ΣΥΙΛΤΕ No 93. Ο «παραμυθάς» του εργοδοτικού συνδικαλισμού

Συνάδελφοι,

Οι εκλογές στο σύλλογο του εργοδοτικού συνδικαλισμού οδήγησαν τον κ. Γκιάτη στη χρήση όλων των τεχνασμάτων στα οποία ειδικεύεται για να κρατήσει τα κεκτημένα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε μία πολυσέλιδη ανακοίνωση, στην οποία δήθεν ανέλυε τα προβλήματα του ασφαλιστικού. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι έχει πλήρη άγνοια του θέματος και ψεύδεται στο σύνολο της «ανάλυσης» που επιχειρεί και της υποτιθέμενης πρότασής του, καθώς αυτή ουσιαστικά δεν υφίσταται.

Ο κ. Γκιάτης ξεπέρασε τον εαυτό του

  • Ο κ. Γκιάτης είχε το θράσος να αναφερθεί στο εφάπαξ των προερχομένων από την Ιονική. Θα θέλαμε αν μπορεί να μας απαντήσει για ποιο λόγο στο ΔΣ του ΤΑΠΙΛΤ το 2005 ο εκπρόσωπος του συλλόγου του καταψήφισε τους καταλογισμούς ευθυγραμμιζόμενος με τον εκπρόσωπο της τράπεζας. Πρόεδρος ήταν τότε ο συνάδελφος Ν. Κάβουρας και μέλη ο Σ. Φιλιππόπουλοςτου συλλόγου εργαζομένων της Ιονικής, ο Γ. Χρυσικός εκ μέρους των συνταξιούχων και άλλα μέλη του ΔΣ του ΤΑΠΙΛΤ που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και υπερψήφισαν τους καταλογισμούς που εισηγήθηκε ο διευθυντής του ταμείου Ν. Αλεξόπουλος. Δυστυχώς, η εισφοροδιαφυγή συνεχίζεται και μετά το 2000 μέχρι σήμερα και δεν αφορά μόνο την περίοδο της Ιονικής.

Οι καταλογισμοί ύψους 39,8 εκατ. ευρώ κ. Γκιάτη ψηφίστηκαν από συναδέλφους που διέθεταν την απαιτούμενη τόλμη και αποφασιστικότητα, με αποτέλεσμα να υποχρεώσουν την τράπεζα μέσω εξωδικαστικής συμφωνίας να τους καταβάλει, ενώ εσύ είχες δώσει εντολή στον εκπρόσωπό σου να ταυτιστεί με τη θέση της τράπεζας. Δεν εκπλήσσει κανέναν αυτή η στάση σου, καθώς διέπεται από τη λογική του εργοδοτικού συνδικαλισμού τον οποίο υπηρετείς τόσο πιστά.

  • Και για να μαθαίνουν οι συνάδελφοι την πραγματική διάσταση των γεγονότων, αναρωτιόμαστε γιατί όταν πέρυσι έγιναν οι συσκέψεις για την απόδοση της εγγυητικής ευθύνης της τράπεζας και παρουσιάσαμε τη γνωμοδότηση των Παπαρρηγοπούλου και Πετρόγλου, εσύ κ. Γκιάτη απηύθυνες ερώτημα στη νομική σύμβουλο του ταμείου, κ. Καλαντζή, για την ύπαρξη προηγούμενης γνωμοδότησης που δεν καθιστούσε την τράπεζα υπόχρεη της εγγυητικής της ευθύνης. Μα φυσικά έθεσες αυτό το ερώτημα επειδή ουσιαστικά αποτελείς το μακρύ χέρι της τράπεζας!
  • Το κρεσέντο των ασυναρτησιών και των ψευδών της ανακοίνωσης του συλλόγου προσωπικού της Alpha Bank συνεχίζεται σχετικά με την υποχρέωση μετατροπής του κλάδου πρόνοιας από την τράπεζα σε ΝΠΙΔ. Την περίοδο ένταξης του ΤΑΠΙΛΤ στο ΙΚΑ είχαμε προτάξεικαι ζητήσει την άμεση μετατροπή του σε ΝΠΙΔ. Η τράπεζα δεν τήρησε αυτήν τη δέσμευσή της προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Γκιάτη, πλην, όμως, ανέλαβε εμπράκτως την εγγυητική ευθύνη κάλυψης των ελλειμμάτων του κλάδου πρόνοιας, με την απεικόνιση αυτής της υποχρέωσης στις οικονομικές της καταστάσεις (ισολογισμούς) των ετών 2004-07. Όταν το 2008 η τράπεζα έβγαλε την υποχρέωσή της αυτή από τις οικονομικές της καταστάσεις, τι έκανε ο κ. Γκιάτης;

Το ταμείο πρόνοιας είναι ΝΠΔΔ και τα αποθεματικά του τα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Όλα τα άλλα που αναφέρονται είναι ψευδή, ανυπόστατα και εξυπηρετούν σκοπιμότητες.

Αποδεικνύεται πλέον περίτρανα ότι η μοναδική περίοδος που ο κ. Γκιάτης συντάχθηκε μαζί μας για την ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ στο ΙΚΑ, τον ενδιέφερε μόνο να γλυτώσει η τράπεζα 600 εκατ. ευρώ και να φωτογραφηθεί μαζί μας, καθώς πράγματι τότε λύθηκε ένα μεγάλο πρόβλημα, αφού το προηγούμενο διάστημα η τράπεζα είχε επιχειρήσει παρασκηνιακά να μεταφέρει τον κλάδο κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ χωρίς το καταστατικό του.Υπάρχει, όμως, μία ουσιώδης διαφορά, εμείς υπηρετήσαμε τα συμφέροντα του ταμείου, ενώ ο κ. Γκιάτης της τράπεζας.

Αν πράγματι ο κ. Γκιάτης ενδιαφερόταν για το εφάπαξ των ασφαλισμένων της Ιονικής,θα το είχε συμπεριλάβει στην επιχειρησιακή σύμβαση του Νοεμβρίου του 2013, με την οποία η τράπεζα ανέλαβε να καλύπτει το εφάπαξ των εργαζομένων της πρώην Πίστεως με κονδύλια από τον προϋπολογισμό της.

Είναι διακριτοί οι ρόλοι μας κ. Γκιάτη. Εμείς καθημερινά υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των συναδέλφων στα δικαστήρια, έχοντας φτάσει τις 700 αποφάσεις σε βάρος της τράπεζας, ενώ εσύ έχεις φτάσει στο έσχατο σημείο να παρεμβαίνειςακόμα και υπέρ της τράπεζας!

  • Την περίοδο 2003-06 που συμμετείχαμε στη διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤΑΤ προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις (ταυτοποίηση παράνομων συντάξεων, εφαρμογή διαδοχικής ασφάλισης, διαμόρφωση πρότασης τροποποίησης του καταστατικού ώστε όλοι να λάβουν σύνταξη).

Επίσης, παραλάβαμε αποθεματικά 303 εκατ. ευρώ και αφήσαμε 404 εκατ.Αντίθετα, από το 2006 που ανέλαβαν οι συνεργάτες του κ. Γκιάτη(Τσιακούλιας, Λάτσης, Πετράκης, Βέργος και Ντίνος) ανέτρεψαν όλα τα ανωτέρω. Παρίσταναν τους «Αγιοβασίληδες», διπλασιάζοντας τις συντάξεις, σταμάτησαν την εφαρμογή της διαδοχικής ασφάλισης, έδιναν ανεξέλεγκτα συντάξεις και υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια εξυγίανσηςσυρρικνώνοντας τα αποθεματικά σε 150 εκατ. ευρώ.

Την πρότασή μας για διέξοδο στην επικουρική ασφάλιση με τη σύσταση επαγγελματικού ταμείου για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους την καταθέσαμε εγγράφως και είναι η μοναδική που είναι βιώσιμη και διασώζει τις συντάξεις μας, σαφώς,όμως, με την προϋπόθεση ότι η τράπεζα θα αναλάβει το κόστος που της αναλογεί για την υλοποίησή της και γι’ αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση.

 

  • Ο κ. Γκιάτης άσκησε την καταστρεπτική του πολιτική και στην ιστορικής σημασίας σύμβαση του 1981 που είχε επιτύχει ο συνάδελφος Αλέκος Πουλαρίκας, κάνοντάς τη «φύλλο και φτερό» με επιχειρησιακές συμβάσεις για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της τράπεζας. Πολύ σύντομα, δυστυχώς, οι συνάδελφοι της Πίστεως θα διαπιστώσουν τις ολέθριες συνέπειες της σταδιακής κατάρρευσης του ΕΤΑΤ, αφού το έλλειμμά του ξεπερνά τα δύο δις ευρώ (μαζί με το προσυνταξιοδοτικό της Εμπορικής), καθώς θα παίρνουν… φιλοδώρημα αντί επικουρικής σύνταξης. Ο κ. Γκιάτης παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες του ότι θα προσέφευγε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, κατά τη συνήθη… απραξία του, δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ από όλα όσα διακήρυσσε.

Όλη η αλήθεια για τις απολύσεις

Οι απειλές και οι φήμες που διασπείρονται περί «απολύσεων που έρχονται» στοχεύουν στην επιτυχία της επερχόμενης εθελουσίας εξόδου. Ουσιαστικά, θέλουν με «ψιχία» να οδηγήσουν στην έξοδο όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζομένους. Προσοχή λοιπόν στην εθελουσία! Το εφάπαξ προς το παρόν είναι μειωμένο, η επικουρική σύνταξη το ίδιο και η κύρια έχει αποδεκατιστεί. Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας να σας παρέχουμε κάθε σχετική πληροφορία και βοήθεια για να πάρετε τη σωστή απόφαση και να διεκδικήσετε τη διαφορά του εφάπαξ.

Όπως έχουμε ξαναγράψει οι απολύσεις θα επέλθουν μέσω της εθελουσίας, αλλά και των πειθαρχικών υπό τη σηματοδότηση του συστήματος υποαξιολόγησης. Η περυσινή ανοιξιάτικη οδηγία της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού για την υποαξιολόγηση των εργαζομένων για το έτος 2012 ήταν ξεκάθαρη: υποαξιολογήστε το 10% ως μη αποδεκτό, ιδιαίτερα στις πολυπληθείς ομάδες! Τις συνέπειες της οδηγίας αυτής μπορεί ο καθένας να τις αντιληφθεί…

Και σε αυτό το θέμα ο σύλλογός μας θα βρεθεί στο πλευρό των εργαζομένων. Το νομικό μας επιτελείο είναι στη διάθεση όλων των συναδέλφων για να αντικρούσουμε νομικά κάθε στοιχείο της «ξαφνικής» υποαξιολόγησης των συναδέλφων. Αλλοίμονο στο 10% των εργαζομένων που θα βρεθεί χωρίς συλλογική υποστήριξη!

Για όλους εμάς στο σύλλογο της Ιονικής ο συνδικαλισμός δεν είναι αυτοσκοπός, είναι υπόθεση ζωής, θέσεων και ιδανικών. Να χαίρεσαι, λοιπόν, την αντιπροσωπευτικότητα του συλλόγου σου κ. Γκιάτη, αλλά να έχεις στο νου σου ότι ποτέ δε θα μπεις στην ψυχή των εργαζομένων της Ιονικής και αν υπήρχε έκφραση ελεύθερης βούλησης και αδιάβλητες διαδικασίες είναι σίγουρο ότι δε θα περνούσες ούτε… απ’ έξω από σωματείο εργαζομένων!

 

Με εκτίμηση

ΓΙΑ  ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ                       Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ