Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η κύρια σύνταξή μας επανέρχεται στα επίπεδα του 2012!

Συνάδελφοι συνταξιούχοι,

Μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 27ης Μαΐου 2015 που αφορούσε την κατάργηση μνημονιακών μειώσεων στις συντάξεις του Δημοσίου (βλ. εδώ), ακολούθησε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν το 2012 με το δεύτερο μνημόνιο στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ-Τραπεζών (Ν.4093).

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ισχύει από 09/06/2015 που δημοσιεύτηκε και δεν έχει αναδρομική ισχύ (με εξαίρεση τους 2.000 κατ’εκτίμηση συνταξιούχους που προσέφυγαν στα δικαστήρια) σε μια προσπάθεια να περιοριστεί και να ελεγχθεί το δυσβάστακτο δημοσιονομικό κόστος που παράγεται.

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ρωμανιάς, η απόφαση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά τις συντάξεις που το άθροισμα επικουρικής και κύριας ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, θα εφαρμοστεί για όλους τους συνταξιούχους, δηλαδή και για αυτούς που δεν έχουν προσφύγει δικαστικά. Στην περίπτωση των συνταξιούχων της Ιονικής Τράπεζας η απόφαση αφορά μόνο την κύρια σύνταξη, καθώς οι επικουρικές συντάξεις δε λειτουργούν αθροιστικά γιατί δεν είχαν παραδοθεί στοιχεία από το επικουρικό ταμείο, καθότι ως ΝΠΙΔ δεν ήταν υποχρεωμένο να τα καταθέσει. Η καταβολή των αυξήσεων θα γίνει σταδιακά σύμφωνα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού. Στο μισθολόγιο που σας επισυνάπτουμε στο τέλος του παρόντος άρθρου, παρουσιάζονται οι περικοπές του Ν.4093 για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000€ .

Με την ως άνω απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε ότι το κράτος, όφειλε, πριν επιβάλει τις περικοπές των συντάξεων, να διεξαγάγει επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων…

 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ