Τα τοπωνύμια έχουν τη δική τους ιστορία… Από πού πήραν τα ονόματά τους οι νομοί της Πελοποννήσου;

Δεν ξέρουμε πόσοι από εσάς σκέφτεστε από πού έχουν πάρει τα ονόματά τους οι πόλεις, οι περιοχές, οι οδοί κ.λπ. που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Σε κάθε περίπτωση η μελέτη της καταγωγής των ονομάτων αυτών είναι μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ενασχόληση, γιατί τα τοπωνύμια έχουν τη δική τους ιστορία…

Σας παρουσιάζουμε στη συνέχεια ένα εμπεριστατωμένο άρθρο (όπως μας φάνηκε τουλάχιστον…) για την προέλευση των ονομάτων των νομών της Πελοποννήσου, που βεβαίως σε μία χώρα με τη μακραίωνη ιστορία της Ελλάδας, δε θα μπορούσαν παρά να προέρχονται από την αρχαιότητα…


ΑΧΑΪΑ

Το όνομά της το πήρε από τη φυλή των Αχαιών που αποτέλεσαν μία από τις τέσσερις φυλές του Αρχαίου Ελλαδικού χώρου. Κατάγονταν από την Κεντρική Μακεδονία, ενώ με την πάροδο του χρόνου άρχισαν να κατηφορίζουν προς την Θεσσαλία και στην συνέχεια στην Πελοπόννησο.

 

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Προέρχεται από το «Κόρη» και «Άνθος» που χαρακτηρίζει μία κοπέλα που έμοιαζε με άνθος. Το όνομα χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου.

 

ΗΛΕΙΑ

Προέρχεται από τη φυλή των Ηλείων που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή από την Αιτωλία. Συμμάχησαν με τους Δωριείς και υπέταξαν παλαιές φυλές στην περιοχή. Πρώτος βασιλιάς τους ήταν ο Όξυλος, ο οποίος ίδρυσε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες !

 

ΑΡΚΑΔΙΑ

Το όνομά της προέρχεται από τους Αρκάδες, ένα φύλο πελασγικής καταγωγής. Σύμφωνα με τον Παυσανία, η Αρκαδία προέρχεται από τη λέξη άρκτος ή αρκούδα τη λέξη που παρουσιάζει τη μητέρα του Αρκάδου που μεταμορφώθηκε σε αρκούδα. Η δεύτερη εκδοχή προέρχεται από τις λέξεις «Αρκ» ή «Αργώ» και «Δίας» που σημαίνει σκάφος του Διός. Μία τρίτη εκδοχή υποστηρίζει πως το όνομα προέρχεται από τη λέξη «αρκάς» που σημαίνει αυτόχθων. Και τέλος μία τέταρτη εκδοχή υποστηρίζει πως το όνομα προέρχεται από τη ρίζα «αρκ» και «αλκ» από όπου παράγονται τα ρήματα αραρίσκω: αρμόζω, αρήγω: βοηθώ, αλκέω: απομακρύνω.

 

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή του Άργους. Το όνομά της οφείλεται στις λέξεις «Αγρός» και «Άργος» όπου σύμφωνα με τον Παυσανία σημαίνει Κάμπος.

 

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Το όνομα προέρχεται από την πόλη της Αρχαίας Μεσσήνης που κατοικήθηκε από Θηβαίους τον 3ο αιώνα π.Χ. Στην ουσία το όνομα του νομού χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης. Στην ελληνική μυθολογία η Μεσσήνη ήταν κόρη του Τρίοπα, γιου του Φόρβαντα από το Άργος.

 

ΛΑΚΩΝΙΑ

Το όνομα προέρχεται από τις λέξεις «λας» που σημαίνει λίθος και «δαίμων» που σημαίνει θεός, σεβαστός. Το όνομα σημαίνει για κάποιο θείο κωνικό λίθο και η αναφορά γίνεται για την κορυφή του Ταϋγέτου που λατρεύτηκε από τους αρχαίους. Επομένως το όνομα του νομού χαρακτηρίζει την κορυφή του Ταϋγέτου που ακόμη και σήμερα είναι σε σχήμα κώνου.

Πηγή : Μαθαίνοντας την Πελοπόννησο