Σήμερα είναι η Γιορτή της Μητέρας και η σημασία αυτής της μέρας νομίζουμε δε χρειάζεται μεγάλη ανάλυση… Ο άνθρωπος που μας έφερε στον κόσμο, η μάνα που «είναι μόνο μία» και στάθηκε δίπλα μας από το πρώτο δευτερόλεπτο της ύπαρξής μας, αξίζει την αγάπη, το σεβασμό και τη φροντίδα μας κάθε μέρα της ζωής μας!
Ωστόσο, οι ημέρες εορτασμού και συμβολισμού έχουν τη σημασία τους και για αυτό όσοι έχετε την τύχη να έχετε ακόμα τη μητέρα σας, μη λησμονήσετε σήμερα να περάσετε χρόνο μαζί της. Αυτό άλλωστε είναι και το πιο σπουδαίο δώρο που μπορείτε να κάνετε στην ίδια, αλλά και στον εαυτό σας…
Η Γιορτή εμπνεύστηκε από την Αμερικανίδα Άνα Τζάρβις, η οποία όμως μετά από χρόνια την αποκήρυξε, όταν κατάλαβε ότι αποτέλεσε μία ακόμα ευκαιρία για εμπορευματοποίηση και κέρδος…
Κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου γιορτάζουν οι μητέρες όλου του κόσμου και τα ανθοπωλεία κάνουν χρυσές δουλειές. Ωστόσο πολλά χρόνια πριν, η γιορτή είχε διαφορετικό νόημα και η γυναίκα που την καθιέρωσε πέθανε πολεμώντας την ίδια την έμπνευσή της.
Πίσω στο 1908, η Άνα Τζάρβις, μία ακτιβίστρια από την Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να τιμήσει την μνήμη της μητέρας της, ξεκίνησε μία εκστρατεία προκειμένου να καθιερωθεί η μέρα της μητέρας ως επίσημη γιορτή.
Η Τζάρβις έχασε τη μητέρα της το 1905 και καθώς δεν είχε η ίδια παντρευτεί ή αποκτήσει παιδιά ένιωσε την ανάγκη να τιμήσει τη μνήμη της.
Η εκστρατεία που έκανε το 1908 για την καθιέρωση της γιορτής είχε μεγάλη απήχηση και στις 10 Μαΐου εκείνης της χρονιάς, εκατοντάδες οικογένειες συγκεντρώθηκαν στο Γκράφτον, τη γενέτειρα της Τζάνις, σε μία εκκλησία που αργότερα μετονομάστηκε «Διεθνής Ναός της Μητέρας», καθώς και σε άλλες πόλεις για να υποστηρίξουν την κίνησή της.
Τελικά η ιδέα της Τζάρβις έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και το 1914 καθιερώθηκε επίσημα ως γιορτή της Μητέρας η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου και μάλιστα τα πρώτα χρόνια ήταν επίσημη αργία, ενώ ακόμα και οι ευγενείς έδιναν στους υπηρέτες τους άδεια προκειμένου να περάσουν τη μέρα με τις μητέρες τους.
Ωστόσο με τα χρόνια η γιορτή πήρε άλλη τροπή και έχασε τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Γύρω στο 1920, η Τζάρβις εξοργισμένη από την διεθνή εμπορευματοποίηση της γιορτής και μαζί με την αδελφή της Ελσινόρη ξεκίνησαν νέα εκστρατεία προκειμένου να καταργήσουν την «εμποροπανήγυρη» στην οποία είχε εξελιχθεί το αρχικό τους όραμα και συνελήφθησαν αρκετές φορές για την προσπάθειά τους αυτή.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωνε η Τζάρβις «το να στέλνεις τυπωμένες κάρτες στη γιορτή της μητέρας δείχνει ότι είσαι πολύ τεμπέλης για να γράψεις ένα γράμμα στη γυναίκα που έκανε για σένα περισσότερα από όσα οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος στον κόσμο», ενώ για τα γλυκά και τα σοκολατάκια δήλωνε ότι το θεωρούσε τελείως υποκριτικό, αφού τα περισσότερα εν τέλει τα έτρωγε ο ίδιος ο αποστολέας.
Ωστόσο ο πόλεμος που κήρυξε η Άνα Τζαρβις στη γιορτή που η ίδια εμπνεύστηκε δεν έφερε αποτέλεσμα και η ίδια πέθανε το 1948 πάμφτωχη και με άνοια σε κάποιο σανατόριο.
Πηγή : iefimerida.gr
Επομένως και επειδή τα χρόνια περνούν και η μητέρα μας δε θα είναι για πάντα δίπλα μας…, μην ξεχνάτε ποτέ, καθημερινά, αλλά και στη Γιορτή της Μητέρας, να μην αρκείστε σε μία τυπική κίνηση. Μία ζεστή αγκαλιά, ένα χαμόγελο, ένας καλός λόγος, μία συνάντηση, αξίζουν για τη μάνα όσο δεν αξίζει καμία κάρτα, καμία ανθοδέσμη, κανένα σοκολατάκι του κόσμου…