Να σταματήσει άμεσα ο εμπαιγμός των Ιονικάριων στην υπόθεση της είσπραξης των καταλογισμών από καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές της Alpha Bank – Επιστολή του Συλλόγου μας στο νέο Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Συνάδελφοι,

Με την από 30/9/20 ανακοίνωσή μας («Έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα!») σας είχαμε ενημερώσει για τις παρασκηνιακές διεργασίες που στοχεύουν να απαλλάξουν την τράπεζα από τα πρόσθετα τέλη των καταλογισμών για καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές που αποφάσισε η ελληνική δικαιοσύνη που ξεπερνούν τα 14 εκατ. ευρώ (από το συνολικό ποσό των 25 εκατ. ευρώ).

Συγκεκριμένα, ο e-ΕΦΚΑ έχει προστρέξει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να «γνωμοδοτήσει» για τη μείωση του χρέους της Alpha Bank προς το Φορέα από καταλογισμούς καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών και προσαυξήσεων. Εν ολίγοις, αντί να προσφεύγει η Alpha Bank για να διεκδικήσει τα συμφέροντά της, προσέφυγε ο ίδιος Φορέας – με μία ενέργεια που είναι εμφανώς αντίθετη με το συμφέρον των ασφαλισμένων του!

Επιπλέον,  η προηγούμενη διοίκηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο απερχόμενος Υπουργός έχουν ψηφίσει φωτογραφική τροπολογία για την απαλλαγή της ALPHA BANK από τις υποχρεώσεις καταβολής πολλών εκατομμυρίων ευρώ λόγω καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών και προσθέτων τελών προς τον κλάδο πρόνοιας του Ταμείου Ασφάλισης Ιονικής Τράπεζας (ΤΑΠΙΛΤ) που έχει ήδη ενταχθεί – μέσω του ΕΤΕΑΕΠ – στον e-ΕΦΚΑ.

Εμείς βέβαια δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια ενώπιον αυτής της συμπαιγνίας σε βάρος των Ιονικάριων, αλλά και των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ συνολικά. Και βεβαίως δε θα αφήσουμε να πάει χαμένη η μεγάλη προσπάθεια του Συλλόγου μας, των νομικών μας συνεργατών, αλλά και των νομικών συμβούλων του τ. ΕΤΕΑΕΠ για τη διεκδίκηση μέσω της δικαστικής οδού που επιβεβαιώθηκε από το ΣτΕ για να υποχρεώσουμε την τράπεζα να καταβάλει τα καταλογισθέντα ποσά από καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές και προσαυξήσεις, τα οποία συντάχθηκαν την περίοδο 2004-2005 από τον τότε Διευθυντή του ΤΑΠΙΛΤ και νυν Γραμματέα του Συλλόγου μας συνάδελφο Νίκο Αλεξόπουλο και ψηφίστηκαν από τον τότε Πρόεδρο του Δ.Σ. του ταμείου συνάδελφο Νικόλαο Κάβουρα (νυν Πρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων) και τα μέλη του Δ.Σ. συναδέλφους Σαράντο Φιλιππόπουλο (νυν Πρόεδρο του Συλλόγου μας) και Γιάννη Χρυσικό (τέως Πρόεδρο και νυν μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων).

Μετά από την υπ’αριθμ. 16-29.9.29 επιστολή μας προς το Διοικητή του e-ΕΦΚΑ και τους τομεάρχες ασφαλιστικού των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου και με την ευκαιρία της αλλαγής της σκυτάλης στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αποστείλαμε την κάτωθι επιστολή στο νέο Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη και το διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Χρήστο Χάλαρη, καλώντας τους να ενεργήσουν προκειμένου οι οικονομικές υπηρεσίες του πρώην ΕΤΕΑΕΠ να ζητήσουν από το ΚΕΑΟ να εισπράξει το ποσό των περίπου 25 εκατ. ευρώ, αλλά και να δρομολογήσουν τις διαδικασίες προκειμένου να διατεθεί αυτό το ποσό για τη συμπλήρωση του εφάπαξ των προερχομένων από την Ιονική – Λαϊκή Τράπεζα:

ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – Επιστολή No 2-12.1.21_

Ελπίζουμε ο νέος Υπουργός να ανταποκριθεί άμεσα και να ενεργήσει σύμφωνα με τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, όπως επιτάσσει ο ρόλος του και όχι για τα συμφέροντα των τραπεζιτών. Αν όχι – έχοντας βέβαια και τις επιπρόσθετες δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία – θα απαντήσουμε δυναμικά σε αυτές τις παρασκηνιακές ενέργειες σε βάρος των Ιονικάριων και των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δικαιωθούμε!