Παραμένουν σε εκκρεμότητα χρονίζουσες υποθέσεις συναδέλφων μας λόγω της αδιανόητης ανεπάρκειας του e-ΕΦΚΑ – Εξέταση επιλογών για τη διεκδίκησή τους

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Οι καθυστερήσεις, τα λάθη, οι αδικίες και οι παλινωδίες του e-ΕΦΚΑ από την αρχή της λειτουργίας του είναι, δυστυχώς, ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Σε σειρά υποθέσεων που αφορούν είτε όλους τους συνταξιούχους είτε συγκεκριμένα τους συνταξιούχους συναδέλφους προερχόμενους εκ της Ιονικής, έχουν παρατηρηθεί, ελλείψεις, αστοχίες και κυρίως υπερβολική καθυστέρηση.

Γνωρίζετε βεβαίως ότι οι Σύλλογοί μας έχουμε την τύχη να διαθέτουμε ένα άριστα καταρτισμένο ασφαλιστικό επιτελείο με τεράστια εμπειρία και βαθιά γνώση των ασφαλιστικών θεμάτων συνολικά, αλλά και ιδιαίτερα του χώρου της Ιονικής.

Οι Σύλλογοί μας δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη και δεν έχουν σταματήσει να ασκούν πιέσεις με κάθε τρόπο στον e-ΕΦΚΑ (μέσω επιστολών, email, προφορικών οχλήσεων, συναντήσεων, εξωδίκων κ.λπ.) προκειμένου, επιτέλους, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να διεκπεραιωθούν οι υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και χρονίζουν, με συνέπεια την ταλαιπωρία των συναδέλφων μας:

1. Έχουμε διαπιστώσει ότι ακόμα δεν έχουν τακτοποιηθεί οι διαφορές που θα έπρεπε να λάβουν όσοι έκαναν ανάκληση της σύνταξής τους και είχαν ταυτόχρονα πάνω από 30 ασφαλιστικά έτη. Σας γνωρίζουμε ότι όταν υπολογίστηκαν οι συντάξεις με το νέο τρόπο (Νόμος 4387/2016- Κατρούγκαλου), δυστυχώς τα ηλεκτρονικά προγράμματα δεν ήταν ενημερωμένα ώστε να συνυπολογιστούν τα επιπλέον ποσοστά του Νόμου 4670/2022-Βρούτση.

Από την πρώτη στιγμή ο Σύλλογός μας ήρθε σε επαφή με τον ασφαλιστικό μας φορέα (ΤΑΠΙΛΤ) και μας ενημέρωσαν ότι από τον e-ΕΦΚΑ τους είχαν υποσχεθεί ότι εντός τριμήνου θα είχε τακτοποιηθεί αυτό το θέμα και θα είχαν αποδοθεί και οι διαφορές των αναδρομικών. Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα (έχει παρέλθει βεβαίως το τρίμηνο), δεν έχει γίνει καμία διόρθωση και ασφαλώς δεν έχουν αποδοθεί τα εν λόγω αναδρομικά.

Οι συνταξιούχοι συνάδελφοι που ανήκετε στην εν λόγω κατηγορία, θα πρέπει να βρίσκεστε σε εγρήγορση, γιατί αν δεν αποδοθούν άμεσα οι αυξήσεις και τα αναδρομικά, το επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθουμε σε συνεννόηση με το ΤΑΠΙΛΤ ώστε να ξεκαθαρίσουμε αν θα χρειαστεί ο κάθε συνταξιούχος αυτής της κατηγορίας να υποβάλει ξεχωριστή αίτηση ή αν θα μεριμνήσουμε ως Σύλλογος με μία συγκεντρωτική επιστολή για όλους αυτούς τους συναδέλφους.

2. Γνωρίζουμε ότι μέχρι τώρα, παρά τις επιστολές, τα email, τα εξώδικα κ.λπ προς τον e-ΕΦΚΑ, στους συνταξιούχους – όχι μόνο από το δικό μας Ταμείο –  που λαμβάνουν πάνω από μία σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή (δεύτερη σύνταξη, σύνταξη χηρείας κ.λπ), δεν έχει επανυπολογιστεί η σύνταξή τους με τα επιπλέον ποσοστά αναπλήρωσης για τα πάνω από 30 ασφαλιστικά έτη που προβλέπει ο Νόμος Βρούτση και βεβαίως δεν τους έχουν αποδοθεί και τα αναδρομικά που θα προκύψουν μέσα από αυτήν τη διαδικασία.

3. Δυστυχώς όμως, όσο περνά ο καιρός, διαπιστώνουμε με θλίψη και φόβο για το τι μέλλει γενέσθαι, ότι ο e-ΕΦΚΑ αντί να μαθαίνει από τα λάθη του και να βελτιώνει τη λειτουργία του, γίνεται ακόμα πιο δυσλειτουργικός και πολλαπλασιάζει τα σφάλματά του!

Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώσαμε κάτι που πραγματικά είναι ανήκουστο και μας προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη! Οι συνάδελφοι συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη και έχουν πάνω από 30 ασφαλιστικά χρόνια και στους οποίους είχε γίνει ο επανυπολογισμός σύμφωνα με το Νόμο Βρούτση και τους είχαν αποδοθεί και τα αναδρομικά, εάν στην πορεία απέκτησαν δεύτερη σύνταξη (π.χ. κατέστησαν δικαιοδόχοι σύνταξης χηρείας) άκουσον άκουσον, τους έχουν επαναφέρει την εξ ιδίως δικαιώματος σύνταξη στον αρχικό υπολογισμό προ Βρούτση! Δηλαδή, όταν μετά από μεγάλη καθυστέρηση τους έγινε τελικά ο επανυπολογισμός, αυτή η «χαρά» διήρκησε λίγο, αφού τώρα επανέφεραν τη σύνταξη στο παλαιό ποσό!!! Το είδαμε κι αυτό!

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όλα τα παραπάνω δυστυχώς συνηγορούν ότι δε θα έχουμε άλλη λύση πια από το να καταφύγουμε και για αυτούς τους συναδέλφους σε νομικές ενέργειες, παρά το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να τις αποφύγουμε και να λυθούν τα θέματα αυτά μέσω επικοινωνίας με τον e-ΕΦΚΑ. Επειδή όμως, όχι μόνο δεν υπάρχει ανταπόκριση, αλλά τελικά υπάρχει και… οπισθοδρόμηση, αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε σε νομικές ενέργειες.

Όπως ενδεχομένως θα θυμάστε, ήδη έχουμε κινήσει νομικές διαδικασίες για χρονίζουσες εκκρεμότητες του e-ΕΦΚΑ προς συναδέλφους μας σε άλλες υποθέσεις.

Δυστυχώς αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για τους περίπου 500 συναδέλφους που ενώ τους επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις με βάση το Νόμο Κατρούγκαλου με τεράστια καθυστέρηση τον Απρίλιο του 2021 (αντί για τον Ιανουάριο του 2019), ωστόσο ακόμα (4 χρόνια μετά!!!) δεν τους έχουν αποδοθεί τα προκύπτοντα αναδρομικά – και ούτε έχουμε κάποια ένδειξη ότι επίκειται η καταβολή τους. Και ασφαλώς στην ίδια κατηγορία βρίσκονται όλοι οι συνταξιούχοι συνάδελφου που τους έγιναν διορθώσεις στις συντάξεις τους τον Απρίλιο του 2021 και δεν τους έχουν αποδοθεί τα αναδρομικά που προέκυψαν από τις διορθώσεις αυτές από 1.1.19.

Για αυτές τις κατηγορίες συναδέλφων ήδη συμπληρώνονται και υποβάλλονται συνεχώς ομαδικές αγωγές από το νομικό μας σύμβουλο δρ. Παπακωνσταντίνου.

Προσπαθούμε να αποφύγουμε τη νομική οδό για τις προαναφερθείσες κατηγορίες, αλλά δυστυχώς δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε τελικά να το αποφύγουμε, γιατί από τον e-ΕΦΚΑ δε διαπιστώνουμε καμία διάθεση εξυπηρέτησης και καμία πρόοδο – είτε λόγω τεχνικών προβλημάτων, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω ανεπαρκούς προσωπικού κ.λπ..

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο e-ΕΦΚΑ έχει τεμαχιστεί, έχει ανατεθεί σε αναδόχους και διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις αν αυτοί οι ανάδοχοι μεταξύ τους μπορούν να συνεννοηθούν και να λύσουν τα προβλήματα των συνταξιούχων που τελικά είναι αυτοί που ταλαιπωρούνται χωρίς να φέρουν την παραμικρή ευθύνη.

Εμείς σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα σας, τα ασφαλιστικά μας επιτελεία θα εξετάζουν αναλυτικά όλες τις υποθέσεις σας, θα πιέζουμε για την επίλυση των εκκρεμοτήτων και σας ζητούμε να παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας, προκειμένου, αν απαιτηθεί, να ακολουθήσετε τις οδηγίες μας όταν τελικά καταλήξουμε στις πλέον πρόσφορες ενέργειες για την ομαλή διεκδίκηση των υποθέσεων.