Αγνοδίκη : η πρώτη Ελληνίδα γιατρός, μαία και γυναικολόγος

Το ζήτημα της καταπίεσης των γυναικών είναι πανάρχαιο. Ο αγώνας για την ισότητα συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας και θα συνεχιστεί μέχρι να μην υπάρχει ούτε μία γυναίκα στον κόσμο που θα αποτελεί θύμα καταπίεσης και εκμετάλλευσης. Αυτός ο ιστορικός αγώνας αιώνων έχει βέβαια ορισμένα ορόσημα, μερικά τα οποία έρχονται από την αρχαία εποχή. Ένα από αυτά, είναι η ζωή και το παράδειγμα της Αγνοδίκης, που στην αρχαία Ελλάδα κατόρθωσε να γίνει η πρώτη Ελληνίδα γιατρός, μαία και γυναικολόγος:


 

Στην αρχαία Ελλάδα, οι γυναίκες απαγορευόταν να σπουδάσουν ιατρική για αρκετά χρόνια μέχρι που κάποια παρανόμησε…

Γεννήθηκε το 300 π.Χ., η Αγνοδίκη έκοψε τα μαλλιά της και μπήκε στην  ιατρική σχολή Αλεξάνδρειας ντυμένη σαν άντρας. Ενώ περπατούσε στους δρόμους της Αθήνας μετά την ολοκλήρωση της ιατρικής της εκπαίδευσης, άκουσε τις κραυγές μιας γυναίκας που γεννούσε.

Ωστόσο, η γυναίκα δεν ήθελε να την αγγίξει η Αγνοδίκη αν και πονούσε έντονα, γιατί νόμιζε ότι η Αγνοδίκη ήταν άντρας. Η Αγνοδίκη απέδειξε ότι ήταν γυναίκα αφαιρώντας τα ρούχα της χωρίς να την δει κανείς και βοήθησε τη γυναίκα να γεννήσει το μωρό της.

Η ιστορία σύντομα θα εξαπλωθεί ανάμεσα στις γυναίκες και όλες οι γυναίκες που ήταν άρρωστες άρχισαν να πηγαίνουν στην Αγνοδίκη. Οι άνδρες γιατροί ζήλευαν και κατηγόρησαν την Αγνοδίκη – η οποία νόμιζαν ότι ήταν άνδρας – ότι αποπλάνησε γυναίκες ασθενείς. Στη δίκη της, η Αγνοδίκη, στάθηκε ενώπιον του δικαστηρίου και απέδειξε ότι ήταν γυναίκα αλλά αυτή τη φορά, καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή σπούδασε ιατρική και άσκησε ιατρική ως γυναίκα.

Οι γυναίκες επαναστάτησαν ενάντια στην ποινή, ειδικά οι γυναίκες των δικαστών που είχαν δώσει τη θανατική ποινή. Κάποιες είπαν ότι αν η Αγνοδίκη σκοτωθεί, θα πέθαιναν μαζί της. Μπροστά στις πιέσεις των συζύγων τους και άλλων γυναικών, οι δικαστές άρουν την ποινή και από εκεί και πέρα, οι γυναίκες επιτρεπόταν να ασκούν την ιατρική, υπό τον όρο ότι φρόντιζαν μόνο τις γυναίκες.

Έτσι, η Αγνοδίκη άφησε το στίγμα της στην ιστορία ως η πρώτη Ελληνίδα γιατρός, μαία και γυναικολόγος.

Η πλακέτα απεικονίζει την Αγνοδίκη επί το έργον σε ανασκαφή στην Όστια της Ιταλίας.