Αμαρτίες κυβερνώντων παιδεύουσι το λαό – Άποψη του συνάδελφου Σαράντου Φιλιππόπουλου

Η πολιτική μου τοποθέτηση σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ και τις προοπτικές διακυβέρνησης που εμφάνιζε ήταν από την πρώτη στιγμή επιφυλακτικές, αλλά σε κάθε περίπτωση υπήρχε πάντοτε η ελπίδα του “καινούργιου” που μπορεί να συνδυάσει τον ενθουσιασμό με μία πιο σοβαρή προσέγγιση που θα είχε ευεργετικές συνέπειες για τη χώρα και τους πολίτες της.

Είχα την αίσθηση ότι περνώντας από την προεκλογική ανωριμότητα σε συνθήκες ρεαλιστικής διακυβέρνησης, θα έμεναν πίσω οι ιδεοληψίες και οι επιπόλαιες και άφρονες προσεγγίσεις, δίνοντας στη θέση τους σε αξιόπιστες και συνεπείς πολιτικές, τουλάχιστον σε θέματα ύψιστης σημασίας. Γιατί βέβαια, η αντιμνημονιακή ρητορική απεδείχθη ήδη ότι επρόκειτο για μία μεγάλη αυταπάτη, που μάλιστα την πλήρωσε ακριβά ο ελληνικός λαός, αλλά ήρθε η ώρα η αριστερά για πρώτη και δεύτερη φορά να κυβερνήσει σε μία πράγματι χαλεπή περίοδο για την πατρίδα μας. 

Πλέον, αμφιβάλλω ιδιαιτέρως για το αν τελικά η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ θα εξελιχθεί με αυτόν το θετικό τρόπο, παρατηρώντας ότι η απειρία και ο λαϊκισμός βαραίνουν περισσότερο σε βάρος της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας που απαιτεί η διακυβέρνηση και η καθοδήγηση ενός λαού που έχει βιώσει απανωτά χτυπήματα και δοκιμασίες με τον πλέον επώδυνο τρόπο τα τελευταία χρόνια. 

Το ασφαλιστικό πρόβλημα είναι ίσως το κορυφαίο που καλείται να αντιμετωπίσει η παρούσα συγκυβέρνηση. Ένα δαιδαλώδες πρόβλημα με πολλές οικονομικές, πολιτικές και προπάντων κοινωνικές προεκτάσεις. Και δυστυχώς, τα πρώτα δείγματα της στρατηγικής (;) που θα ακολουθήσει μόνο θετικά δεν είναι.

Γιατί δεν μπορεί να εκληφθεί ως σοβαρή θέση η δήλωση βούλησης  του αρμόδιου Υπουργού κου Κατρούγκαλου ότι υπάρχει πλέον προσανατολισμός για συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Κύριε Κατρούγκαλε, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι πλέον βρίσκεστε σε μία νευραλγική θέση και καθώς η περίοδος των ανεφάρμοστων υποσχέσεων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, είναι επιβεβλημένο να προσγειωθείτε στην πραγματικότητα! Σαν υπουργός πλέον η άποψή σας έχει βαρύνουσα σημασία και η πρακτική σας επηρεάζει άμεσα τις ζωές μας! Προσωπικά είμαι σίγουρος ότι αν επιχειρηθεί συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης, η κυβέρνηση με βασικό πυλώνα την αριστερά θα αποδειχθεί μία πολύ σύντομη παρένθεση! Ο ελληνικός λαός ψήφισε και πρέπει η αριστερά να κυβερνήσει, αλλά με τόσο κοντόφθαλμες και εξοντωτικές λογικές δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε. Ελπίζουμε ο πρωθυπουργός να σας προσγειώσει στην πραγματικότητα.

Οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό ζήτημα, που χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται και πρέπει σύντομα να δοθεί λύση πριν να επέλθει η κατάρρευση, θεωρώ ότι οφείλουν να ακουμπούν στο ρεαλισμό και την πραγματικότητα. Σίγουρα πολλές από αυτές δε θα είναι ευχάριστες. Αλλά είναι ολότελα διαφορετικό η άγονη και ατελέσφορη θυσία στο βωμό δήθεν μεγάλων τομών στο πρόβλημα και άλλο οι μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού που σταδιακά θα μπορέσουν να δώσουν ανάσα σε αυτόν το μεγάλο ασθενή του κοινωνικοοικονομικού μας γίγνεσθαι.

Και η αλήθεια μέχρι στιγμής είναι ότι καμία σοβαρή και υπεύθυνη πρόταση δεν έχει κατατεθεί που να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες αποχρώσεις του προβλήματος σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Γιατί αφενός οι προεκλογικές σας υποσχέσεις ήταν παραμύθια, όπως είχα προσωπικά τονίσει ήδη από την αρχή της πρώτης θητείας του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου η πρακτική σας ως κυβέρνηση και στην επτάμηνη θητεία που προηγήθηκε και στον πρώτο μήνα της παρούσης, μόνο αξιόλογη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Προσωπικά θεωρώ θεμιτό και λογικό να υπάρξουν μικρές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, θέτοντας συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις ώστε τα βάρη να μην πέσουν εκ νέου στις πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. Το μόνο σίγουρο είναι, όμως, ότι πρέπει να κατοχυρωθεί ο διαχωρισμός επικουρικής και κύριας σύνταξης. Άλλωστε αυτός ήταν εξ αρχής ο σκοπός σύστασης των επικουρικών ταμείων, για τη συμπλήρωση της κύριας σύνταξης που χρόνο με το χρόνο υπόκειται σε συνεχείς μειώσεις με αποτέλεσμα η οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων να επιδεινώνεται.

Ο κος υπουργός επίσης θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δε γίνεται να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων ετών και να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες, στοχοποιώντας τους “πλούσιους” συνταξιούχους, όπως χαρακτηρίζονται όσοι λαμβάνουν “αστρονομική” σύνταξη που να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ! Σε μία χώρα που εργοδότης και εργαζόμενος έχουν το μεγαλύτερο ασφάλιστρο, η αρχή της ανταποδοτικότητας έχει συνθλιβεί! Βάζοντας εκ νέου στον προκρούστη τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, ισοπεδώνετε πλέον την ήδη συρρικνωμένη μεσαία τάξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, μιας και αποτελεί την κατηγορία των ασφαλισμένων που έχει πληρώσει μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μερίδιο από το μάρμαρο. Πρέπει να αντιληφθείτε ότι δεν μπορείτε να μετατρέψετε σε κολχόζ τις συντάξεις μίας ευρωπαϊκής χώρας που λειτουργεί δημοκρατικά.

Εκείνο που με ανησυχεί ιδιαιτέρως βέβαια, είναι ότι παρότι τονίζατε -κι εσείς ο ίδιος προσωπικά και συνολικά η κυβέρνησή σας- ότι είστε προετοιμασμένοι να αναλάβετε το βάρος της διακυβέρνησης της χώρας, γίνεται φανερό πλέον ότι δεν είχατε κανέναν απολύτως σοβαρό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων, όπως το ασφαλιστικό. Παρά το γεγονός ότι γνωρίζατε πως το ασφαλιστικό και η υπερφορολόγηση αποδόμησαν τις τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν καταστρώσατε κάποια σοβαρή στρατηγική που θα επιχειρούσατε να εφαρμόσετε, παρά τώρα προσπαθείτε βιαστικές και βεβιασμένες κινήσεις να τις παρουσιάσετε ως κυβερνητική πολιτική.

Και πολύ φοβούμαι ότι αυτή αδυναμία, αυτή η απουσία προνοητικότητας και σχεδιασμού δεν αφορά μονάχα στο ασφαλιστικό, αλλά επεκτείνεται σε όλους τους κρίσιμους τομείς που καλείστε να λάβετε κρίσιμες αποφάσεις.

Κύριοι της συγκυβέρνησης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί το μεγάλο πυλώνα της, προσγειωθείτε επιτέλους στην πραγματικότητα! Συνεργαστείτε (όχι υπακούστε) με τεχνοκράτες και ανθρώπους που έχουν σημαντική εμπειρία στο ασφαλιστικό ζήτημα, ώστε να αντιμετωπίσετε με επιτυχία αυτό το μείζον πρόβλημα που αφορά εκατομμύρια συμπατριώτες μας (οι συνταξιούχοι καλώς ή κακώς αποτελούν την πλειοψηφούσα ηλικιακή ομάδα) και συνεπώς απειλεί την κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας.

Γιατί αν ως “αριστερή κυβέρνηση” επιλέξετε τη συνέχιση της ισοπέδωσης των συντάξεων, θα υπάρξουν ανυπέρβλητα εμπόδια που θα οδηγήσουν τη χώρα, αλλά και εσάς, στον όλεθρο! Γνωρίζοντας, μάλιστα, πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί στον τραπεζοϋπαλληλικό κλάδο, που βαρύνεται κατεξοχήν με τις μεγαλύτερες δανειακές υποχρεώσεις λόγω εύκολης πρόσβασης στην υπερδανειοδότηση, τονίζω ότι σήμερα ένα μεγάλο μέρος συναδέλφων μας δεν μπορεί ούτε στοιχειωδώς να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και βρίσκεται σε συνθήκες οριακής επιβίωσης!

Η άσκηση εξουσίας και η διακυβέρνηση ενός τόπου δεν είναι παιχνίδι. Είναι δύσκολη υπόθεση και απαιτεί σοβαρότητα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Εγκαταλείψτε τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες που σας κρατούν πίσω και προχωρήστε άμεσα σε ενέργειες που θα δημιουργήσουν συνθήκες φορολογικής και ασφαλιστικής δικαιοσύνης, ώστε η χώρα σταδιακά, έστω και μέσα από θυσίες, να έχει την προοπτική κάποια στιγμή στο μέλλον να βρει τη χαμένη ισορροπία της.

Θα κλείσω αυτήν την παρέμβασή μου με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναδεικνύει την απουσία σοβαρής προσέγγισης και τη δυσνόητη ιδεοληψία που διακατέχει μέχρι στιγμής την κυβέρνηση. Προεκλογικά μία εκ των υποσχέσεων ήταν και η κατάργηση του αντιτίμου των 5 ευρώ για την επίσκεψη των ασφαλισμένων σε νοσοκομεία. Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είδε και απόειδε με τις άλλες ανεκπλήρωτες και ανεφάρμοστες υποσχέσεις, προχώρησε στην υλοποίηση της συγκεκριμένης πιο “βατής” υπόσχεσης. Μέγα σφάλμα! Αυτό το περιορισμένο αντίτιμο αποτελούσε μία από τις ορθές ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης (μέσα σε έναν κυκεώνα λαθών βέβαια) και σίγουρα με τη θέσπιση εξαιρέσεων σε απόρους και ανέργους, αποτελούσε ένα σημαντικό έσοδο που συνέδραμε καταλυτικά στη βελτίωση των οικονομικών του συστήματος της υγείας και κατά συνέπεια των παροχών της.

Εσείς κύριοι της κυβέρνησης, προσκολλημένοι στη στείρα λογική ότι επρόκειτο για μία απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης που δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις, επιλέξατε την κατάργησή του, επαναφέροντας την οικονομική κατάσταση του συστήματος υγείας σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, με τον κίνδυνο γενικευμένου black out να είναι πλέον πιο ορατός από ποτέ.

Ο ελληνικός λαός συνολικά κι εγώ προσωπικά, επιθυμούμε πράγματι την αριστερά που κυριάρχησε στις ιδέες την τελευταία πενταετία να τις μετουσιώνει σε πράξη. Δυστυχώς, τα πρώτα δείγματα είναι άκρως ανησυχητικά. Και θα διακινδυνεύσω μία εκτίμηση. Όσο εύκολα ανήλθε ένα κόμμα του 4% στην εξουσία κάνοντας σκληρή και ακραία αντιπολίτευση, αν δε σοβαρευτεί και δεν προσαρμοστεί στην πραγματικότητα, τόσο εύκολα θα αποτελέσει σύντομα παρένθεση, απομακρύνοντας την προοπτική διακυβέρνησης από την αριστερά για δεκαετίες.