Εμπρός για τα νέα “Πολυτεχνεία”!

Κάθε Νοέμβρη ξαναζωντανεύουν οι μνήμες της εξέγερσης των φοιτητών, της ηρωικής νεολαίας κατά της χουντικής τυραννίας. Ζωντανεύει η ισοπεδωμένη πόρτα του Πολυτεχνείου. Ακούγεται κρυστάλλινα η φωνή του “Ραδιοσταθμού των ελεύθερων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων” να καλεί στον αγώνα για λευτεριά και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

42 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη του ’73 ο κόσμος μας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης… Όπου και αν στρέψουμε τη ματιά μας βλέπουμε εξαθλίωση, αδικία, πολέμους, προσφυγιά, στρατόπεδα συγκέντρωσης, ρατσιστικές συμπεριφορές, ανάδυση του φασισμού, καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών και των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, πολύνεκρες επιθέσεις, χάος… Από τους νεκρούς μετανάστες του Αιγαίου μέχρι τις δολοφονικές επιθέσεις στο Παρίσι, ο ιμπεριαλισμός αποκαλύπτει το αποκρουστικό του πρόσωπο.

Και ενώ το ασταθές διεθνές περιβάλλον απειλεί πλέον ανησυχητικά και τη χώρα μας, τα μνημόνια συνεχίζουν την ακραία πολιτική της ανεργίας, της ανισότητας, της φτωχοποίησης και της οικονομικής αφαίμαξης που βιώνουν τα πλατιά στρώματα του λαού μας τα τελευταία χρόνια.

Η ολιγαρχία του πλούτου και της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης συνεχίζουν να καταργούν εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα και τις κατακτημένες λαϊκές ελευθερίες. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ισοπεδώνουν χώρες, δημιουργούν τεράστια προσφυγικά ρεύματα και οπλίζουν -μεταφορικά και κυριολεκτικά- το χέρι φανατικών ομάδων που σπέρνουν τον τρόμο.

Η δημοκρατία και η αλληλεγγύη είναι η μόνη απάντηση στον τρόμο! Τότε της χούντας και σήμερα των ιμπεριαλιστικών και φονταμενταλιστικών δυνάμεων!

Οι επετειακές εκδηλώσεις αποκτούν φέτος ξεχωριστή σημασία. Απέναντι στις συνεχείς αντιλαϊκές επιθέσεις πρέπει να αντιτάξουμε την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία. Η λαϊκή αντιπαράθεση με πρωταγωνιστές τη νεολαία, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους οφείλει να στήσει ανάχωμα στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποιημένη βαρβαρότητα!

Το Πολυτεχνείο δεν αποτελεί απλά ένα επετειακό χρέος προς τους νεκρούς και τους αγωνιστές. Αποτελεί διαχρονικό φάρο για όλους τους αγώνες και τους οραματισμούς μας. Οι μνήμες και τα μηνύματα της εξέγερσης προβάλλουν στο προσκήνιο επίκαιρα και μεταφράζονται σε αδιάκοπη μάχη.

Τώρα που τα φαντάσματα του φασισμού, του φανατισμού και της απολυταρχίας παίρνουν πάλι σάρκα και οστά, η διαφύλαξη του δημοκρατικού κεκτημένου αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής του Πολυτεχνείου στη δημοκρατική ιστορία της χώρας.

Σήμερα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, η κληρονομιά του Πολυτεχνείου είναι ο οδικός χάρτης για ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Η υπέρβαση της κρίσης, η αλλαγή των κατευθυντήριων γραμμών των πολιτικών με έμφαση στην προάσπιση των αδύναμων, η πίστη στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην αλληλεγγύη, είναι τα διαχρονικά αιτήματα του χθες, του σήμερα και του αύριο.

Σήμερα είναι χρέος μας να μην αφήσουμε την πλαστογράφηση της ιστορίας να κερδίσει κι άλλο έδαφος. Να μην επιτρέψουμε τη διαστρέβλωση του μηνύματος του Πολυτεχνείου. Να επαναβεβαιώσουμε ότι οι μεγάλες ιστορικές νίκες των λαών δεν επιτυγχάνονται κατ’ ανάγκην ως λογική επιδίωξη “ρεαλιστικών” στόχων, αλλά ως αποτέλεσμα του αυθόρμητου αγώνα υπέρ της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Η γενιά του Πολυτεχνείου έδωσε τους αγώνες της, αναδείχθηκε κατά τη Μεταπολίτευση με τις νίκες και τις ήττες της, με τα επιτεύγματα και τα σφάλματά της. Δυστυχώς, η σημερινή νεολαία παρουσιάζεται ως επί το πλείστον αδιάφορη ενώπιον των καταιγιστικών προς το χειρότερο αλλαγών που επιβάλλονται στις ζωές μας. Το χειρότερο δε, είναι ότι μέσα στη δίνη της εξαθλίωσης, φαίνεται να χάνεται η ελπίδα που τουλάχιστον υπήρχε στις ψυχές των εκμεταλλευομένων προ κρίσης.

Η συμμετοχή, όμως, σε αγώνες και κινήματα μπορεί να ανάψει πάλι το λαμπερό φως της ελπίδας στις καρδιές μας!

Ας αποτελέσει ο φετινός Νοέμβρης ορόσημο μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχικής συνείδησης. Να γεμίσουν οι δρόμοι με κόσμο για να ηττηθεί η πολιτική της σύγχρονης καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Η παρακαταθήκη των αγωνιζόμενων φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου μας δείχνει τον δρόμο που και σήμερα ο λαός και η νεολαία πρέπει να βαδίσουν προκειμένου να αποτινάξουν τις αλυσίδες τους.

Εμπρός λοιπόν για τα νέα “Πολυτεχνεία”!

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ!

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Το Διοικητικό Συμβούλιο