Η υπέροχη οικογένεια Μαρωνίδη!

Η κουλτούρα της ιονικής οικογένειας προέτρεπε πάντα τα μέλη της να είναι πολυπράγμονες, να προοδεύουν σε διάφορους τομείς πέραν των πεπατημένων τραπεζικών συνηθειών και βεβαίως να μεταδίδουν αυτό το πνεύμα προσπάθειας, εξέλιξης και επιτυχίας στο περιβάλλον τους. Σήμερα σας παρουσιάζουμε την… υπέροχη οικογένεια του συνάδελφου Γιώργου Μαρωνίδη, που αποτελεί χαρακτηριστικό και εξέχον παράδειγμα της εξέλιξης της κουλτούρας της ιονικής οικογένειας και της μετάγγισής της στους νεότερους αποδέκτες και συνεχιστές της.

Η σύζυγος του συναδέλφου Σοφία ασχολείται με μεγάλη επιτυχία, όπως θα διαπιστώσετε, με τη ζωγραφική και τις κατασκευές, κάνοντας χρήση των έργων της για την προώθηση πρωτότυπων παιδικών παραστάσεων. Παράλληλα, οι δύο γιοι τους, Δημήτρης και Αναστάσιος, διαπρέπουν έκαστος στους τομείς τους, τη μουσική και την πληροφορική, έχοντας ολοκληρώσει ένα υψηλότατο επίπεδο σπουδών και πλέον εργάζονται με μεγάλη επιτυχία. Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας τόσο στο συνάδελφο και τη σύζυγό του για την υπέροχη οικογένεια που δημιούργησαν όσο και στους δύο γιους τους για την επιτυχημένη πορεία που έχουν χαράξει μέχρι τώρα στη ζωή τους και τους ευχόμαστε τα καλύτερα και για το μέλλον.

   Η Σοφία Μαρωνίδη γεννήθηκε το 1960 και μεγάλωσε στο Σεβαστό Κιλκίς. Από το 1970 ζει στη Θεσσαλονίκη. Aσχολείται με τη ζωγραφική και με κατασκευές (διακοσμητικά, κούκλες κ.ά.) από διάφορα υλικά (πηλό, μέταλλο, ύφασμα, ξύλο). Τα τελευταία χρόνια, έχοντας εξελίξει νέους και πρωτότυπους τρόπους απεικόνισης, επικεντρώνεται στην δημιουργία παιδικών παραστάσεων με κούκλες σε τρισδιάστατους πίνακες. Όλα τα διακοσμητικά στοιχεία που χρησιμοποιεί στους πίνακές της είναι χειροποίητα, σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από την ίδια.
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς, ενώ πρόσφατα έκανε την πρώτη της προσωπική έκθεση με παιδικούς πίνακες στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.

smaronidi smaronidi1

    Ο Δημήτρης Μαρωνίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1980. Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά και Σύνθεση στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και Σύνθεση στο Πανεπιστήμιο του York (Ph.D) και στο Harvard University (post-doc). Οι σπουδές του στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και το ίδρυμα Fulbright αντίστοιχα.

Ήρθε σε επαφή με την ηλεκτρονική μουσική και με τεχνικές σύνθεσης μουσικής και ήχου με τη υποβοήθηση ηλεκτρονικού υπολογιστή (CAC) στο Ινστιτούτο Ψυχοακουστικής (IPSA) συμμετέχοντας σε ένα ερευνητικό project που υλοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Συνθέτει συστηματικά ακουστική, ηλεκτροακουστική, και διαδραστική μουσική Στα πρόσφατα έργα του προσπαθεί να συγκεράσει τη μουσική με πεδία της επιστήμης και εξερευνά εκτενώς αλγοριθμικές διαδικασίες. Οργανώνει τη μουσική του βασισμένος σε μια μη-συμβολικη λογική χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής και προγραμματίζοντας ο ίδιος τα λογισμικά που χρησιμοποιεί.

Η μουσική του έχει παρουσιαστεί στην Eυρώπη και στην Αμερική από κορυφαία σύνολα και ορχήστρες (Lorraine Συμφωνική Ορχήστρα (FR), Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (GR), Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (GR), Nieuw Ensemble (NL), dissonArt ensemble (GR), ContraTempo Chamber Orchestra (GR), Διοτίμα Κουαρτέτο (FR), Chimera Ensemble (UK), UMS ‘n JIP(CH) κ.λπ.) και έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ ανά τον κόσμο (Acanthes Festival (FR), MusLab (MX), Contemporary Music Review (SRB), ARS Electronica (CH) κ.α.)

Έχει διδάξει ενορχήστρωση στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και επί σειρά ετών διδάσκει ως Λέκτορας ΠΔ/407 στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στα γνωστικά αντικείμενα της μουσικής σύνθεσης, θεωρίας και μουσικής τεχνολογίας.

   Ο Αναστάσιος Μαρωνίδης γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1984 στην Θεσσαλονίκη. Έλαβε τη βασική του εκπαίδευση στο 3ο δημοτικό σχολείο Ευόσμου (1989-1996), στο 5ο Γυμνάσιο Ευόσμου (1996-1999) και ολοκλήρωσε αυτήν στο 1ο ενιαίο λύκειο Ευόσμου (1999-2002), αποσπώντας Αριστεία και Πρωτεία σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. Κατόπιν κέρδισε την υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και φοίτησε με τη βοήθεια αυτής στο Τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Ολοκληρώνοντας τις προπτυχιακές του σπουδές, έλαβε το πτυχίο του Μαθηματικού κατά το έτος 2008. Ακολούθησαν δύο έτη μεταπτυχιακών σπουδών επάνω στα Ψηφιακά Μέσα στο Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ κατά τη διάρκεια των οποίων απέκτησε εκ νέου υποτροφία από το ΙΚΥ. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με επιτυχία εκπονώντας τη διπλωματική του εργασία και αποκτώντας το μεταπτυχιακό του δίπλωμα. Παράλληλα με την εκπαίδευση, εκδήλωσε το καλλιτεχνικό του ενδιαφέρον μέσω της ενασχόλησής του με τη μουσική η οποία του προσέφερε γνώσεις στην κιθάρα και στο πιάνο. Επιπλέον ασχολείται αγωνιστικά με το σκάκι έχοντας κερδίσει διακρίσεις σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο σε διεθνή τουρνουά και στο τοπικό πρωτάθλημα.

Επαγγελματικά ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα μαθηματικών σε παιδιά γυμνασίου, λυκείου αλλά και σε φοιτητές. Κατόπιν συμμετείχε ως ερευνητικός συνεργάτης σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα στο εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφορίας του ΑΠΘ και στο τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Από το 2013 εως σήμερα εργάζεται στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής (ΙΠΤΗΛ), το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στην Θεσσαλονίκη. Αυτόν τον καιρό συμμετέχει ως ερευνητικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό έργο PERICLES το οποίο στοχεύει στη διερεύνηση και ανάπτυξη μεθόδων για τη συντήρηση ψηφιακής πληροφορίας. Η παραγωγική του συγκομιδή όλα τα παραπάνω έτη περιλαμβάνει πληθώρα άρθρων που έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και σε διεθνή συνέδρια καθώς και κεφάλαια που έχουν συμπεριληφθεί σε βιβλία. Στα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Αναστασίου Μαρωνίδη περιλαμβάνονται η ψηφιακή επεξεργασία και ανάλυση σήματος και εικόνας, η αναγνώριση προτύπων, η μηχανική μάθηση και η τεχνητή όραση. Τα ινδάλματά του είναι: ο Johann Sebastian Bach (στη μουσική), ο Carl Friedrich Gauss (στα μαθηματικά) και o Alexander Aleksandrovich Alekhine (στο σκάκι).