τράπεζας εντείνουν τις προσπάθειές τους για την υλοποίησή του. Δυστυχώς, μάλιστα, υπάρχει μία κατηγορία εργαζομένων που όχι μόνο δεν αντιδρά ή αδιαφορεί, αλλά αποδέχεται αυτές τις μισθολογικές μειώσεις. Θυμίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με την υπογραφή από τον κ. Γκιάτη της επιχειρησιακής σύμβασης του 2003 για τους μισθούς των εργαζομένων της Ιονικής. Τα χρόνια πέρασαν, αλλά ο πρωταγωνιστής παραμένει ο ίδιος. Τώρα ο κύριος αυτός παρουσιάζει σαν «επιτυχία» την εγκύκλιο του Γενικού Διευθυντή της τράπεζας κ. Φιλάρετου που περιορίζει τις  μειώσεις των αμοιβών των συναδέλφων της Εμπορικής. Εμείς καταδικάζουμε την απαράδεκτη προσπάθεια μείωσης των μισθών των συναδέλφων και απαιτούμε την εξομοίωση  των μισθών όλων των εργαζομένων στην Τράπεζα με το μισθολόγιο των προερχομένων εκ της Εμπορικής.

Τώρα είναι η ώρα της ενότητας

Οι δύσκολες και κρίσιμες στιγμές μπορούν να αντιμετωπιστούν μονάχα με έναν τρόπο: τη συσπείρωση και τη μεταξύ μας αλληλεγγύη εκπεφρασμένες μέσα από τη συλλογικότητα. Πρέπει όλοι, λοιπόν, να σκεφτούμε και να επιλέξουμε ποιο θα είναι το πρότυπο του συνδικαλισμού που επιθυμούμε για την εκπροσώπησή μας και την προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας. Συνδικαλισμό που θα στέκεται δίπλα στους εργαζομένους παντοιοτρόπως ή συνδικαλισμό τύπου Γκιάτη που βασικός του γνώμονας θα είναι διατήρηση των καλών σχέσεων με την τράπεζα, θυσιάζοντας γι’ αυτόν το σκοπό ακόμα και τα λιγοστά εναπομείναντα άθικτα δικαιώματά μας…

Εμείς πιστεύουμε ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα και επειδή η ώρα αυτή έφθασε πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός συλλόγου που θα εκπροσωπεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στην ALPHA BANK, μακριά από σκοπιμότητες και εξαρτήσεις και με μοναδικό στόχο την εκπροσώπηση όλων των εργαζομένων στην Τράπεζα και την προάσπιση και προώθηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Απευθύνουμε, λοιπόν, ανοιχτή πρόσκληση στο Σύλλογο της Εμπορικής, στο Σύλλογο της Αλληλεγγύης, αλλά και σε όλες τις παρατάξεις που δραστηριοποιούνται στο Σύλλογο προσωπικού της ALPHA BANK, να κινήσουμε από κοινού, άμεσα, τις απαραίτητες διαδικασίες για τη συγχώνευση των σωματείων μας. Ελπίζουμε να βρούμε ευήκοα ώτα. 

Αν στην περίοδο αυτή δε σταθούμε στο ύψος των πράγματι ιδιαίτερα δυσμενών περιστάσεων, τα συμφέροντα των εργαζομένων θα οδηγηθούν στον Καιάδα. Όμως,  γι’ αυτόν τον λόγο μας έχουν επιλέξει οι συνάδελφοί μας και οφείλουμε να ανταποκριθούμε στο δύσκολο ομολογουμένως ρόλο που μας έχει ανατεθεί.

Εμείς επιγραμματικά σας επισημαίνουμε τον άμεσο κίνδυνο που αφορά τη δρομολογούμενη κατάργηση του οργανισμού, εξέλιξη που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τα δικαιώματά μας στον προκρούστη. Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη. Αντίσταση με κάθε μέσο και θυσία απέναντι στους σχεδιασμούς της Τράπεζας και διεύρυνση των προσφυγών στη δικαιοσύνη, τακτική που έχουμε εφαρμόσει με απόλυτη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, αφού έχουν δικαιωθεί 890 συνάδελφοί μας είτε για καταγγελία συμβάσεων, είτε για βλαπτικές μεταβολές, είτε για προαγωγές, είτε για αποζημιώσεις του Ν2112.

Αν δεν υπάρξει ενότητα με συγκεκριμένο σχέδιο και προσανατολισμό τώρα, να είστε βέβαιοι ότι θα βρεθούμε προ μεγάλων εκπλήξεων γιατί κυοφορούνται εξελίξεις που θα  ισοπεδώσουν τα πάντα και θα ανατραπεί η ζωή μας. Η κοινή συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση της ΟΤΟΕ του Συλλόγου Εμπορικής και του Συλλόγου Ιονικής ελπίζουμε ότι ήταν απλά το πρώτο βήμα για την περαιτέρω εξέλιξη αυτής της συνεργασίας που μπορεί και πρέπει να έχει συνέχεια ώστε να αποτελέσει την αφετηρία μίας πορείας νίκης για τους εργαζομένους.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

           Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γεν. Γραμματέας

Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ                                               Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Υ.Γ. Κρίνουμε απαραίτητο να δημοσιοποιήσουμε την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 11 του Συλλόγου της Εμπορικής γιατί πραγματικά μας ξυπνά δυσάρεστες αναμνήσεις από την περίοδο 1999-2000, όταν και επιχειρήθηκε με κάθε μέσο και τρόπο η διάλυση του Συλλόγου της Ιονικής. Την ίδια πρακτική επιχειρούν να εφαρμόσουν τώρα και με το Σύλλογο της Εμπορικής. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση και το περιεχόμενό της είναι άκρως διδακτικά για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι!