Νο 22. Οι πρωτοβουλίες της «ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» Ασπίδα προάσπισης της Επικουρικής μας Σύνταξης

  • Οι πρωτοβουλίες της «ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ”

    Ασπίδα προάσπισης της Επικουρικής μας Σύνταξης

  • Στέλνουμε στον κάλαθο των αχρήστων τα άνομα

    σχέδια εργοδοτικών συλλόγων και ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

    • Επιτέλους η Ελληνική Πολιτεία παρεμβαίνει

γ ι α   τ η ν   α κ ύ ρ ω σ η

του νέου «ψευδοκαταστατικού» του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

και έχουμε ήδη θέσει στη

διάθεσή της το νομικό μας επιτελείο

Συνάδελφοι,

                        Το θέμα της διασφάλισης της επικουρικής μας σύνταξης οδηγείται μέσα από τις ενέργειές μας, με υπευθυνότητα και ασφάλεια, στην τελική ευθεία επίλυσής του προς όφελος συνταξιούχων και εργαζομένων.

        Οι πρωτοβουλίες μας έχουν ήδη αποδώσει καρπούς και πολύ σύντομα όλες οι αντιασφαλιστικές επιλογές των Διοικήσεων του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και των γνωστών εργοδοτικών Συλλόγων θα ακυρωθούν και μάλιστα αναδρομικά, με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται τόσο για τη διασφάλιση των συντάξεων όσο και για τη διασφάλιση του «ασφαλιστικού κεφαλαίου» του επικουρικού μας ταμείου.

         Όπως γνωρίζετε, η «ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την διασφάλιση της επικουρικής μας σύνταξης σε δύο επίπεδα.

        Στο πρώτο επίπεδο που αφορά την Νομοθεσία του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, ασκήσαμε ανακοπή κατά της απόφασης του ειρηνοδίκη που ενέκρινε το νέο αντιασφαλιστικό καταστατικό, με σκοπό να μην οδηγηθεί το επικουρικό μας ταμείο σε διάλυση με τις αιτήσεις των εργοδοτικών Σωματείων και οι εισφοροκρατήσεις μας να μην γίνουν βορά σε ασφαλιστική εταιρεία.

       Στο δεύτερο επίπεδο που αφορά τη διασφάλιση της Επικουρικής μας Σύνταξης υποβάλαμε ήδη την υπ’αριθμ. πρωτ. 29/07-10-2015 αίτηση της «ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» για ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ΕΤΕΑ αφού η διατήρηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ είναι πλέον ανέφικτη.

        Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του πρώτου επιπέδου, το επιτελείο μας (Α. Καίσαρη δικηγόρος, Κ. Κατσακιώρης δικηγόρος, Σ. Φιλιππόπουλος, Ν. Αλεξόπουλος) και με αφορμή την υπ΄αριθμ 106/13-10-2015 γνωστή δεσμευτική επιστολή του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πετρόπουλου προς το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, (που προκάλεσαν οι γνωστοί εργοδοτικοί σύλλογοι με τις αιτήσεις τους), ήρθε σε επαφή με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθόσον ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της ασφάλισης είναι δεδομένος, απορρέει από την υποχρεωτικότητα της επικουρικής ασφάλισης η οποία στην προκειμένη περίπτωση των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων συναδέλφων μας ασκείται μέσα από το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την ασφαλιστική κάλυψη και την καταβολή επικουρικών συντάξεων στους εν λόγω συνταξιούχους και εργαζόμενους για σήμερα και το μέλλον.

        Μετά από γόνιμη συνεργασία με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, θέσαμε σήμερα στη διάθεσή τους το έμπειρο – σε θέματα ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ – νομικό μας επιτελείο και άμεσα κατατίθεται αίτηση ανακοπής κατά της απόφασης του ειρηνοδίκη και από την Ελληνική Πολιτεία και πολύ σύντομα το νέο αντιασφαλιστικό καταστατικό του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ θα αποτελεί θλιβερό παρελθόν, γιατί αυτό επιτάσσει το Ελληνικό Σύνταγμα για την προστασία του «ασφαλιστικού κεφαλαίου» του κάθε ‘‘αυτοδιοικούμενου’’ και ‘‘αυτοδιαχειριζόμενου’’ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

        Κατόπιν τούτου, οι πρωτοβουλίες μας για ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ΕΤΕΑ – αφού δεν συγχωνεύεται πλέον με την Κύρια Σύνταξη – τίθενται σε άλλη βάση. Στηριζόμαστε πλέον εξ ολοκλήρου στις διατάξεις του παλαιού καταστατικού του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και αρχίζουμε συζητήσεις με το ΕΤΕΑ και το Νομικό του Τμήμα για τους όρους ένταξης.

        Πολύ σύντομα θα σας γνωστοποιήσουμε τη διάταξη νόμου που θα προτείνει η «ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ», καθώς και την ανάλυση της Εισηγητικής Έκθεσης με στόχο να εξασφαλίσουμε συντάξεις τουλάχιστον ισοδύναμες με αυτές που χορηγεί το ΕΤΕΑ. Τώρα πια έχουμε τον απαραίτητο χρόνο στη διάθεσή μας να διαπραγματευτούμε με αξιώσεις τους καλύτερους δυνατούς όρους ένταξης στο ΕΤΕΑ έξω και πέρα από τις αντιασφαλιστικές διατάξεις του νέου «ψευδοκαταστατικού» του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ που οδηγείται στον κάλαθο των αχρήστων οριστικά και τελεσίδικα.

        Επειδή τέλος, οι προβλεπόμενες με βάση το Καταστατικό του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται σε 3% για τους εργαζόμενους και 4% για τους εργοδότες, ενώ οι προβλεπόμενες για το ΕΤΕΑ εισφορές είναι 3% και 3%αντίστοιχα, θα επιδιώξουμε η επιπλέον εισφορά 1% να αποτελέσει τη βάση δημιουργίας επαγγελματικού ταμείου συμπληρωματικών παροχών, με μετατροπή του σημερινού ΝΠΙΔ σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 7 και 8του νόμου 3029/2002.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνάδελφοι, δεν πρέπει να λησμονείτε ότι το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ έφτασε προ της διάλυσης αφενός μεν λόγω της ανεπάρκειας και της ανευθυνότητας της Διοίκησης του Ταμείου, αλλά και αφετέρου λόγω των αδιέξοδων και επικίνδυνων επιλογών της ομάδας Κολλάτου – Βέργου που με τις απαράδεκτες προσφυγές τους για το διπλασιασμό των συντάξεων και την ανεύθυνη δικαστική αντιμετώπιση των πεπραγμένων του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα οδήγησαν την υπόθεση στο απόλυτο κενό.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Γ.ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ   Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Γ. ΚΟΛΙΟΣ