Ο ΑΓΩΝΑΣ των καθαριστριών ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ! Με ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ-ΣΤΑΘΜΟ του Εφετείου Αθηνών αναγνωρίστηκε ως ΑΚΥΡΗ Η ΑΠΟΛΥΣΗ της συναδέλφισσας Ελένης Βουρλάκη

Συνάδελφοι,

Ο ΣΥΙΛΤΕ και η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έχουν επανειλημμένα καταδικάσει την αυθαίρετη, μονομερή και παράνομη απόφαση της Τράπεζας να καταργήσει την ειδικότητα των καθαριστριών, καθώς και τις εργοδοτικές απειλές και εκβιασμούς, υπό το κράτος των οποίων αναγκάσθηκαν 64 από τις 67 καθαρίστριες να «αυτοαπολυθούν»!!! Οι Σύλλογοί μας αντιτάχθηκαν από την πρώτη στιγμή στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της τράπεζας, στηρίζοντας τις συναδέλφισσες συνδικαλιστικά, αγωνιστικά και νομικά. 

Μπορεί οι εκβιασμοί και οι απειλές της Τράπεζας να «λύγισαν» τις αντιστάσεις των περισσότερων συναδελφισσών μας, αλλά ο αγώνας τους δικαιώνεται στο πρόσωπο της συναδέλφισσας Ελένης Βουρλάκη, αφού με πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών απορρίφθηκε η έφεση της Τράπεζας κατά της πρωτόδικης απόφασης και αναγνωρίστηκε ως άκυρη η απόλυσή της.

 .

Συγκεκριμένα :

Η συναδέλφισσα Ελένη Βουρλάκη απολύθηκε από την Τράπεζα στις 5.12.2017, επειδή δεν υπέκυψε στις αφόρητες πιέσεις της Τράπεζας για «οικειοθελή» αποχώρηση στο πλαίσιο άτυπης εθελουσίας εξόδου. Η συναδέλφισσα είχε τοποθετηθεί αναγκαστικά στην Τράπεζα ως τέκνο πολύτεκνης οικογένειας (Ν. 1648/1986). Είναι απόφοιτη Λυκείου και μητέρα ενός ανάπηρου τέκνου. Αν και αρχικά είχε απασχοληθεί ως καθαρίστρια, στην πραγματικότητα τα τελευταία 7 χρόνια πριν την απόλυσή της υπηρετούσε στη Διεύθυνση Περιουσίας και Ασφάλειας ως υπάλληλος γραφείου, ιδιότητα υπό την οποία είχε αξιολογηθεί με πολύ καλές αξιολογήσεις, παρότι τυπικά συνέχισε να φέρεται ως καθαρίστρια. Παρά την ουσιαστική απασχόλησή της ως υπαλλήλου την τελευταία 7ετία και παρά το γεγονός ότι είχε απολυτήριο Λυκείου, η Τράπεζα αρνήθηκε να την μετατάξει στον Λογιστικό Κλάδο, επικαλούμενη την κατάργηση της σχετικής δυνατότητας για τις καθαρίστριες με τον Οργανισμό Προσωπικού του Ιουνίου 2014.

Με την υπ’ αρ. 2323/2018 απόφαση του Μον. Πρωτοδικείου Αθηνών (Εργ.) είχε αναγνωρισθεί ως άκυρη η απόλυση της συναδέλφισσας Ελένης, γιατί παρότι ήταν αναγκαστικά τοποθετημένη και προστατευόμενη του νόμου, δεν ζητήθηκε από την Τράπεζα προηγουμένως η άδεια της αρμόδιας Επιτροπής. Παράλληλα, το Δικαστήριο είχε διαγνώσει ότι η δια του Οργανισμού του 2014 κατάργηση της δυνατότητας μετάταξης της ειδικότητας των καθαριστριών στον Λογιστικό Κλάδο (ακόμη και αν είχαν απολυτήριο Λυκείου, όπως η Ελένη), σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα για τις λοιπές ειδικότητες, αποτελεί απαγορευόμενη από το Ν. 3896/2010 έμμεση διάκριση λόγω φύλου, στο μέτρο που θίγει αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο γυναίκες. Σε εκτέλεση προσωρινώς εκτελεστής διάταξης της πρωτόδικης αυτής απόφασης, ήδη από 2.1.2019 η Τράπεζα έχει υποχρεωθεί να την απασχολεί προσωρινά μέχρι σήμερα. Η πρωτόδικη αυτή απόφαση επικυρώθηκε με την υπ’ αρ. 188/2021 απόφαση του Εφετείου Αθηνών (Εργ.), που απέρριψε την έφεση της Τράπεζας.

 .

Η Ελένη έπεσε θύμα της μονομερούς και αυθαίρετης (χωρίς επιχειρησιακή ΣΣΕ, όπως έγινε για τους άλλους Κλάδους) κατάργησης από την Τράπεζα της ειδικότητας των καθαριστριών προκειμένου ν’ ανατεθεί η καθαριότητα σε εργολάβους με το σύστημα του outsourcing. Η απόφαση αυτή της Τράπεζας έπληξε 67 καθαρίστριες (γυναίκες γύρω στα 50, προερχόμενες κυρίως από την τέως ΙΛΤΕ και την τέως Εμπορική Τράπεζα). Υπό την απειλή της απόλυσης, 64 από αυτές υπέκυψαν στις αφόρητες πιέσεις της Τράπεζας για «οικειοθελή» αποχώρηση με την καταβολή οικονομικού κινήτρου και την υπόσχεση απασχόλησής τους στα συνεργεία των εργολάβων (με μειωμένο ωράριο, αποδοχές υπολογιζόμενες με το κατώτατο ημερομίσθιο και χωρίς καμία εργασιακή ασφάλεια). Την παράνομη και απάνθρωπη πρακτική αυτή της Τράπεζας και τις αφόρητες εργοδοτικές πιέσεις προς τις γυναίκες αυτές οι Σύλλογοί μας τις είχαν καταγγείλει στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκαλώντας την παρέμβαση του τότε Γενικού Γραμματέα κ. Νεφελούδη, που σε τριμερή συνάντηση ζήτησε από την Τράπεζα να επανεξετάσει τη στάση της.

            Οι Σύλλογοί μας στήριξαν την Ελένη νομικά και ηθικά και ως μάρτυρες υπέρ της κατέθεσαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ συνάδελφοι Σαράντος Φιλιππόπουλος και Νίκος Αλεξόπουλος, ενώ τη νομική της υποστήριξη ανέλαβε η νομική μας συνεργάτιδα κ. Ντέτα Πετρόγλου, την οποία ευχαριστούμε για την επιτυχημένη διαχείριση μίας ακόμα υπόθεσης εργατικής διαφοράς με την τράπεζα.

Θυμίζουμε ότι με απόφαση του Μονομ. Πρωτοδικείου Αθηνών (Εργ.) του 2020 αναγνωρίσθηκε ως άκυρη και η απόλυση της συναδέλφισσας Ευγενίας Τσίληρα (βλ. εδώ), που  εργαζόταν ως καθαρίστρια στο Κατάστημα Λεχαινών Ηλείας και είναι μονογονέας μητέρα πέντε παιδιών.

 .

Συνάδελφοι,

Είμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι για τη νομική διαχείριση όλων των ασφαλιστικών και εργατικών υποθέσεων των συναδέλφων μας και τα αποτελέσματα με τις περίπου 1.800 δικαστικές αποφάσεις υπέρ των συναδέλφων αποτελούν τη δικαίωση της υπεύθυνης αντιμετώπισής μας και του εξαιρετικού νομικού μας επιτελείου.

Η ακύρωση των απολύσεων των συναδελφισσών αποδεικνύει ότι μπορούμε και πρέπει να αντιταχθούμε στις αυθαίρετες, αντεργατικές μεθοδεύσεις της τράπεζας που στρέφονται κατά των συναδέλφων μας, αρκεί να το κάνουμε οργανωμένα και συντεταγμένα μέσα από τους Συλλόγους μας.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις συναδέλφισσες Ελένη και Ευγενία στον δίκαιο αγώνα τους καθώς και όλες και όλους τις/τους συναδέλφους στη διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.