Συνέντευξη του συνάδελφου Διονύση Ζουδιανού στον Σαράντο Φιλιππόπουλο

Η Ιονική Ενότητα στέκεται πάντα αρωγός στις προσπάθειες των συναδέλφων να δημιουργήσουν, να παράγουν έργο και να διακριθούν πέραν του τραπεζικού κλάδου. Είναι μεγάλη μας χαρά όταν επικοινωνούμε με συναδέλφους για την παρουσίαση του εξωτραπεζικού έργου τους και σας προτρέπουμε και τους υπόλοιπους να πράξετε το ίδιο… χωρίς φόβο και πάθος, ώστε να παρουσιάσουμε τις δραστηριότητές σας μέσα από την ιστοσελίδα μας.

Αυτήν τη φορά, επικοινωνήσαμε με το συνταξιούχο συνάδελφό μας κο Διονύση Ζουδιανό που υπηρέτησε επί σειρά ετών στη Διεύθυνση Δικαστικού της τράπεζας, ο οποίος με αφορμή τη 2η επικαιροποιημένη έκδοση του Α’ Τόμου του βιβλίου του “Εισαγωγή στα νομικά. Στοιχεία Δικαίου”, παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο συνάδελφο Σαράντο Φιλιππόπουλο. Οι δύο συνάδελφοι μίλησαν αναλυτικά για τους σκοπούς, το περιεχόμενο και τελικά τη χρηστικότητα του βιβλίου για το μέσο αναγνώστη, το οποίο μάλιστα, έχει επιλεγεί και ως διδακτικό βοήθημα των πρωτοετών φοιτητών του ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, στο μάθημα Εισαγωγή στο Δημόσιο Δίκαιο, για το ακαδημαϊκό έτος 2015 – 2016, γεγονός που βεβαίως αποδεικνύει την αδιαμφισβήτητη αξία του.

Ακολουθεί πρώτα ένα σύντομο βιογραφικό του συναδέλφου και εν συνεχεία ολόκληρη η συνέντευξη:

————————————————————————-

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Διονύσης Ν. Ζουδιανός γεννήθηκε το 1952 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1970 αποφοίτησε από το Λύκειο και το ίδιο έτος πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α). Αποφοίτησε το 1975 με βαθμό «λίαν καλώς». Ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου (από το 1978) άσκησε μαχόμενη δικηγορία, μέχρι το 2012, οπότε συνταξιοδοτήθηκε. Από το 1981 συνεργάστηκε ως εξωτερικός δικηγόρος με την τότε «Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα» και το 1991 προσλήφθηκε σε αυτήν ως νομικός σύμβουλος με πάγια αντιμισθία (Επικεφαλής του Νομικού Γραφείου Ηρακλείου της Δ.Ν.Υ.), θέση ευθύνης που διατήρησε και μετά τη συγχώνευσή της με την «ALPHA BANK», μέχρι την αποχώρησή του το 2012. Είναι συγγραφέας του δίτομου βιβλίου με τον τίτλο: «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΝΟΜΙΚΑ. Στοιχεία Δικαίου», ο Α΄ τόμος του οποίου κυκλοφόρησε σε πρώτη έκδοση το 1996 από τον εκδοτικό οίκο «Παρατηρητής» (Θεσσαλονίκη) και ο Β΄ τόμος το 2001 από τις «Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλας» (Αθήνα – Κομοτηνή). Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες και έναν εγγονό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΑΡΑΝΤΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟ

1) Ποια ακριβώς ήταν τα κίνητρά σας για τη συγγραφή του βιβλίου σας με τον τίτλο: «Εισαγωγή στα νομικά. Στοιχεία Δικαίου» – που πρόσφατα ο Α΄ Τόμος του οποίου κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε. σε 2η επικαιροποιημένη έκδοση, ποιoν ειδικότερο σκοπό, ποιoν τελικό στόχο θελήσατε να επιτύχετε;

– Μαζί με πολλούς άλλους, όχι μόνο νομικούς, υποστηρίζω την άποψη

πως η όποια επιστήμη δεν πρέπει να αποτελεί προνόμιο και κλειστό κύκλωμα γνώσεων, μέσα στο οποίο συνδιαλέγονται και επικοινωνούν μόνο οι, αντίστοιχοι ειδικοί επιστήμονες. Αφού η κάθε επιστήμη υπηρετεί τον άνθρωπο και την κοινωνία – όπως άλλωστε και οι καλές τέχνες, λογοτεχνία – ποίηση, μουσική, κ.ο.κ. – οφείλει να είναι ανοικτή σε αυτήν, με την έννοια της ελευθερίας πρόσβασης, όσων πολιτών το επιθυμούν, στην επιστημονική γνώση. Ένας τρόπος είναι η κυκλοφορία εκλαϊκευμένων επιστημονικών βιβλίων. Έτσι μου γεννήθηκε η ιδέα να συστηματοποιήσω, να επεξεργαστώ και να αποπειραθώ – στο μέτρο των μικρών ασφαλώς δυνάμεών μου – να μεταδώσω απλά και όχι απλοϊκά και μάλιστα με παραδείγματα,  επιλεγμένες κατά την κρίση και υπ’ ευθύνη μου ουσιώδεις και βασικές γνώσεις και πληροφορίες γύρω από έννοιες της επιστήμης του Δικαίου – είναι «τα Νομικά», όπως λέμε με μία λέξη, τόσο αναγκαίες και χρήσιμες σ’ όλους τους πολίτες, πάντοτε και στις μέρες μας. Και το έκανα με διάθεση ενός είδους κοινωνικής προσφοράς, με την πιο πλατιά έννοια, δηλ. ως μία ελάχιστη συμβολή μου στην λεγόμενη «κατά κεφαλή καλλιέργεια» των συμπολιτών μας. Θέλησα να την επικοινωνήσω με τους μη νομικούς, στους αμύητους στα νομικά, σύγχρονους ενεργούς πολίτες, που θέλουν να κατανοήσουν, ως ένα βαθμό βέβαια όσα καθημερινά ακούνε ή διαβάζουν στα δικαστικά ρεπορτάζ των ΜΜΕ. Και εγώ, όπως όλοι όσοι δημοσιεύουν τα γραπτά τους, θα κριθώ από το αποτέλεσμα, δηλ. την αποδοχή ή μη του βιβλίου από τους πολίτες. Ήδη είναι για μένα τιμητικό και ευοίωνο το γεγονός ότι αυτό το βιβλίο μου έχει εγκριθεί (μαζί με συγγράμματα) ως διδακτικό βοήθημα των πρωτοετών φοιτητών του ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, στο μάθημα Εισαγωγή στο Δημόσιο Δίκαιο, για το ακαδημαϊκό έτος 2015 – 2016.

2) Ειδικότερα οι συνάδελφοι τραπεζικοί, πέραν από τα γενικότερα νομικά ζητήματα,  που είναι χρήσιμα σε όλους, θα βρουν στο βιβλίο σας αυτό θέματα του πιο άμεσου, επαγγελματικού ενδιαφέροντός τους;

– Στο εν λόγω βιβλίο περιλαμβάνονται αρκετά θέματα τραπεζικού ενδιαφέροντος, τα οποία επέλεξα από τους σχετικούς κλάδους δικαίου, όπως στην αναγκαστική εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων, την κατάσχεση, τον πλειστηριασμό, όλα τα είδη των δικών και των δικαστηρίων, τα δικαιώματα, την αγωγές, τα ασφαλιστικά μέτρα, το κτηματολόγιο  κ.ο.κ. Για τα ζητήματα αυτά, από την πολυετή τραπεζική και όχι μόνο εμπειρία μου, έχω διαπιστώσει ότι στελέχη και λειτουργοί όλων των Καταστημάτων της (κάθε) Τράπεζας και όχι μόνο, ενδιαφέρονται να έχουν περιληπτικά τις απαιτούμενες εξειδικευμένες γνώσεις, ώστε να είναι θεωρητικά ενημερωμένοι και να έχουν αποτελεσματικότερη συνεργασία τους με τους δικηγόρους της Τράπεζας, για την προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων αυτής, ειδικά στις κρίσιμες υποθέσεις εμπλοκών και καθυστερήσεων.

3) Θα ήθελα να μας εξηγήσετε, με συντομία, τι σημαίνει αυτό που γράφει το εξώφυλλο: «2η έκδοση αναθεωρημένη, συμπληρωμένη και επικαιροποιημένη»;

– Να σας πω, αλλά ας τα πάρουμε ένα- ένα: Η παρούσα δεύτερη έκδοση του Α΄ τόμου δεν αποτελεί κατά γράμμα επανάληψη – ανατύπωση της πρώτης, που είχε κυκλοφορήσει το 1996 και από την οποία μεσολάβησαν σχεδόν είκοσι χρόνια. Ήταν αυτονόητη η ανάγκη ενημέρωσής της με τη σχετική με το όλο αντικείμενο νέα βιβλιογραφία και νομοθεσία. Ο όλος τόμος υπέστη νέα επεξεργασία, το κείμενό του πρώτα αναθεωρήθηκε. Απλά, ξαναγράφτηκε από την αρχή μέχρι το τέλος. Ταυτόχρονα συμπληρώθηκε και εμπλουτίστηκε με ορισμένες νέες παραγράφους , όπως λ.χ. για το νέο θεσμό της διαμεσολάβησης προς επίλυση ιδιωτικών διαφορών κ.ά. Και τέλος ο Α΄ αυτός τόμος επικαιροποιήθηκε, δηλ. συμπεριέλαβε τις σχετικές με το κάθε θέμα του νεότερες – και συγκεκριμένα μέχρι τέλους του περασμένου έτους 2014 – διατάξεις νόμων, κωδίκων, προεδρικών διαταγμάτων κλπ., τις οποίες μάλιστα ρητά αναφέρει κατά ζήτημα, στις υποσημειώσεις του).

4) Ας έλθουμε τώρα ειδικότερα στα περιεχόμενα, στα κεφάλαια και τις παραγράφους του Α΄ τόμου του βιβλίου σας. Τι περιλαμβάνει αυτός;

Ο πρώτος τόμος, για τον οποίο μιλούμε πραγματεύεται με την συνθετική μέθοδο βασική επιλεγμένη, με ευθύνη μου, χρήσιμη ύλη από αρκετούς κύριους κλάδους δικαίου, με εννοιολογική και νοηματική συνέχεια και αλληλουχία.  Έχουν από αυτόν παραλειφθεί θεωρητικές λεπτομέρειες και αναλύσεις και υπάρχουν σχετικά παραδείγματα, ώστε να είναι ευχερέστερη για τον αναγνώστη η κατανόηση κάθε θέματος.

5) Μπορείτε πιο αναλυτικά να μας εξηγήσετε το πως κατατάξατε την ύλη στα τρία, όπως είδα, μέρη του του Α΄ αυτού τόμου;

– Στο πρώτο μέρος του Α΄ αυτού τόμου για τις Γενικές έννοιες, υπάρχει μία γενική Προεισαγωγή, όπου εξετάζονται επίσης συνοπτικά οι γενικές έννοιες και τα είδη των νομικών διαφορών και τέλος γίνεται συνοπτική αναφορά στις αξιόποινες πράξεις – εγκλήματα. Ακολουθεί μία ειδικότερη Εισαγωγή, όπου εξετάζονται οι γενικές έννοιες περί Δικαιοσύνης και Δικαίου , των πηγών , των κανόνων και των κλάδων του), της έννομης τάξης , του Κράτους, των ιδιωτικών εννόμων σχέσεων των φυσικών και νομικών προσώπων. Στο δεύτερο μέρος, Νομική θεωρία και πράξη, προσεγγίζονται με τρόπο κατανοητό στο μέσο πολίτη η έννοια των δικαιωμάτων, οι τρόποι της απόκτησης , της άσκησης και της προστασίας τους, τόσο της διά της νομικής, δικαστικής οδού, με αγωγές, ασφαλιστικά μέτρα κλπ., όσο και της εξώδικης. Άλλο κεφάλαιο αφορά την ερμηνεία  και την εφαρμογή των κανόνων δικαίου – νόμων από τα δικαστήρια και αναφέρονται αναλυτικά το καθένα πολιτικά – αστικά, ποινικά και διοικητικά κατά σύνθεση και αρμοδιότητες, με την έκδοση των αποφάσεών τους, μετά από την αντίστοιχη δίκη , που κάθε μία, ανά είδος, αναλύεται κατατοπιστικά για το μη νομικό αναγνώστη), τα ένδικα μέσα και οι διακρίσεις τους, έφεση κλπ. και την αναγκαστική κυρίως εκτέλεση των τριών ειδών, δικαστικών αποφάσεων, που προανέφερα.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του έργου εξετάζεται χωριστά το κάθε ένα από όλα τα νομικά επαγγέλματα – λειτουργήματα, δηλ. του δικηγόρου, συμβολαιογράφου, δικαστή, εισαγγελέα, δικαστικού επιμελητή κλπ., και το ρόλο καθενός στην εφαρμογή του δικαίου και την απονομή του.

Αντί επιμέτρου, δηλ. επιλόγου, στο βιβλίο αναπτύσσεται σε ειδικές παραγράφους στο οξύ πρόβλημα της πολυνομίας και τέλος , η άγνοια νόμου και η σχέση που έχουν του Δίκαιο και η Πολιτική.

6) Το βιβλίο σας, όπως γράφετε στον πρόλογό του, είναι δίτομο. Σκοπεύετε μελλοντικά να επανεκδώσετε και το δεύτερο τόμο;

– Ο Τόμος Β΄ είχε πρωτοεκδοθεί το έτος 2001. Και όπως είναι πασίδηλο έχουν γίνει, από τότε μέχρι σήμερα, πολλές εκδόσεις διάφορων  ανά κάθε ένα κλάδο δικαίου ειδικών συγγραμμάτων και επίσης έχουν ισχύσει εκατοντάδες νέων σχετικών νόμων. Είναι λοιπόν φανερό πόσο  πολύ δύσκολο είναι το εγχείρημα να επανεκδώσω επικαιροποιημένο και τον Β΄ αυτό τόμο. Το έχω ήδη ξεκινήσει και ευελπιστώ σύν Θεώ σε βάθος πενταετίας να το ολοκληρώσω.

7) Μία ακόμη, τελευταία ερώτηση: Ποια σε τελευταία ανάλυση είναι η χρησιμότητα του βιβλίου σας σε σχέση βέβαια με τον πολίτη – αναγνώστη του;

– Με δυο λόγια νομίζω ότι από θεωρητική άποψη ο αναγνώστης θα αποκτήσει στοιχειώδεις νομικές γνώσεις και πληροφορίες και θα εξοικειωθεί σε ένα βαθμό με τον άγνωστό του κόσμο του Δικαίου. Και αυτό ανεξάρτητα από τις άλλες σπουδές που έχει κάνει ή τις όποιες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις έχει. Και από πρακτική άποψη, όταν συμβεί να κάνει νομικές πράξεις και συναλλαγές, ή όποτε ζητήσει με τον πληρεξούσιο δικηγόρο ή τον συνήγορό του να «βρει το δίκιο του» σε νομικές υποθέσεις ή διαφορές του, θα είναι σχετικά, ουσιαστικά και ως ένα βέβαια βαθμό νομικά ενημερωμένος.

– Εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο και καλή συνέχεια. Σας ευχαριστώ.

– Και εγώ σας ευχαριστώ.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΖΟΥΔΙΑΝΟΣ

ΣΥΝΤ/ΧΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

τ. ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ALPHA BANK

ΕΡΓΟΤΕΛΟΥΣ 49, ΤΚ 71.304, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

————————————————————————-

Εμείς από την πλευρά μας, θα θέλαμε να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας στον εκλεκτό συνάδελφο που κάνει περήφανη την ιονική οικογένεια και συνιστούμε στους συναδέλφους να αποκτήσουν το βιβλίο του που πιστεύουμε ότι θα τους φανεί ιδιαιτέρως ενδιαφέρον και χρήσιμο. Είμαστε σίγουροι ότι θα ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία και την επικαιροποιημένη έκδοση του Β’ Τόμου και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στο συγγραφικό του έργο.