Από την Καλαμάτα στο Μαϊντάνεκ – Της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου

«Στις 22.10.1943, η δυτική περιοχή της Καλαμάτας κυκλώνεται και συλλαμβάνονται 2.000 άτομα που οδηγούνται στο γήπεδο του Απόλλωνα», μας πληροφορεί η συναδέλφισσα Χρηστίνα Σωτήρχου, σε συνέχεια των συγκλονιστικών της ερευνών για το Ολοκαύτωμα, αλλά και για τους Έλληνες κρατούμενους που βρέθηκαν στο επίκεντρο της φρίκης της ναζιστικής θηριωδίας.

Σαν σήμερα, λοιπόν, 2.000 συμπατριώτες μας αιχμαλωτίστηκαν από τους κατακτητές στην Καλαμάτα. 1.100 από αυτούς εστάλησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και το Γουδή.

189 Πελοποννήσιοι επιβιβάστηκαν στα «τραίνα του θανάτου» με προορισμό τα φρικαλέα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ευρώπης.

Από αυτούς, οι ναζί επέλεξαν 54, οι οποίοι εστάλησαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Lublin (Majdanek). Εν τέλει, οι 51 εξοντώθηκαν στο στρατόπεδο και οι 3 που επιβίωσαν μετά την εκκένωση και καταστροφή του στρατοπέδου (εν όψει της επέλασης του σοβιετικού στρατού), απελάθηκαν σε άλλα στρατόπεδα. Κανείς τελικά δεν επιβίωσε.

Τη συγκλονιστική ιστορία των 189 Πελοποννήσιων που είχαν συλληφθεί στις 22.10.43 και μπήκαν στο τραίνο του θανάτου μας αφηγείται σήμερα η συναδέλφισσα Χρηστίνα Σωτήρχου.

Ένα χρόνο περίπου μετά την καταδίκη των ναζί στη χώρα μας και ενώ το τελευταίο διάστημα είναι συνεχείς οι ειδήσεις και οι αναφορές που σηματοδοτούν την προσπάθεια του φιδιού να βγει ξανά από την τρύπα του, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις θηριωδίες που έχουν διαπράξει. Μέσα από αυτές τις τρομακτικά συγκλονιστικές ιστορίες με αδιάσειστα στοιχεία που αφηγείται η συναδέλφισσα, φέρνουμε ξανά στο νου τι σημαίνει φασισμός, ναζισμός, Ολοκαύτωμα και ότι είναι χρέος μας να τους πατάξουμε για πάντα!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΑΪΝΤΑΝΕΚ ( πατήστε εδώ)