Επιστολή στο ΤΑΠΙΛΤ για το συνυπολογισμό στις συντάξεις επιπλέον ετών ασφάλισης μετά την απόφαση αναστολής καταβολής της σύνταξης

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ είναι πρωτοπόρα στην αντιμετώπιση των ασφαλιστικών θεμάτων των συναδέλφων μας, αφού τα στελέχη του Συλλόγου μας και οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι βρίσκονται διαρκώς στις επάλξεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν όποιο πρόβλημα ανακύπτει, αλλά και να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο είναι εφικτό για τους συναδέλφους.

Άλλωστε η αποτελεσματικότητά μας σε αυτόν τον τομέα είναι πλέον αδιαμφισβήτητη από… εχθρούς και φίλους, αφού έχει κριθεί μέσα από τις πολυάριθμες επιτυχίες που έχουν ωφελήσει τους συναδέλφους.

Βέβαια, μία επιτυχημένη συνταγή δεν την αλλάζεις κι έτσι εμείς συνεχίζουμε με την ίδια διάθεση και το ίδιο μεράκι να ενεργούμαστε προς κάθε κατεύθυνση για λύσουμε τα ασφαλιστικά ζητήματα που ανακύπτουν (και που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολλά λόγω της συνεχούς μεταρρύθμισης των ασφαλιστικών νόμων και της ανεπάρκειας του e-ΕΦΚΑ να ανταποκριθεί σε αυτές τις αλλαγές).

Ένα ακόμα ασφαλιστικό θέμα στο οποίο ενεργοποιείται η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αφορά τους συναδέλφους μας που πριν από χρόνια έλαβαν απόφαση συνταξιοδότησης με αναστολή καταβολής της σύνταξής τους.

Συγκεκριμένα, αρκετοί συνάδελφοί μας, αποχωρώντας από την τράπεζα πριν από χρόνια, αιτήθηκαν και έλαβαν απόφαση συνταξιοδότησης από τα ταμείο μας, με αναστολή καταβολής της σύνταξής τους. Αρκετοί από αυτούς στη συνέχεια εργάστηκαν και ασφαλίστηκαν σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς (κυρίως στο ΙΚΑ).

Σε πολλούς από αυτούς τους συναδέλφους που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία το πλήρωμα του χρόνου για την έναρξη καταβολής της σύνταξής τους έχει έρθει μετά την 12.5.16 (έναρξη ισχύος Νόμου 4387/2016 «Κατρούγκαλου»), με αποτέλεσμα να επανυπολογιστεί η σύνταξή τους σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου αυτού. Ωστόσο, η συνταξιοδοτική τους απόφαση μετά τον επανυπολογισμό παρέμεινε με τα ασφαλιστικά έτη που είχαν διανύσει πριν την έκδοση της απόφασης με αναστολή (χωρίς δηλαδή να συνυπολογιστεί ο επιπλέον ασφαλιστικός χρόνος που διάνυσαν έκτοτε).

Παρά το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία έχουν προσκομίσει στα Συγχωνευμένα Ταμεία ΤΑΠΙΛΤ τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν τη μετέπειτα ασφάλισή τους σε άλλο φορέα, αυτός ο ασφαλιστικός χρόνος μέχρι σήμερα δεν έχει συνυπολογιστεί, όπως θα έπρεπε, στην τελική απόφαση συνταξιοδότησής τους. Κατά συνέπεια, υπάρχουν ακόμα συνάδελφοι συνταξιούχοι που αναμένουν αυτή την τακτοποίηση ακόμα και πλέον των 5 ετών, χωρίς να φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για αυτήν την καθυστέρηση! Αντίθετα, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον e-ΕΦΚΑ.

Μάλιστα, όχι μόνο δεν έχουν υλοποιηθεί τα καθ’όλα δίκαια και νόμιμα σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο αιτήματά τους, αλλά επιπλέον δεν υπάρχει και καμία ενημέρωση για το πότε θα συνυπολογιστεί αυτός ο ασφαλιστικός χρόνος στην απόφαση συνταξιοδότησής τους και δε γνωρίζουμε ποιος είναι ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί οι ασφαλιστικές διατάξεις και δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση στα δίκαια αιτήματα των μελών μας.

Ο Σύλλογός μας βρίσκεται σε επικοινωνία και ασκεί πιέσεις προς τους αρμοδίους για αυτό το θέμα εδώ και καιρό, αλλά επειδή βλέπουμε ότι εν προκειμένω δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη – αντίθετα με άλλα θέματα που οι παρεμβάσεις μας έχουν ήδη φέρει αποτελέσματα – , αποφασίσαμε από κοινού με το Σύλλογο Συνταξιούχων να αποστείλουμε την κάτωθι κοινή επιστολή για να επιστήσουμε την προσοχή στη Διευθύντρια των Συγχωνευμένων Ταμείων κ. Π. Αλεβίζου ώστε από τη θέση ευθύνης της να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση αυτής της υπόθεσης που για ορισμένους συναδέλφους βρίσκεται σε εκκρεμότητα πάνω από μία πενταετία!

Επιστολή Νο 6-163 Συλλόγων προς ΤΑΠΙΛΤ (πατήστε εδώ)

Επειδή κατανοούμε την απόλυτα δικαιολογημένη σύγχιση και αναταραχή που έχει προκαλέσει στους συνταξιούχους συναδέλφους αυτής της κατηγορίας η απαράδεκτη καθυστέρηση, ελπίζουμε ότι μετά από την επιστολή μας, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα κινητοποιηθούν αφενός μεν για να μας ενημερώσουν για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης και αφετέρου δε για να προβούν στην τακτοποίησή της και να δοθεί μία λύση σε αυτό το πρόβλημα που πλέον χρονίζει αδικαιολόγητα.

Παραμείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη επί του θέματος αυτού, αλλά και για οτιδήποτε αφορά το χώρο της Ιονικής.