ΣΥΙΛΤΕ No 88. Συστράτευση για τη διάσωση της ασφάλισης μας

Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας με βαθύ αίσθημα ευθύνης αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διάσωση της ασφάλισης μας, καλώντας σε συστράτευση όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η επικουρική μας ασφάλιση βρίσκεται πλέον στα όρια της κατάρρευσης. Όμως παρά το γεγονός ότι με πολλούς έχουμε αγεφύρωτες διάφορες, ιδιαίτερα με το σύλλογο του κ. Γκιάτη μας χωρίζει ουσιαστικά …άβυσσος, τις παραμερίζουμε, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος και συμπόρευση στο σημαντικότατο αυτό ζήτημα.

Πρόταση του Συλλόγου μας είναι η δημιουργία επαγγελματικού Ταμείου στον Όμιλο

Ο σύλλογός μας, σήμερα, απηύθυνε επιστολή στο διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας, κ. Μαντζούνη, με την οποία καλεί να πάρει την πρωτοβουλία για την δημιουργία επαγγελματικού ταμείου που θα καλύψει όλους, εργαζόμενους και συνταξιούχους, του Ομίλου γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική λύση μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο.  Παράλληλα αποστείλαμε επιστολές, με ανάλογο περιεχόμενό, και στους προέδρους των σωματείων, εργαζομένων και συνταξιούχων, της ALPHA BANK και τους καλούμε σε συνάντηση ώστε να καταλήξουμε στη διαμόρφωση μιας κοινής, και από όλους αποδεκτή, πρότασης.

Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο της επιστολής μας προς τον κ. Μαντζούνη.

Αθήνα 7 Νοεμβρίου 2013

 ΑΠ 60

ΠΡΟΣ

Τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ALPHA BANK ΑΕ κ. Δημήτριο Μαντζούνη   Κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε,

          Ο Σύλλογος μας απευθύνεται σ’ εσάς και σας καταθέτει την πρότασή του για την άρση του αδιεξόδου που έχει προκύψει στην επικουρική μας Ασφάλιση. Αντίστοιχο αδιέξοδο, όπως γνωρίζετε, υφίσταται και στους συναδέλφους της πρώην Πίστεως, μετά την απόφαση της Τράπεζας να καταγγείλει, την σύμβαση του 1981, αλλά και στους συναδέλφους της πρώην Εμπορικής. Βέβαια οι κρίσιμες προτεραιότητες για την τράπεζα, σήμερα, είναι διαφορετικές, όμως πιστεύουμε ότι, η ριζική λύση αυτού του προβλήματος, θα είναι το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της Τράπεζας στα επόμενα χρόνια. Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος χρειάζεται την ολόπλευρη στήριξη όλου του προσωπικού της. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξουμε νέα σελίδα στη επικουρική μας ασφάλιση.

Η πρόταση μας συνίσταται στη δημιουργία ενός Επαγγελματικού Ταμείου στο οποίο θα ενταχθούν όλοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του Ομίλου. Εκτιμούμε ότι εκφράζει τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων και συνταξιούχων του Ομίλου, οι οποίοι θα την αγκαλιάσουν και θα την στηρίξουν, ώστε να γίνει πραγματικότητα. Ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων έχει καταξιωθεί και λειτουργεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 20ετίας, τουλάχιστον, με ικανοποιητικά, για τα μέλη τους, αποτελέσματα. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα, να προχωρήσουμε, ένα βήμα μπροστά, να προτείνουμε λύσεις βιώσιμες και μακροπρόθεσμες με την δημιουργία φορέων ασφάλισης νέας

μορφής που έχουν δοκιμαστεί στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, για τη σύσταση των οποίων, η πολιτεία έχει, θεσμοθετήσει, το κατάλληλο νομικό υπόβαθρο, ώστε να γίνει πράξη ο τρίτος πυλώνας ασφάλισης, για την θέσπιση του οποίου η Τράπεζα έχει, εκφράσει, θετική άποψη από το 2007.

Απευθυνόμαστε λοιπόν σ’ εσάς επειδή πιστεύουμε ότι, η υλοποίηση της πρότασης μας, πρώτιστα, έχει, να κάνει, με τη λήψη της απόφασης και, λιγότερο με τα επιμέρους τεχνοκρατικά ζητήματα τα οποία μπορούν να διευθετηθούν. Ο σύλλογος μας έχοντας διερευνήσει, το εφικτό της πρότασης του και τις δυνατότητες υλοποίησης της αποστέλλει, επιστολές με ανάλογο περιεχόμενο σε όλους τους προέδρους των συλλόγων εργαζομένων και συνταξιούχων του Ομίλου, τους οποίους θα καλέσει, σε συνάντηση για την διερεύνηση των προθέσεων τους και, κατ αρχήν, συζήτηση επί  των προκαταρκτικών της πρότασης μας, χωρίς προαπαιτούμενα και δεσμεύσεις, ώστε να αποτυπωθούν οι θέσεις και οι απόψεις όλων, και να προκύψει ο κοινός τόπος όπου μπορούμε να συμπορευτούμε για την καλύτερη οριστική λύση του προβλήματος της επικουρικής μας ασφάλισης.

Πιστεύουμε ότι ο κύκλος έκλεισε και πρέπει να ανοίξει άλλος. Η Τράπεζα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και να χαράξει το νέο δρόμο για την οριστική επίλυση του προβλήματος της επικουρικής ασφάλισης. Η απόφαση σας θα σηματοδοτήσει τη νέα πορεία προς το συμφέρον όλων, του Ομίλου και του προσωπικού του.

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε ενημέρωση κρίνετε απαραίτητη.

 

Με εκτίμηση

ΓΙΑ  ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ                         Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

 

Εμείς προτάσσουμε αυτή τη διαδικασία και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμβάλλουν στην υλοποίηση ενός τόσου σημαντικού οράματος. Σε περίπτωση που προχωρήσουμε επιτυχώς στην υλοποίηση αυτού του στόχου θα αποτελέσουμε πρωτοπόρα δύναμη και παράδειγμα προς μίμηση στα ασφαλιστικά – τραπεζικά και συνδικαλιστικά δρώμενα.

Σε αυτό το σημείο, θέλουμε να σημειώσουμε πως ο σύλλογός μας και ιδιαίτερα ο πρόεδρός του αισθάνονται ότι δικαιώνονται οι απόψεις και θέσεις τους περί επαγγελματικών ταμείων, τις οποίες έχουν εκφράσει ανοικτά εδώ και μία δεκαετία, όταν ακόμα σε αυτήν την προοπτική έθετε κόκκινες γραμμές, μέχρι και η ΟΤΟΕ. Θέλουμε να πιστεύουμε  ότι την κρίσιμη αυτήν περίοδο θα επικρατήσει η σύνεση και η λογική και όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για την προάσπιση των κοινών συμφερόντων του συνόλου των συναδέλφων.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

ΓΙΑ  ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ                           Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ