Επιστολή του Συλλόγου μας στο ΕΦΚΑ-ΤΑΠΙΛΤ για τη διόρθωση των λαθών στην πίστωση των αναδρομικών των συναδέλφων που τροποποιήθηκε η σύνταξή τους

Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας παρακολούθησε από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη του θέματος της πίστωσης των αναδρομικών των μη νόμιμων κρατήσεων των Ν4051/2012 και Ν4093/2012 για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016, ενημερώνοντάς σας έγκαιρα και απολύτως υπεύθυνα.

Μετά από την πρώτη πίστωση των αναδρομικών με τις συντάξεις Νοεμβρίου (που πιστώθηκαν τέλη Οκτωβρίου) διαπιστώσαμε λάθη και παραλείψεις σε δύο κατηγορίες συνταξιούχων συναδέλφων.

Α) Η πρώτη και πολυπληθέστερη αφορούσε συναδέλφους που στην πλειονότητά τους είχαν αποχωρήσει με την εθελούσια έξοδο του 2014 και ελάμβαναν προσωρινή σύνταξη καθ’όλο ή κατά ένα μέρος του διαστήματος του επίμαχου ενδεκαμήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) και είχαν λάβει αναδρομικά όταν εκδόθηκε η οριστική απόφαση συνταξιοδότησής τους. Σε αυτούς τους συναδέλφους με την πρώτη πληρωμή είτε δεν είχε πιστωθεί κανένα ποσό είτε είχε πιστωθεί μέρος των αναδρομικών.

Β) Η δεύτερη κατηγορία αφορούσε τους συναδέλφους που έλαβαν αναδρομικά κατά τη διάρκεια ή μετά από το επίμαχο ενδεκάμηνο λόγω τροποποίησης της οριστικής τους απόφασης συνταξιοδότησης (π.χ. λόγω διόρθωσης βαθμού, άρσης πλαφόν, επιδομάτων τέκνων ή γάμου κ.ά.).

Ο Σύλλογός μας τότε κινητοποιήθηκε άμεσα, αποστέλλοντας την εμπεριστατωμένη υπ’αριθμ. 20-27.10.20 επιστολή στους αρμόδιους φορείς (ΤΑΠΙΛΤ, ΕΦΚΑ, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), στην οποία επισημαίναμε τα λάθη και τις παραλείψεις, ζητώντας την άμεση διόρθωσή τους.

Πράγματι, μετά και από την επιστολή μας και την επικοινωνία μας με τους λειτουργούς του Ταμείου, με τις συντάξεις Δεκεμβρίου (που πιστώθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου) έγινε η δεύτερη πίστωση των αναδρομικών στους δικαιούχους συνταξιούχους που είτε δεν έλαβαν κανένα ποσό στην προηγούμενη πληρωμή αναδρομικών είτε έλαβαν ένα μέρος των αναδρομικών.

Ωστόσο και πάλι δεν διορθώθηκαν τα σφάλματα στο σύνολο τους.

  • Για την πρώτη μεν κατηγορία διαπιστώσαμε ότι πράγματι διορθώθηκε αυτή η παράλειψη και πιστώθηκαν σωστά τα ποσά, σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.  Επομένως οι συνάδελφοι που δεν είχαν λάβει κανένα ποσό έλαβαν τα αναδρομικά που δικαιούνταν, ενώ όσοι είχαν λάβει ένα μέρος αυτών, έλαβαν το σύνολο των αναδρομικών.

Να σημειωθεί ότι στους συναδέλφους αυτής της κατηγορίας που μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησής τους έλαβαν αναδρομικά για το διάστημα που ελάμβαναν προσωρινή σύνταξη, σε εκείνη την καταβολή ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ του Ν4093/2012 και επομένως ορθώς τους αποδόθηκε μόνο η παρακράτηση του Ν4051/2012.

 .

  • Ωστόσο, στη δεύτερη κατηγορία των συναδέλφων που έλαβαν αναδρομικά κατά τη διάρκεια ή μετά από το επίμαχο ενδεκάμηνο λόγω τροποποίησης της οριστικής τους απόφασης συνταξιοδότησης, διαπιστώσαμε ότι ενώ τους είχε γίνει παρακράτηση τόσο του Ν4051/2012 αλλά και του Ν4093/2012, τους αποδόθηκε μόνο ο Ν4051/2012.

.

Ο Σύλλογός μας βέβαια, που δεν αφήνει ποτέ τίποτα στην τύχη, ενήργησε αμέσως, αποστέλλοντας την κάτωθι επιστολή στο ΤΑΠΙΛΤ, ζητώντας να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να πιστωθούν ορθά όλα τα αναδρομικά στους δικαιούχους συνταξιούχους συναδέλφους μας που για τον οποιοδήποτε λόγο έχει τροποποιηθεί η απόφαση συνταξιοδότησής τους:

Επιστολή No 25-2.12.20 για αναδρομικά Ν4093-2012 συντάξεων που τροποποιήθηκαν

.

Συνάδελφοι,

Αναμένουμε την απάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών και τις ενέργειές τους για τη διαδικασία διόρθωσης των σφαλμάτων και πίστωσης των αναδρομικών στους συναδέλφους μας. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αποφασίσουμε με τους ασφαλιστικούς και νομικούς μας συνεργάτες για τις ενδεδειγμένες ενέργειες από πλευράς μας.

Παραμένετε πάντα συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για την άμεση και έγκυρη ενημέρωσή σας τόσο για το εν λόγω θέμα, όσο και για οποιοδήποτε άλλο θέμα αφορά το χώρο μας.