ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ! – Μαζική απεργία αύριο Πέμπτη 10/6 και δυναμική συμμετοχή στις κατά τόπους συγκεντρώσεις

Συναδέλφισσες – οι,

Η πανδημία είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει το πρόσχημα πάνω στο οποίο θα πατήσουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ώστε να ποδοπατήσουν ακόμα περισσότερο τα ήδη απορρυθμισμένα και καταστρατηγημένα εργασιακά δικαιώματα και ελευθερίες.

Τα «όργανα» ήδη ξεκίνησαν στην τράπεζα, με την απαράδεκτη ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank του κ. Γκιάτη που προτρέπει την τράπεζα να στείλει σπίτια τους άνευ αποδοχών τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί!

Ωστόσο, αυτό ήταν μόνο ο σπινθήρας που θα πυροδοτήσει την έκρηξη, η οποία βέβαια έρχεται με το νέο, αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρει προς ψήφιση η Κυβέρνηση.

Το μέτωπο μεγαλοεργοδοτών – Κυβέρνησης ετοιμάζεται να περάσει το πλέον αντιδραστικό αντεργατικό νομοσχέδιο, αφού διαλύει θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και ελευθερίες δεκαετιών! Η συντηρητική – αντιλαϊκή – αντεργατική επέλαση αποτυπώνεται στο νέο νόμο-τερατούργημα, ο οποίος δημιουργεί τις συνθήκες για ένα εμβάθυνση του εργασιακού Μεσαίωνα, με την καταστρατήγηση βασικών κατακτήσεων του εργατικού κινήματος (αφού θα επιφέρει πολύ σοβαρές αντιδραστικές ανατροπές στο ζήτημα του χρόνου εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις, τις αμοιβές, τη δυνατότητα αγώνων και συλλογικής διεκδίκησης).

Η Κυβέρνηση βεβαίως αγνόησε τη θύελλα αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει το νομοσχέδιο από σύσσωμο τον κόσμο της εργασίας και από όλους τους πολιτικούς χώρους, μιλώντας για «εκσυγχρονισμό» των εργασιακών σχέσεων. Παραλείπει βέβαια να αναφέρει ότι εργαζόμενος και εργοδότης δεν ξεκινούν από την ίδια αφετηρία στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, γεγονός που αποτυπωνόταν μέχρι σήμερα στην εργασιακή νομοθεσία και το οποίο βέβαια καταργείται, μεταξύ άλλων, με το αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθείται.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιος είναι ο «εκσυγχρονισμός» για τον οποίο μιλά η Κυβέρνηση:   

  • Ουσιαστική κατάργηση του 8ώρου και 50 εβδομαδιαίες ώρες εργασίας

  • Αύξηση των υπερωριών και περιορισμός της πληρωμής τους

  • Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και προώθηση των ατομικών συμβάσεων, με τις προφανείς αρνητικές συνέπειες στον κόσμο της εργασίας

  • Περαιτέρω περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία και της συνδικαλιστικής δράσης

  • Επέκταση της κυριακάτικης εργασίας

  • Ουσιαστική υποβάθμιση του ΣΕΠΕ

Όπως γίνεται αντιληπτό από τον καθένα, οι διατάξεις αυτές θα επιφέρουν ακραία οπισθοδρόμηση στα εργασιακά δικαιώματα και θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο τον εργασιακό Μεσαίωνα της τελευταίας δεκαετίας και τη συνεχιζόμενη κρίση που αντιμετωπίζει ο κόσμος της εργασίας, προς όφελος των μεγαλοεργοδοτών!

 .

Συναδέλφισσες – οι,

· Πλέον δεν έχουμε άλλη επιλογή και διέξοδο πέρα από το μαζικό αγώνα για να μην περάσει αυτό το αντεργατικό έκτρωμα!

· Αν δεν αντιδράσουμε μαζικά και δυναμικά, συνενώνοντας τις φωνές μας με τους εργαζόμενους όλων των κλάδων, αν δε δυναμώσουμε το εργατικό κίνημα, το παρόν και το μέλλον των εργασιακών σχέσεων προμηνύεται ζοφερό!

· Σας καλούμε μαζικά να απεργήσετε (προκειμένου να συνεχίσετε να έχετε αυτό το δικαίωμα…) και να συμμετάσχετε στις κατά τόπους συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, τηρώντας βέβαια τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στην πανδημία.

Βρισκόμαστε πλέον στο σημείο μηδέν και δεν υπάρχει γυρισμός!


ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

Μαζική απεργία αύριο Πέμπτη 10/6

Δυναμική συμμετοχή στις κατά τόπους συγκεντρώσεις