Το “ΣΠΙΤΙ” της Ιονικής – Του συνάδελφου Σαράντου Φιλιππόπουλου

Το «ΣΠΙΤΙ» της Ιονικής!

·        Ένα μεγάλο Ιονικό όραμα μπορεί επιτέλους να πάρει σάρκα και οστά!

·        Από όλους και για όλους!

 .

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ένα από τα κριτήρια του πολιτισμού μιας κοινωνίας θεωρείται ο βαθμός μέριμνας προς τα ηλικιωμένα μέλη της.

Και επειδή ο χώρος της Ιονικής αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα μικρότερο, αλλά πολύ δεμένο κοινωνικό υποσύνολο, οφείλουμε κι εμείς να αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας μέσα από την κουλτούρα της αλληλεγγύης και της φροντίδας προς τους ηλικιωμένους συναδέλφους μας.

Λαμβάνοντας μάλιστα υπ’ όψη την ηλικιακή δομή των Ιονικάριων, προσωπικά πιστεύω ότι αυτό το θέμα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα που μας αφορά όλους προσωπικά!

 .

Εκ των πραγμάτων, οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Μετά το ξεπούλημα της Ιονικής Τράπεζας και της απότομης διακοπής εισροής «νέου αίματος» στις τάξεις των συναδέλφων της Ιονικής, οι περισσότεροι συνάδελφοι πλέον έχουν συνταξιοδοτηθεί και έχουν περάσει στη φάση της τρίτης ηλικίας.

Ωστόσο, οι συνθήκες τα τελευταία χρόνια έχουν επιδεινωθεί για τους απόμαχους – της δουλειάς και όχι της ζωής – λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού συνέπεια της οικονομικής κρίσης, αλλά και της λειτουργίας της οικογένειας. Η κατάρρευση του μοντέλου της κοινωνικής πρόνοιας, τα μέτρα των περικοπών, η διάλυση της ιατρικής περίθαλψης και η μηδενική πρόνοια από τη μία, αλλά και η απουσία αντανακλαστικών και της απαραίτητης μέριμνας εντός της οικογένειας στη μετάβαση από τον 20ό στον 21ο αιώνα (συχνά και σε αυτό το επίπεδο λόγω της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας των παιδιών και των εγγονιών να παρέχουν στους ηλικιωμένους γονείς τους όσα χρειάζονται), έχουν ως αποτέλεσμα τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις παραπάνω δυσκολίες, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αντιμετωπίζουν και προβλήματα που σχετίζονται τόσο με τη σωματική όσο και με την ψυχική τους υγεία.

Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε ότι για τη συνεχιζόμενη προσφορά τους και για λόγους ευαισθησίας απέναντι σε μια ομάδα πολιτών που καθίστανται εκ των πραγμάτων όλο και πιο αδύναμοι, έχουμε όλοι την υποχρέωση να φροντίζουμε για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

 

Το ΣΠΙΤΙ της ΙΟΝΙΚΗΣ

Εκτός της υποχρέωσής μας ως κοινωνικά όντα απέναντι στους ηλικιωμένους, λόγω της ιδιαίτερης ηλικιακής κατανομής του χώρου μας αυτό το θέμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία και οφείλει να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας.

Για μένα προσωπικά και τους συνεργάτες μου στην ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, η επιδίωξη αυτή είναι μία κεντρική μας επιλογή εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δυστυχώς οι τριβές στο χώρο μας και η κατάσταση που επικράτησε επί σειρά ετών στο Σύλλογο Συνταξιούχων δεν ευνοούσαν την εξέλιξη μίας τέτοιας προσπάθειας που απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό, προγραμματισμό, αλλά και κοινή αποδοχή και τη συνδρομή όλων για την υλοποίησή της.

Ωστόσο, τώρα που πλέον οι εξελίξεις αρχίζουν να έχουν θετικό πρόσημο και οδηγούμαστε στην πολυπόθητη ενότητα του χώρου της Ιονικής – όταν βέβαια το επιτρέψουν οι έκτακτες συνθήκες της κρίσης του κορωνοϊού και ολοκληρωθούν οι εκλογικές διαδικασίες στο ΣΣΙΛΤΕ για μία νέα, εκλεγμένη διοίκηση – πιστεύω ότι πρέπει να προτάξουμε την υλοποίηση ενός σημαντικού στόχου που θα υιοθετηθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία της Ιονικής Οικογένειας.

Μιλάω για τη δημιουργία ενός Γηροκομείου που θα αποτελέσει για δεκαετίες το «ΣΠΙΤΙ της ΙΟΝΙΚΗΣ»!

 

Το καμπανάκι κινδύνου έχει ήδη χτυπήσει!

Η σκέψη για δημιουργία γηροκομείου προέκυψε μέσα από δεκάδες περιπτώσεις συναδέλφων μας που δυστυχώς λόγω των κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν αναγκάστηκαν να ζητήσουν διέξοδο σε οίκους ευγηρίας.

Η πλειονότητα των γηροκομείων είναι ιδιωτικά και λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος – και τις αντίστοιχες συνθήκες βεβαίως που προκαλεί η επιδίωξη του κέρδους… – και όπως αντιλαμβάνεστε ο παράγων άνθρωπος μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Εξ άλλου, όπως προανέφερα, έχουν υπάρξει δεκάδες περιπτώσεις συναδέλφων που δυστυχώς δεν είχαν οικογενειακή στήριξη και κατέληξαν σε γηροκομεία, έχοντας τα τελευταία χρόνια της ζωής τους τη χείριστη αντιμετώπιση!

Ο Σύλλογός μας, μέσα σε αυτά τα πραγματικά πολύ δύσκολα χρόνια, προσπάθησε με κάθε τρόπο να βοηθήσει τους συναδέλφους, αλλά όπως είναι κατανοητό, αυτή η συνδρομή έχει σημαντικούς και ανυπέρβλητους περιορισμούς.

Οι περιπτώσεις αυτές των συναδέλφων που δυστυχώς κατά καιρούς υποφέρουν, λειτούργησαν ως ένα καμπανάκι κινδύνου και μας έκαναν να σκεφθούμε πολύ σοβαρά ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί μία αποτελεσματική και σταθερή λύση για τους ηλικιωμένους συναδέλφους μας που χρήζουν πρόνοιας και φροντίδας.

Είναι βεβαίως και η φύση και τα δεδομένα του χώρου μας τέτοια, αφού η πλειονότητα των συναδέλφων μας είναι συνταξιούχοι και ήδη σήμερα αρκετοί έχουν ανάγκη έναν τέτοιο θεσμό και στο μέλλον – ρεαλιστικά – θα τον χρειαστούν πολύ περισσότεροι!

 

Ένα μεγάλο Ιονικό όραμα μπορεί επιτέλους να πάρει σάρκα και οστά!

Επειδή γνωρίζω καλά ότι πολλοί θα σκεφτείτε ότι πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο και υπερβολικά αισιόδοξο σχέδιο, σε όλους εσάς αντιπροτείνω ότι είναι στο χέρι μας να το κάνουμε εφικτό και υλοποιήσιμο!

Ήδη οι Σύλλογοί μας διαθέτουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε την υλοποίηση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος.

Επιπλέον, ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη είναι ότι βρισκόμαστε σε ευνοϊκή περίοδο για την αγορά ή ενοικίαση χώρων που διαθέτουν την υποδομή ή τις απαραίτητες προδιαγραφές για αυτό το σκοπό.

Μπορεί τα κεφάλαια που απαιτούνται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι η προσπάθεια αυτή να πατήσει σε γερά θεμέλια, σε ένα σοβαρό προγραμματισμό και σε μία κοινή προσπάθεια!

Προς το σκοπό αυτό, σε πρώτη φάση – αφού μάλιστα βρισκόμαστε και εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού – πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία σχετική επιτροπή που θα διεξαγάγει όλες τις απαραίτητες έρευνες και μελέτες, η οποία θα στελεχωθεί από συναδέλφους που έχουν τη γνώση, την εμπειρία, αλλά πάνω από όλα την επιθυμία για προσφορά, ώστε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες να έχουμε προχωρήσει και ει δυνατόν να είμαστε έτοιμοι για να περάσουμε στη φάση υλοποίησης αυτού του στόχου.

Και επειδή ουσιαστικά κανένας από εμάς δεν έχει το σύνολο των ικανοτήτων, των γνώσεων και των… δυνάμεων που απαιτούνται για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, καλούμε τους εκπροσώπους της νεότερης γενιάς και όσους μπορούν να συμβάλουν σε αυτήν τη σημαντική υπόθεση, ενώ βέβαια είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν να προχωρήσει η διαδικασία.

 

Από όλους και για όλους!

Συνάδελφοι, τώρα που όλα δείχνουν ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες και επικρατεί σοβαρότητα και διάθεση υπεύθυνης αντιμετώπισης και ενότητας για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στα κοινά του χώρου της Ιονικής, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στην εκκίνηση αυτού του μεγαλεπήβολου, απαιτητικού, αλλά σημαντικού και απαραίτητου στόχου.

Είναι ένα εγχείρημα που πολλούς θα τους εκπλήξει, άλλους θα τους αιφνιδιάσει και σίγουρα ορισμένοι θα το θεωρήσετε έναν ουτοπικό στόχο που βάζει πολύ ψηλά τον πήχη.

Όμως, ο Σύλλογός μας έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι με τη συνδρομή και τη στήριξή σας, αλλά και με σοβαρότητα, σεβασμό και αξιοπρέπεια, μπορούμε να κάνουμε πολλά «αδύνατα» δυνατά! Με τον ίδιο τρόπο, τις ίδιες αρχές και τον ίδιο ζήλο που υπηρετούμε το συνδικαλισμό, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε και αυτό το μείζονα στόχο!

Άλλωστε η οικογένεια της Ιονικής έχει αποδείξει με τη συνοχή της και τους ισχυρισμούς δεσμούς που μας διακρίνουν, ότι μπορεί να τα καταφέρει! Η ενότητα είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη της Ιονικής σε όλους τους συναδέλφους και ειλικρινά πιστεύω ότι με τη συνδρομή ΟΛΩΝ των Ιονικάριων μπορεί να πάρει σάρκα και οστά αυτό το μεγάλο όραμα…

 Σαράντος Φιλιππόπουλος