Η συγκινητική εκδήλωση της κινηματογραφικής λέσχης Ηλιούπολης στη μνήμη της αείμνηστης συναδέλφισσας Τασίας Ηλιοπούλου

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Σας ενημερώσαμε ότι την Κυριακή 21 Απριλίου 2024, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη η κινηματογραφική λέσχη Ηλιούπολης οργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στην αείμνηστη συναδέλφισσά μας Τασία Ηλιοπούλου και το χρονικό της ανάβασής της στην κορυφή των Ιμαλαΐων Τσο Ογιού στα 8.201 μέτρα (η πρώτη Ελληνίδα που έσπασε το φράγμα των 8.000 μέτρων!).

Η εκδήλωση είχε τεράστια επιτυχία και πραγματικά η αίθουσα στην οποία έλαβε χώρα ήταν κατάμεστη! Ήταν πραγματικά συγκινητικό να βλέπει κανείς ότι η Τασία, το γελαστό παιδί της Ιονικής που χάριζε τη ζωντάνια και την ενέργειά της σε όλους τους συναδέλφους της επί σειρά ετών, ήταν εξαιρετικά αγαπητή σε όλους τους χώρους που δραστηριοποιείτο.

Άλλωστε, αυτό που συνειδητοποιήσαμε μέσα από αυτήν την εκδήλωση ήταν ότι η Τασία ήταν μία εξαιρετικά ενεργή δημότης (ένα από τα ιδρυτικά μέλη της κινηματογραφικής λέσχης, μάλιστα) που έχαιρε τεράστιας εκτίμησης, σεβασμού και αγάπης στο Δήμο Ηλιούπολης.

Η Τασία – που βεβαίως ήταν πάντοτε ένα αντισυμβατικό και ελεύθερο πνεύμα – έζησε μία «δεύτερη νιότη» μετά από την αποχώρησή της από την τράπεζα με εθελουσία, αφού εκτός από τις δράσεις στις οποίες συμμετείχε μέσα από το Δήμο Ηλιούπολης, έκανε ορισμένα εκπληκτικά και μακρινά ταξίδια σε όλο τον κόσμο!

Στην εκδήλωση μίλησε μέλος της οικογένειάς της, αλλά και ο πρώην πρόεδρος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου, διαβάστηκε επίσης ένα συγκινητικό ποίημα που είχε γράψει η ίδια η Τασία, ενώ προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό και υπήρξε και έκθεση φωτογραφικού υλικού, από το σπουδαίο αυτό κατόρθωμα της Τασίας με την ανάβασή της στην κορυφή των Ιμαλαΐων Τσο Ογιού (8.201 μέτρα).

Η αίθουσα στην οποία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ήταν κατάμεστη από ανθρώπους που είχαν γνωρίσει την Τασία μέσα από αυτές τις δράσεις και βεβαίως τη μεγάλη της αγάπη, την ορειβασία και σίγουρα το γεγονός ότι όλοι μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για την αγαπημένη μας Τασία, είναι και η σπουδαιότερη παρακαταθήκη που αφήνει πίσω της, μαζί με τα εντυπωσιακά κατορθώματά της!

Επειδή βεβαίως η Τασία ανέβηκε πολύ ψηλά (και όχι μόνο στα… βουνά) και έπιασε αδιανόητες κορυφές αγάπης και εκτίμησης και συνακόλουθα πήγε πολύ ψηλά και το Σύλλογό μας, όπως σας έχουμε ενημερώσει, σχεδιάζουμε ήδη την πραγματοποίηση μίας ιδιαίτερης εκδήλωσης στη μνήμη της, για την οποία θα μάθετε λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα μέσα από την ιστοσελίδα του Συλλόγου μας.

Όλοι όσοι είχαμε την τιμή να γνωρίζουμε την Τασία είναι βέβαιο ότι δε θα ξεχάσουμε ποτέ το γελαστό παιδί της Ιονικής, που έφτασε στην κορυφή του κόσμου και είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι και συγκινημένοι που απολάμβανε της εκτίμησης και σε άλλους χώρους. Το μόνο βέβαιο είναι ότι της άξιζε και κανείς από εμάς δε θα την ξεχάσει ποτέ!

Κλείνουμε με το συγκινητικό ποίημα που έγραψε η ίδια η αείμνηστη Τασία, απευθυνόμενη… στον εαυτό της:

Από μικρή με τα βουνά ήμουν πωρωμένη

Στην Ιονική κατέληξα να γίνω εντεταλμένη

Για μια στιγμή το σκέφτηκα τακούνια να φορέσω

Και όλα αυτά που ήθελα με μιας να τα αναιρέσω

Κι ο κίνδυνος μεγάλωνε να χάσω την ουσία

Και τότε ήρθε ξαφνικά. η άγια. εθελουσία

Καθόλου δεν το σκέφτηκα, ξανά ορειβασία

Και στον καθρέφτη κοίταξα και είδα την ΤΑΣΙΑ