Το παλαιότερο θερινό σινεμά του κόσμου δεν φαντάζεσαι πού βρίσκεται…

Το θερινό σινεμά αποτελεί ίσως την πιο «γοητευτική» καλοκαιρινή διασκέδαση των Ελλήνων, εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

 

Ανάμεσα στο γκρίζο των πολυκατοικιών, ξεπροβάλλουν σαν μικρές οάσεις και μας δίνουν τη δυνατότητα να απολαύσουμε αγαπημένες ταινίες και να ξεφύγουμε έστω και λίγο από τα προβλήματα και το άγχος της καθημερινότητας.

Μάλιστα, οι θερινοί κινηματογράφοι προκαλούν τρομερή εντύπωση στους τουρίστες. Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο σχεδόν πουθενά στον κόσμο με τη μορφή που το συναντά κάποιος στην Ελλάδα, δηλαδή με συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, αυλές ή ταράτσες που εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό.

Συνεπώς, δεν είναι τυχαίο ότι το παλαιότερο θερινό σινεμά του κόσμου είναι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά!


Ο Δημοτικός Κινηματογράφος «Κήπος» στα Χανιά είναι ο αρχαιότερος και ένας από τους πιο αγαπητούς θερινούς κινηματογράφους της χώρας. Βρίσκεται στο Δημοτικό Κήπο Χανίων, ένα κεντρικό σημείο που αποτελεί σημαντικό χώρο αναψυχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Ο κινηματογράφος «Κήπος» ιδρύθηκε το 1912 και έχει μια μακρά ιστορία στην προβολή ταινιών και τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στη διάρκεια των δεκαετιών, έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του κινηματογράφου και της τέχνης στα Χανιά.

  • Τοποθεσία: Βρίσκεται μέσα στον Δημοτικό Κήπο, προσφέροντας μια μοναδική ατμόσφαιρα με δέντρα και φυτά γύρω από το χώρο προβολών.

  • Προβολές: Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προβάλλονται ταινίες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα κινηματογραφικών ειδών.

  • Εκδηλώσεις: Εκτός από τις κινηματογραφικές προβολές, στον χώρο πραγματοποιούνται επίσης πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και φεστιβάλ.

Ο «Κήπος» δεν είναι απλώς ένας κινηματογράφος, αλλά ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο που ενώνει την κοινότητα και προάγει τον πολιτισμό. Έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τους κατοίκους των Χανίων και είναι δημοφιλής τόσο στους ντόπιους όσο και στους τουρίστες.

Ο Δημοτικός Κινηματογράφος «Κήπος» αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς των Χανίων και συνεχίζει να συμβάλλει στην πολιτιστική ζωή της πόλης, προσφέροντας αξέχαστες καλοκαιρινές βραδιές κάτω από τον έναστρο ουρανό της Κρήτης.

Όπως αναφέρει το chania-culture.gr, το παγκοσμίως πρωτοποριακό Σινέ Κήπος, ανήκε πάντα στον Δήμο, όπως και ολόκληρος ο Κήπος, αλλά αρχικά νοικιαζόταν (όπως και το καφενείο) σε γνωστούς επιχειρηματίες. Κατά τη χρυσή και πολύ κερδοφόρα εποχή του κινηματογράφου, διαχειριστές του ήταν διαδοχικά οι Μανωλικάκηδες, Σαββάκηδες, Σπανδάγοι, Χατζηδάκηδες, Βενιανάκηδες, Πολάκηδες και Μπονάνοι. Μέχρι την εποχή των Σπανδάγων, ο κινηματογράφος μεταφέρθηκε από τη δυτική του θέση στη νέα του τοποθεσία κάτω από το Ρολόι και από το πρωτόγονο «Σινέ Ασετιλίνη» έγινε ηλεκτροκίνητος, αποκτώντας πανοραμική οθόνη. Αργότερα, με τη μετάβαση στο σινεμασκόπ, ονομάστηκε «Τιτάνια».

Στις 6 Μαρτίου 1980, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με την απόφαση αρ. 13, ίδρυσε τον Δημοτικό Κινηματογράφο «ΚΗΠΟΣ» – τον πρώτο στη χώρα μας.

Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Κάποιοι δίσταζαν και άλλοι ανησυχούσαν. Ήταν η πρώτη φορά που ο Δήμος θα αναλάμβανε επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς να υπάρχει κάποιο θεσμικό πλαίσιο (ο Νόμος για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις ήρθε πολλά χρόνια αργότερα).

Η επιτροπή διεύθυνσης του κινηματογράφου θα αποτελείτο από ομάδα δημοτικών συμβούλων και μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης, που θα είχαν και την επιμέλεια του προγράμματος. Σε χρόνο ρεκόρ, ο χώρος του κινηματογράφου ετοιμάστηκε, αγοράστηκαν καθίσματα, μηχανήματα κλπ., και στις 30 Μαΐου 1980 έγινε η πρεμιέρα με την ταινία «Το Αυγό του Φιδιού» του Μπέργκμαν.

Ο Δημοτικός Κινηματογράφος «Κήπος», ο παλαιότερος στην Ελλάδα και τον κόσμο, συνεχίζει τις προβολές του, αποτελώντας ζωντανό μνημείο πολιτισμού και τέχνης στο κέντρο της πόλης.

Πηγή : https://menshouse.gr/