ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : Δηλώσεις των αναδρομικών – Του συνάδελφου Θωμά Γεωργίου

Συνάδελφοι,

Η συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αποτελεί ένα ιδιαιτέρως δύσκολο εγχείρημα μετά από τις απανωτές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό βέβαια και με τις ριζικές αλλαγές που έφερε η πανδημία.

Στα πλαίσια της έγκυρης ενημέρωσής σας και προς διευκόλυνσή σας, είχαμε δημοσιεύσει τις οδηγίες του συνάδελφου λογιστή Θωμά Γεωργίου (βλ. εδώ). Σε συνέχεια εκείνης της ενημέρωσης, σας παραθέτουμε πιο εξειδικευμένες οδηγίες του συναδέλφου, αναφορικά με την ορθή δήλωση των αναδρομικών των ετών 2015-2016 :  


Αναδρομικά συντάξεων ετών 2015 και 2016

Οι δηλώσεις των αναδρομικών υποβάλλονται έως 31/12 του έτους είσπραξής τους, δηλαδή ποσά που εισπράχθηκαν εντός του 2020 δηλώνονται έως 31/12/2021. Μπορούμε όμως να την υποβάλλουμε και τώρα, δεδομένου ότι ο ΕΦΚΑ έχει  αποστείλει τα σχετικά  αρχεία με τα αναδρομικά.

Για να δούμε αν έχουμε αναδρομικά μπαίνουμε στην τρέχουσα δήλωση 2020 και αν δεν την έχουμε υποβάλλει πάμε τον κέρσορα στο κωδικό 303/304 όπου εμφανίζονται τα ποσά της κύριας σύνταξης. Με αριστερό κλικ πάνω στο ποσό ανοίγει πίνακας με τα ποσά των συντάξεων που έχουμε πάρει. Η τελευταία στήλη δεξιά είναι το ΄΄έτος αναφοράς΄΄  όπου φαίνονται τα χρόνια των αναδρομικών  και τα ποσά που αναλογούν σε κάθε χρόνο.

Αν έχουμε στείλει τη φετινή δήλωση, τότε δημιουργούμε μια ΄΄τροποποιητική δήλωση΄΄ και συνεχίζουμε όπως  παραπάνω , χωρίς να την αποθηκεύσουμε.   

Πώς υποβάλλεται:

Μπαίνουμε, στο taxis , στις δηλώσεις εισοδήματος και επιλέγουμε τη χρονιά που αφορούν τα αναδρομικά.  Αν επιλέξουμε χρονιά 2016 δηλώνονται τα αναδρομικά του 2015, αν επιλέξουμε χρονιά 2017 δηλώνονται  τα αναδρομικά του 2016.

Επιλέγουμε την  ΄΄Νέα τροποποιητική δήλωση΄΄ και στη συνέχεια επιλέγουμε το  ΄΄δήλωση αναδρομικών  Ε1’’ , ανοίγει παράθυρο και πατάμε ΄΄συνέχεια΄΄ για  οριστικοποίηση της δήλωσης και την έκδοση του νέου εκκαθαριστικού. Στο νέο εκκαθαριστικό που βγαίνει υπάρχουν τα ΄΄προηγούμενο ποσό φόρου΄΄  και ΄΄νέο ποσό φόρου΄΄. Αυτό που χρωστάτε είναι η διαφορά των δύο ποσών. Αν μπείτε την επομένη στο taxis στην προσωπική πληροφόρηση σας βγάζει ταυτότητα πληρωμής μόνο του ποσού που οφείλετε.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για αναδρομική δήλωση εισοδημάτων από σύνταξη δεν έχει πρόστιμο γιατί δεν ευθύνεται ο φορολογούμενος για την μη έγκαιρη έκδοση της βεβαίωσης σύνταξης.    

Προσοχή . Μην αμελείτε στην υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης γιατί διασταυρώνονται τα εισοδήματα. Εάν κληθείτε από τη Δ.Ο.Υ. να υποβάλετε τις συμπληρωματικές δηλώσεις, συνήθως  μετά τη λήξη της προθεσμίας, θα επιβαρυνθείτε με πρόστιμα και τόκους που φτάνουν μέχρι και το 120% της αρχικής οφειλής, ανάλογα με το χρόνο υποβολής της δήλωσης.    

22.7.21

Θ. Γεωργίου