Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εγκυρότατης ιστοσελίδας οικονομικής ενημέρωσης “capital.gr” για το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

Οι αυθαιρεσίες των διοικούντων το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ έχουν ξεφύγει πλέον της εσωτερικής κατανάλωσης, καθώς έχουν κινήσει το ενδιαφέρον ευρύτερα των ΜΜΕ που ασχολούνται με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Η έγκυρη ιστοσελίδα, κυρίως οικονομικού περιεχομένου, capital.gr, ασχολήθηκε πρόσφατα με το ζήτημα, αναδεικνύοντας τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του ταμείου μεταξύ όσων επιθυμούν την «εξαΰλωση» της επικουρικής μας σύνταξης και των αποθεματικών του ταμείου υπέρ ασφαλιστικών προγραμμάτων και όσων υπερασπίζονται το δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή επικουρική ασφάλιση.

“Εσωτερικός «εμφύλιος» και άλλα παράδοξα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ, ταμείο επικουρικής ασφάλισης 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων, με «φόντο» τη διαχείριση των διαθεσίμων του άλλοτε ανθηρού ταμείου.

Το διακύβευμα είναι τα περίπου 230 εκατ. ευρώ του ταμείου (120 εκατ. ευρώ σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε ομόλογα), τα οποία επιχειρείται να κατευθυνθούν σε ασφαλιστικά προγράμματα των τραπεζών Alpha και Eurobank, χωρίς να έχει γίνει καμία μελέτη και χωρίς να υπάρχει σχετικό νομικό πλαίσιο. Από αυτή την επιχειρούμενη κίνηση, η οποία εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο και σε άλλες αντίστοιχες κινήσεις, οι επικουρικές συντάξεις των ασφαλισμένων του ταμείου θα καταστούν εντελώς συμβολικές, καθώς δεν θα ξεπερνούν μάξιμουμ τα 60 ευρώ μηνιαίως από 600 – 900 ευρώ σήμερα.

Ειδικότερα, η επικουρική σύνταξη όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι και το 1999 θα υποχωρήσει στα 10 έως 30 ευρώ και όσων συνταξιοδοτήθηκαν έκτοτε, μέχρι σήμερα, στα 30 έως 60 ευρώ, με αβέβαιο το ποσό που έχουν λαμβάνειν (;) οι νεότεροι εργαζόμενοι και εν δυνάμει συνταξιούχοι.

Όπως πληροφορείται το Capital.gr, οι ασφαλισμένοι στο ταμείο έχουν χωριστεί σε δύο αντίπαλες «παρατάξεις» που η μία εκπροσωπείται από την νυν διοίκηση με πρόεδρο τον κ. Μ. Πετράκη και περιλαμβάνει μερίδα υπαλλήλων της Alpha Bank, της πρώην Μακεδονίας – Θράκης (νυν Πειραιώς) και των πρώην τραπεζών Κρήτης, Αθηνών και Εργασίας (πλέον Eurobank). Στην άλλη «παράταξη» συγκαταλέγονται όλοι οι συνταξιούχοι της πρώην Ιονικής Τράπεζας (νυν Alpha Bank) και μεγάλο μέρος των εργαζομένων στην Alpha Bank, καθώς και οι συνταξιούχοι της Εθνοκάρτας, της Τράπεζας Αττικής και της πρώην Τράπεζας Αθηνών.

Η δεύτερη ομάδα κατηγορεί την πρώτη ότι επιδιώκει να κατευθύνει την διαχείριση των αποθεματικών του ΤΑΠΙΛΤΑΤ σε ασφαλιστικά προγράμματα των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank, τροποποιώντας για το σκοπό αυτό το καταστατικό του ταμείου με μια διαδικασία – παρωδία. Συγκεκριμένα, μέσω ψηφοφορίας με δόσεις, η οποία έχει «ανοίξει» από τις 31 Μαρτίου και συνεχιζόταν, κατόπιν παράτασης, μέχρι χθες 3 Απριλίου, χωρίς να αποκλείεται και άλλη παράταση. Όπως αναφέρεται στο Capital.gr, πρόκειται για «πρωτότυπη» διαδικασία, χωρίς να τηρείται καμία διαφάνεια και με ευτράπελα στη συλλογή των «Ναι» στην αλλαγή καταστατικού, αφού κάποιοι (ούτε καν μέλη εφορευτικής επιτροπής) μεταβαίνουν σε καταστήματα τραπεζών για επιτόπια συλλογή ψήφων.

Παράλληλα, καταγγέλλεται ότι στην πρόσφατη απολογιστική γενική συνέλευση με θέμα και την τροποποίηση του καταστατικού, η διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤΑΤ αυθαίρετα διέγραψε από το ταμείο 2.181 συνταξιούχους που ήταν μέλη του εδώ και 25 χρόνια με το σκεπτικό ότι εξαγόρασαν πολύ φθηνά πλασματικά χρόνια ασφάλισης. Για το θέμα αυτό, η πλευρά στην οποία ανήκουν οι διαγραφέντες θα καταθέσει την Δευτέρα ασφαλιστικά μέτρα έναντι της διοίκησης, έχοντας λάβει γνωμοδοτήσεις δύο επιφανών καθηγητών για το παράνομο της διαγραφής.

Σημειώνεται, πάντως, ότι με προσωπική επιστολή προς τα μέλη του ΤΑΠΙΛΤΑΤ, ο πρόεδρος κ. Μ. Πετράκης κάνει λόγο για κάποιους που δίνοντας εισφορές από 100 έως 5.000 ευρώ, έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα επικουρικές συντάξεις 200.000 ευρώ, για άλλους που έχοντας καταβάλει εισφορές για 20 χρόνια εισπράττουν επικουρική για 35 ή 40 ή για κάποιους που ενώ δεν είχαν συμπληρώσει 20ετία εξαγόρασαν τον υπολειπόμενο χρόνο προς 3% αντί για 7%.

Της Νένας Μαλλιάρα “