Πολυχρόνης Μουρλάς (1917 – 1945) – Κάθε όνομα μετράει! Της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου

Σε πρόσφατο δημοσίευμά μας (βλ. εδώ), σας είχαμε παρουσιάσει την τελευταία από τις εκπληκτικές ιστορικές έρευνες της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου. Τότε έκανε αναφορά στην εκτενή έρευνά της για το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Neuengamme και τους 850 Έλληνες πολιτικούς κρατούμενους που μεταφέρθηκαν εκεί – εκ των οποίων ελάχιστοι επέζησαν.

Στη σημερινή της έρευνα επανέρχεται στο θέμα και μάλιστα με μία αισιόδοξη και θετική αφορμή… Έχετε συνηθίσει να αναφέρουμε σχετικά με τις έρευνες της συναδέλφισσας τις παραλείψεις της Πολιτείας απέναντι στους αγωνιστές και πραγματικούς ήρωες της πατρίδας μας, αφού φαίνεται συχνά να υφίσταται μία προτίμηση για τους δωσίλογους και προδότες… Ο Σύλλογός μας μάλιστα, στηριζόμενος στις έρευνες της Χρηστίνας, έχει κάνει πολλές προσπάθειες για την αποκατάσταση αυτών των αδικιών στο όνομα της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Ωστόσο σήμερα η Χρηστίνα καταπιάνεται με την ιστορία του αντιστασιακού αγωνιστή Πολυχρόνη Μουρλά από την Πάρο, ορμώμενη από την ονοματοδοσία ενός δρόμου από το Δήμο Πάρου προς τιμήν του αγωνιστή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Παροικιά Πάρου. Η Χρηστίνα μάλιστα επικοινώνησε με τον υπεύθυνο του ιστορικού αρχείου του Neuengamme, καθόσον λόγω κάποιου λάθους το όνομα του Πολυχρόνη Μουρλά δεν αναφέρεται στη λίστα των Ελλήνων  νεκρών κρατουμένων, προκειμένου να αρθεί αυτή η παράλειψη, ενώ προτίθεται να επικοινωνήσει και με τους συγγενείς του προκειμένου να υπάρχει ένα ακόμα βιογραφικό Έλληνα στο αρχείο του μνημείου.

Επειδή η ουσία της ιστορικής έρευνας βρίσκεται στη διατήρηση της μνήμης προς όφελος του παρόντος και σχεδιασμού του μέλλοντος, ελπίζουμε να υπάρξουν και άλλες τέτοιες θετικές αφορμές για τις ιστορικές έρευνες της Χρηστίνας, τις οποίες όλοι ανυπομονούμε να διαβάσουμε!

.

ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΡΛΑΣ.1917-1945 (πατήστε εδώ)