ΟΛΟΙ/ΕΣ ΜΑΖΙ ΣΠΑΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ!

Και ξαφνικά η ελληνική κοινωνία «ανακάλυψε» το τεράστιο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών!

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2021 (!) και η δημόσια καταγγελία μίας επώνυμης αθλήτριας (Σοφίας Μπεκατώρου), για να πάρει θέση στα δελτία ειδήσεων, στις στήλες των εφημερίδων και την πολιτική ατζέντα, ένα θέμα που έχει βασανίσει χιλιάδες γυναίκες και στη χώρα μας, που όμως δεν τους δόθηκε ποτέ η πρέπουσα σημασία!

Όμως όλες αυτές οι γυναίκες που έχουν υποστεί διάφορες μορφές έμφυλης βίας, έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι οι μητέρες, οι σύζυγοι, οι αδερφές, οι φίλες μας που έχουν ταλαιπωρηθεί (και συνεχίζουν) από αυτό το μείζον πρόβλημα που η ελληνική κοινωνία έκρυβε επιμελώς «κάτω από το χαλί». Και πιθανώς ποτέ να μην το μάθαμε γιατί η κοινωνία μας (στην πράξη αρκετά οπισθοδρομική ακόμα σε ζητήματα δικαιωμάτων των γυναικών) έχει φροντίσει να μετατρέπει το θύμα σε θύτη, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα αυτών των υποθέσεων να μένουν στην αφάνεια…

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το κύμα αλληλεγγύης που ξέσπασε μετά την καταγγελία της κ. Μπεκατώρου σύντομα θα κοπάσει και θα φύγει από τις πρώτες θέσεις των δελτίων ειδήσεων. Ωστόσο, επειδή η υφήλιος συγκλονίζεται τα τελευταία χρόνια από το κίνημα MeToo, θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπορεί να επηρεάσει συνειδήσεις και να σημάνει τη βελτίωση των συνθηκών στις οποίες ζουν και εργάζονται οι γυναίκες στη χώρα μας.

Το θέμα αυτό το έχουν αναδείξει οι γυναικείες οργανώσεις εδώ και πολλά χρόνια. Συναφώς, σας παραθέτουμε το σχετικό από 15.01.2021 Δελτίο Τύπου (http://leagueforwomenrights.gr/images/1/DTSDG-BEKATROU.pdf – πατήστε εδώ) που εξέδωσε ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ» με έτος ίδρυσης το 1920, , με το οποίο συντασσόμαστε πλήρως. Στο δελτίο αυτό επισημαίνεται ότι η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), που κυρώθηκε από την Ελλάδα με το Ν. 4531/2018 και αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την πρόληψη και την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων σε όλους τους τομείς, δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως μέχρι σήμερα λόγω μη έκδοσης των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων. Καταγγέλλεται επίσης ότι ο φορέας παρακολούθησης της Σύμβασης αυτής στη χώρα μας είναι η τέως Γενική Γραμματεία Ισότητας, και μέχρι πρότινος Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας, που πρόσφατα υποβαθμίσθηκε με την υπαγωγή της υπό την Υφυπουργό Εργασίας αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια. Τέλος τονίζεται επίσης η ανάγκη για την επικύρωση από τη χώρα μας της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, που υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας τον Ιούνιο 2019. Η σχετική 18μηνη προθεσμία για την υποβολή της στα εθνικά Κοινοβούλια παρήλθε άπρακτη στις 21.12.2020.

Ειδικότερα, την επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 ο «Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας» έχει ζητήσει με το από 8.12.2020 αίτημά του προς την Ελληνική Κυβέρνηση (http://leagueforwomenrights.gr/images/10122020/DSE90.pdf – πατήστε εδώ)

Επισημαίνουμε ότι η νομική συνεργάτιδα του Συλλόγου μας και μέλος του Δ.Σ. του «Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας» κ. Ντέτα Πετρόγλου έχει δημοσιεύσει προ μηνών από άρθρο με τίτλο «Η Δ.Σ.Ε. 190 και η Σύσταση 206 του Ιουνίου 2019: Αναγνώριση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της παρενόχλησης λόγω φύλου στην εργασία ως μορφών έμφυλης βίας» στην «Επιθεώρηση Εργατικού Δικαίου», τεύχος Σεπτεμβρίου 2020, σελ. 993-1008, ζητώντας «να τερματισθεί η μακρά σιωπή των θυμάτων και η κοινωνική ανοχή σε τέτοιες παράνομες συμπεριφορές».


Ο Σύλλογός μας βρίσκεται πάντοτε συντεταγμένος με κάθε μορφή χειραφέτησης και αποτίναξης των ζυγών που κρατούν πίσω τις ζωές μας. Συντάσσουμε τη φωνή μας με τις γυναίκες όλου του κόσμου και τις καλούμε να βγουν μπροστά, να σπάσουν τον τρόμο και να ζήσουμε όλοι/ες μαζί σε έναν καλύτερο κόσμο.