ΣΥΙΛΤΕ Νο 38. Είμαστε παρόντες! Δεν τους επιτρέπουμε να ακυρώσουν τη συνδικαλιστική μας παρουσία & δράση στον εργασιακό χώρο της ALPHA BANK

Συνάδελφοι της Ιονικής,

Μόνο ο ΣΥΙΛΤΕ Ενώνει ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ το χώρο της ΙΟΝΙΚΗΣ!

Μετά την υπ’ αριθμ. 3895/Φεβρουάριος 2016 γνωστή “προσωπική επιστολή” του Συλλόγου Προσωπικού ALPHA BANK υπό τον κ. Γκιάτη και σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 37/15.02.2016 αρμόζουσας απαντητικής ανακοίνωσης του Συλλόγου μας, σας παραθέτουμε ακολούθως και την από 16.02.2016 σχετική Ανοιχτή Επιστολή του Προέδρου του Συλλόγου μας που αφορά τον καθένα από εσάς ατομικά.

Ανοιχτή Επιστολή

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2016

Συνάδελφοι της Ιονικής,

Απευθύνομαι στον κάθε εργαζόμενο της ΙΟΝΙΚΗΣ προσωπικά για να επισημάνω την προσωπική ευθύνη που βαρύνει όλους μας και τον καθένα μας ατομικά για το μέλλον.

Όσα αφορούν το επαγγελματικό μας μέλλον και όσα συμβαίνουν στον εργασιακό χώρο της ALPHA BANK, τα γνωρίζουμε, τα βιώνουμε, τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει, τι θέλουμε και τι πρέπει να γίνει. Όλοι είμαστε σε θέση να διακρίνουμε αν όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας αφορούν την προστασία των δικών μας συμφερόντων ή εξυπηρετούν άλλους σκοπούς.

Αν λοιπόν, με τη συμπεριφορά μας, δώσουμε σε όλους να αντιληφθούν έγκαιρα και καθοριστικά ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε άλλο στον κατήφορο που μας οδηγούν, τότε υπάρχει ελπίδα εμείς οι εργαζόμενοι της ΙΟΝΙΚΗΣ να βγούμε νικητές.

Ο Σύλλογος Προσωπικού ALPHA BANK υπό τον κ. Γκιάτη με τη γνωστή “προσωπική επιστολή” του (Νο 3895/Φεβρουάριος 2016) – δηλ. “πρόσκληση” προς τα μη μέλη του συλλόγου του – επιδιώκει την πλήρη συνδικαλιστική “αφομοίωση” της ΙΟΝΙΚΗΣ ομάδας και κατ’ ουσίαν τη διάλυση του ΣΥΙΛΤΕ και ως εκ τούτου την ολοσχερή απαλλοτρίωση των διεκδικήσεών μας (βλ. Ανακοίνωσή μας Νο 37/15.02.2016).

Ας μην ξεχνάμε ότι τα 650 εκατ. € που γλίτωσε η ALPHA BANK από την ένταξη του Κλάδου Σύνταξης του ΤΑΠΙΛΤ στο ΙΚΑ, λόγω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 17,17%, αντί να καλύψουν το εφάπαξ των εργαζομένων της ΙΟΝΙΚΗΣ, όπως είχε συμφωνηθεί, οδηγούνται και καλύπτουν τα 543 εκατ. € της ένταξης των παλαιών ασφαλισμένων της ΠΙΣΤΕΩΣ στο ΕΤΑΤ (με ελαστικές προϋποθέσεις προσυνταξιοδότησης), τα παχυλά τους εφάπαξ και τα πλούσια κίνητρα εθελούσιων εξόδων τους από τον προϋπολογισμό της Τράπεζας.

Ο Σύλλογος Προσωπικού ALPHA BANK υπό τον κ. Γκιάτη, προκειμένου να υποστηρίξει τα συμφέροντα των παλαιών εργαζομένων της ΠΙΣΤΕΩΣ, συνομολόγησε την Ε.Σ.Σ.Ε. της 18-11-2013 διασφαλίζοντας το υψηλό εφάπαξ των παλαιών εργαζομένων της Πίστεως μέσω του προϋπολογισμού της ALPHA BANK και με περίσσεια προκλητικότητα αγνόησε και προσπέρασε τη συμβατική υποχρέωση και την εγγυητική ευθύνη της Τράπεζας για την κάλυψη των ελλειμμάτων του Κλάδου Πρόνοιας του ΤΑΠΙΛΤ (μέχρι να αποχωρήσει και ο τελευταίος εργαζόμενος της ΙΟΝΙΚΗΣ, βλ. οικονομικές καταστάσεις ALPHA BANK της 31-12-2007 σελ. 47,48,49,50,51,52).

Σας ενημερώνουμε ότι και το 2013 επιχείρησαν, ανεπιτυχώς, μέσω των “Αστικών Ακινήτων” του κ. Κορκότζελου να δυσχεράνουν την πώληση του οικοπέδου στην Κινέτα, προκειμένου ο ΣΥΙΛΤΕ να μείνει χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση και να μην μπορεί να υποστηρίξει το απαιτητικό του πρόγραμμα και τις διεκδικήσεις του.

Τότε βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ο αγώνας που δίναμε προκειμένου να αναγκαστεί το Δ.Σ. του ΤΑΥΤΕΚΩ να αναγνωρίσει την εγγυητική ευθύνη της ALPHA BANK απέναντι στον Κλάδο Πρόνοιας του ΤΑΠΙΛΤ (εφάπαξ βοήθημα) και να προβεί στις προβλεπόμενες καταλογιστικές πράξεις εις βάρος της εργοδότριας Τράπεζας με βάση τη συμβατική της υποχρέωση, την οποία έχει αναλάβει από το 2003.

Η κατάληξη είναι γνωστή. Το Δ.Σ. του ΤΑΥΤΕΚΩ, με βάση την αναλογιστική μελέτη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και έξοδα του ΣΥΙΛΤΕ, αναγνώρισε την εγγυητική ευθύνη της ALPHA BANK για την κάλυψη των ελλειμμάτων του Κλάδου Πρόνοιας και με τη σύμφωνη γνώμη της Κυβερνητικής Επιτρόπου προχώρησε στον πρώτο καταλογισμό εις βάρος της εργοδότριας Τράπεζας ποσού 27,1 εκατ. €, σε σύνολο εγγυητικής ευθύνης ποσού 59,2 εκ. €. Ήδη η υπόθεση οδηγήθηκε από την ALPHA BANK στα δικαστήρια και εκδικάζεται, μετά από αναβολή, στις 11-4-2016 ενώπιον του ΣτΕ. Η Τράπεζα αντιστέκεται και επιθυμεί να πληρώνει από τον προϋπολογισμό της μόνο το εφάπαξ των παλαιών εργαζομένων της ΠΙΣΤΕΩΣ, όχι όμως και των εργαζομένων της ΙΟΝΙΚΗΣ, όπως υποχρεούται.

Ωστόσο, εμείς σύντομα θα επανέλθουμε με πρόσθετες δικαστικές ενέργειες εναντίον της εργοδότριας ALPHA ΒΑΝΚ, με βάση την Αρχή της Ίσης Μεταχείρισης, σύμφωνα με την Ε.Σ.Σ.Ε της 18-11-2013 και την υφιστάμενη νομολογία που έχουμε εξασφαλίσει με τις δικαστικές μας διεκδικήσεις.

Όσον αφορά το ζήτημα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, αμφισβητούμε τη νομιμότητα και την εγκυρότητα των πρόσφατων τροποποιήσεων του καταστατικού και έχει ξεκινήσει δικαστικός αγώνας. Ωστόσο το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, με βάση τις “νέες” καταστατικές διατάξεις μας καλεί σε Γενική Συνέλευση – Συνέδριο δια αντιπροσώπων.

Ζητούν δηλαδή από τον ΣΥΙΛΤΕ να ορίσει από τα μέλη του επτά (7) αντιπροσώπους γα να συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση – Συνέδριο που ετοιμάζουν, προφανώς για να νομιμοποιηθεί η “εξωφρενικά” εκτεθειμένη “επένδυση” των 55,5 εκ. € στο “βωμό” της Attica Bank. Σας ενημερώνουμε ότι ο ΣΥΙΛΤΕ δεν πρόκειται να ορίσει αντιπροσώπους και δεν θα συμμετάσχει σε καμία Γενική Συνέλευση – παρωδία, καλώντας παράλληλα τα μέλη του να πράξουν ομοίως, στην περίπτωση που – προβοκατόρικα – οριστούν “σύνεδροι” από το Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

Είναι πλέον βέβαιο ότι δεν πρόκειται να λάβουμε σύνταξη από το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, γι αυτό κατήργησαν και τη Γενική Συνέλευση των μελών του και την κύρια ευθύνη για όλα φέρει ο Σύλλογος Προσωπικού ALPHA BANK υπό τον κ. Γκιάτη, όπως αναλύουμε και στην υπ΄ αριθμόν 37/15.02.2016 ανακοίνωση του ΣΥΙΛΤΕ, αλλά και σε παλαιότερες ανακοινώσεις μας.

Ένας μόνο δρόμος υπάρχει πλέον για όλους εμάς τους εργαζόμενους της ΙΟΝΙΚΗΣ όσον αφορά την Επικουρική μας Σύνταξη : ε ν τ ε ί ν ο υ μ ε τις προσπάθειες για ένταξή μας στο ΕΤΕΑ και π α ρ ά λ λ η λ α προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη κατά του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ για να προστατεύσουμε τις εισφορές μας.

Είναι προφανές ότι οι συνδικαλιστικές υποχρεώσεις του ΣΥΙΛΤΕ είναι αυξημένες καθόσον έχει να ενδιαφερθεί, να εργαστεί και να αγωνιστεί για την υποστήριξη των επαγγελματικών συμφερόντων και των πάσης φύσεως θεμάτων ολόκληρης της ομάδας των 1.350 εργαζομένων της ΙΟΝΙΚΗΣ στην Alpha Bank, ανεξαρτήτως του Συλλόγου που ανήκουν. Αυτό το έδειξε ο ΣΥΙΛΤΕ και στην εθελούσια έξοδο του 2014. Και η εγκύκλιος υπ΄αριθμόν 152/23.09.2014 της Τράπεζας περί της διετούς αυτασφάλισης ήταν αποτέλεσμα ενεργειών του ΣΥΙΛΤΕ. Η συντριπτική πλειοψηφία από τους 636 αποχωρήσαντες, στον ΣΥΙΛΤΕ απευθύνθηκε και βρήκε πλήρη ανταπόκριση.

Εμείς από την πλευρά μας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να επιτελέσουμε με συνέπεια και υπευθυνότητα το συνδικαλιστικό μας καθήκον και είμαστε παρόντες στα γραφεία του ΣΥΙΛΤΕ αγωνιζόμενοι καθημερινά για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των μελών της ΙΟΝΙΚΗΣ οικογένειας, γεγονός που διαπιστώνουν οι συνάδελφοι που μας επισκέπτονται για να ζητήσουν τη βοήθειά μας. Δεν αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους, δεν αναλωνόμαστε σε ‘”φανταστικές” και ανούσιες συσκέψεις και δεν παίζουμε τα συμφέροντα των συναδέλφων στα …. ζάρια, ούτε και περιμένουμε μήπως η “θεά Τύχη” μας ευνοήσει και φέρουμε κάποιο αποτέλεσμα…….

Για εμάς, όλοι οι συνάδελφοι της ΙΟΝΙΚΗΣ, ανεξαρτήτως του συλλόγου στον οποίο ανήκουμε, έχουμε κοινή προέλευση και αποτελούμε μία οικογένεια. Και όλοι οφείλουμε να πιστεύουμε ότι μόνο ενωμένοι θα είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, πιο υπολογίσιμοι και πιο αποτελεσματικοί.

Για το λόγο αυτό, θέλουμε τον ΣΥΙΛΤΕ δυνατό, ανοιχτό σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις και περιχαρακώσεις, για να μπορούν όλοι οι συνάδελφοι της ΙΟΝΙΚΗΣ να προστρέχουν και να βρίσκουν λύσεις και πραγματική υποστήριξη, συνδικαλιστική, νομική αλλά και κυρίως ηθική, προς αντιμετώπιση των προβλημάτων τους (εργασιακά, ασφαλιστικά, δικαστικά, βλ. ανακοίνωσή μας 37/15.02.16)

Επί τη ευκαιρία, θεωρώ πως είναι χρήσιμο συνάδελφοι της ΙΟΝΙΚΗΣ που δεν είναι μέλη του ΣΥΙΛΤΕ, εάν και όποτε αποφασίσουν να επιστρέψουν στο Σύλλογό μας, θα πρέπει να το αποφασίσουν έγκαιρα και όχι λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή τους.

Με εκτίμηση και αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Ν. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Α. ΚΑΡΑΜΠΙΚΑΣ                              Γ. ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ