Ο e-ΕΦΚΑ μας απάντησε ότι το θέμα του συνυπολογισμού στις συντάξεις επιπλέον ετών ασφάλισης μετά την απόφαση συνταξιοδότησης με αναστολή καταβολής της σύνταξης ή καταβολής της με περικοπή, έχει τεθεί στο Υπουργείο και αναμένουμε τις εξελίξεις

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, οι Σύλλογοί μας είναι πρωτοπόροι στην αντιμετώπιση των ασφαλιστικών θεμάτων των συναδέλφων μας, αφού τα στελέχη μας και οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι βρίσκονται διαρκώς στις επάλξεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν όποιο πρόβλημα ανακύπτει, αλλά και να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο για τους συναδέλφους.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχουν ανακύψει πάρα πολλά ασφαλιστικά ζητήματα λόγω της συνεχούς μεταρρύθμισης των ασφαλιστικών νόμων και της ανεπάρκειας του e-ΕΦΚΑ να ανταποκριθεί σε αυτές τις αλλαγές.

Ένα ακόμα ασφαλιστικό θέμα στο οποίο έχουν κινητοποιηθεί οι Σύλλογοί μας (και ιδιαίτερα η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ εδώ και κάποια χρόνια) αφορά τους συναδέλφους μας που πριν από χρόνια έλαβαν απόφαση συνταξιοδότησης με αναστολή καταβολής της σύνταξής τους και συνέχισαν να εργάζονται και να ασφαλίζονται σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς, αλλά και αυτούς που εργάστηκαν για ένα διάστημα μετά τη συνταξιοδότησή τους λαμβάνοντας μειωμένη σύνταξη ή αναστέλλοντας τη σύνταξή τους.  

Ωστόσο, σε αυτούς τους συναδέλφους, η συνταξιοδοτική τους απόφαση μετά τον επανυπολογισμό βάσει των διατάξεων του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν4687/2016) παρέμεινε με τα ασφαλιστικά έτη που είχαν διανύσει πριν την έκδοση της απόφασης με αναστολή ή που είχαν διανύσει πριν εργαστούν αλλού και αρχίσουν να λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη (χωρίς δηλαδή να συνυπολογιστεί ο επιπλέον ασφαλιστικός χρόνος που διάνυσαν έκτοτε).

Παρά το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία έχουν προσκομίσει στα Συγχωνευμένα Ταμεία ΤΑΠΙΛΤ τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν τη μετέπειτα ασφάλισή τους σε άλλο φορέα, αυτός ο ασφαλιστικός χρόνος μέχρι σήμερα δεν έχει συνυπολογιστεί, όπως θα έπρεπε, στην τελική απόφαση συνταξιοδότησής τους. Κατά συνέπεια, υπάρχουν ακόμα συνάδελφοι συνταξιούχοι που αναμένουν αυτή την τακτοποίηση ακόμα και πλέον των 5 ετών, χωρίς να φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για αυτήν την καθυστέρηση! Αντίθετα, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον e-ΕΦΚΑ.

Οι Σύλλογοί μας και οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι, οι οποίοι δεν αφήνουν πραγματικά κανένα θέμα που αφορά τους συναδέλφους χωρίς να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό, έχουν ασχοληθεί επανειλημμένα με αυτό το θέμα και μάλιστα προ διμήνου είχαμε αποστείλει μία ακόμα σχετική επιστολή (βλ. εδώ) στα Συγχωνευμένα Ταμεία-ΤΑΠΙΛΤ (νυν e-ΕΦΚΑ).

Αυτή τη φορά, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από αρκετές επιστολές και επισημάνσεις μας για αυτό το θέμα, επιτέλους λάβαμε απάντηση από τον e-ΕΦΚΑ :

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗΣ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ (πατήστε εδώ)

Όπως διαβάσατε στην επιστολή, το θέμα έχει διαβιβαστεί στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αναμένονται οι σχετικές οδηγίες για να υπάρξει ο κατάλληλος χειρισμός της υπόθεσης.

Σίγουρα πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, αφού και σε αυτό το θέμα που απασχολεί πολλούς συναδέλφους μας, με την επιμονή, την υπευθυνότητα και την ακρίβεια της περιγραφής της υπόθεσης και των αιτημάτων μας, πετύχαμε για μία ακόμα φορά να τραβήξουμε την προσοχή του e-ΕΦΚΑ.

Ωστόσο, έχοντας αρνητικές εμπειρίες από τον e-ΕΦΚΑ από την πρώτη μέρα ύπαρξής του, παραμένουμε επιφυλακτικοί μέχρι πράγματι να έχουμε συγκεκριμένες ενέργειες και αποτελέσματα από την πλευρά των αρμοδίων που θα δώσουν λύση με σωστό τρόπο σε αυτό το πρόβλημα που χρονίζει και αδικεί αυτήν την κατηγορία των συναδέλφων μας.

Προφανώς και για αυτό το θέμα, παραμείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας προκειμένου να μάθετε άμεσα και υπεύθυνα οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη.