Στις 23 & 26 Οκτωβρίου η καταβολή των αναδρομικών μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου

Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η πολυαναμενόμενη καταβολή των αναδρομικών ποσών συντάξεων που αντιστοιχούν στις μειώσεις των κύριων συντάξεων των νόμων 4051/2012 και 4093/2012  για το χρονικό διάστημα από 11.06.2015 έως και 12.05.2016 που τις έκρινε μη νόμιμες το ΣτΕ, θα γίνει μαζί με τις συντάξεις του Νοεμβρίου :

– Στις 23 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή για τους συνταξιούχους συναδέλφους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

– Στις 26 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα για τους συνταξιούχους συναδέλφους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Στο Δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι η καταβολή θα γίνει με διακριτό κωδικό ώστε ο κάθε συνταξιούχος να έχει λεπτομερή ενημέρωση για το ύψος των αναδρομικών ποσών που δικαιούται και ότι τα αναδρομικά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη και άλλες οφειλές και δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου (ωστόσο σας τονίζουμε ότι θα φορολογηθεί κανονικά αφού αποτελεί εισόδημα από συντάξεις και θα έχει ήδη επιβληθεί η παρακράτηση 6% υπέρ κλάδου υγείας). Επιπλέον, επισημαίνεται ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γνωστοποιηθεί η νέα απλουστευμένη διαδικασία -μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ- για τη χορήγηση των αναδρομικών ποσών των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει στους δικαιούχους κληρονόμους τους.

Σας υπενθυμίζουμε ότι για τους προερχόμενους από την Ιονική, δικαιούχοι των αναδρομικών είναι όσοι έχουν άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ μικτά (δε συνυπολογίζεται η επικουρική σύνταξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ).

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, για τους συνταξιούχους του ΤΑΠΙΛΤ συγκεκριμένα, θα πάρουν αναδρομικά 1.993 δικαιούχοι, με μέγιστο ποσό 5.705 ευρώ και μέσο ποσό τα 1.164 ευρώ.

*Όσοι συνταξιούχοι έχετε άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, μπορείτε να υπολογίσετε τα αναμενόμενα αναδρομικά αθροίζοντας τις κρατήσεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 που βρίσκονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα σύνταξης του Δεκεμβρίου του 2018, όπως απεικονίζονται οι κρατήσεις στην αριστερή στήλη του εκκαθαριστικού σημειώματος του Ιανουαρίου του 2019 – βλ. παράδειγμα) και πολλαπλασιάζοντας το ποσό επί 11 – *Σας παραπέμπουμε αποκλειστικά στο εκκαθαριστικό σύνταξης Ιανουαρίου 2019, καθόσον σε παλαιότερα εκκαθαριστικά οι κρατήσεις αναφέρονταν αθροιστικά μαζί με κρατήσεις άλλων νόμων.

 .

Συνεχίζουμε τη διεκδίκηση των μνημονιακών περικοπών και της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2012 έως το τέλος του 2018

Ο Σύλλογός μας βέβαια συνεχίζει τη διεκδίκηση αναδρομικών μνημονιακών περικοπών και εισφοράς αλληλεγγύης από το 2012 μέχρι το τέλος του 2018. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογός μας έχει έρθει σε συμφωνία με το νομικό μας σύμβουλο δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου, εφόσον απαιτηθεί, να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα υπόλοιπα διεκδικούμενα ποσά των μνημονιακών περικοπών από το 2012, με έξοδα του δικηγορικού γραφείου του νομικού μας συνεργάτη. Επιπλέον, ο Σύλλογός μας συνεχίζει να διεκδικεί με ομαδικές αγωγές μέσω του νομικού μας συμβούλου δρ. Παπακωνσταντίνου την εισφορά αλληλεγγύης – που είναι ένα μεγάλο διεκδικούμενο ποσό για πολλούς από εμάς.

Παραμείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για οποιαδήποτε εξέλιξη και ενημέρωση για το θέμα.