Διευκρινίσεις σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για συντάξεις και αναδρομικά

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού εντός Οκτωβρίου πιστώνονται αναδρομικά 11 μηνών μόνο για τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (δε συμπεριλαμβάνονται δώρα και επίδομα αδείας) και μέχρι το Δεκέμβριο θα γίνει επανυπολογισμός και θα δοθούν αναδρομικά για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης

.

Συνάδελφοι,

Στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην υπόθεση των αναδρομικών που θα δοθούν με βάση την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε μη νόμιμες τις περικοπές των κύριων συντάξεων των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του έτους 2015 έως το Μάιο του έτους 2016.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τα αναδρομικά αυτά θα δοθούν σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους (ανεξάρτητα αν είχαν κάνει προσφυγή ή όχι), θα ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ και ουσιαστικά αφορούν όλους τους συνταξιούχους που η σύνταξή τους υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ και επομένως είχαν υποστεί μνημονιακές κρατήσεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012.

Τα αναδρομικά θα δοθούν εφάπαξ εντός του Οκτωβρίου (αναμένεται να διευκρινιστεί η ακριβής ημερομηνία από την κυβέρνηση) και ουσιαστικά, με τις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι δε θα συμπεριληφθούν τα δώρα και το επίδομα αδείας.

 .

Ο Σύλλογός μας θα συνεχίσει να διεκδικεί με υπευθυνότητα το καλύτερο δυνατό για τα συμφέροντα των συναδέλφων και σας υπενθυμίζουμε ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση των μνημονιακών περικοπών των συντάξεων έχουμε έρθει σε συμφωνία με το νομικό μας σύμβουλο δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου για να διεκδικήσουμε αναδρομικά από την αρχή των μνημονιακών περικοπών το 2012 και θα προσφύγουμε στο εξής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα υπόλοιπα διεκδικούμενα ποσά, με έξοδα του δικηγορικού γραφείου του νομικού μας συνεργάτη.

Επιπλέον, ο Σύλλογός μας συνεχίζει να διεκδικεί με ομαδικές αγωγές μέσω του νομικού μας συμβούλου δρ. Παπακωνσταντίνου την εισφορά αλληλεγγύης – που είναι ένα μεγάλο διεκδικούμενο ποσό για πολλούς από εμάς.

 .

*Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνετε σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ και αναμένεται να λάβετε αναδρομικά για το προαναφερθέν διάστημα των 11 μηνών, μπορείτε να τα υπολογίσετε αθροίζοντας τις κρατήσεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 που θα βρείτε στο εκκαθαριστικό σημείωμα σύνταξης του Δεκεμβρίου του 2018 (ή στην αναλυτική κατάσταση των κρατήσεων του Ιανουαρίου του 2019) και πολλαπλασιάζοντας το ποσό επί 11 . Σημειώστε ότι το ποσό αυτό θα είναι ακαθάριστο και συνεπώς θα επιβληθούν όλες οι νόμιμες κρατήσεις.

 

Επανυπολογισμός και αναδρομικά για όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης

Σύμφωνα πάλι με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων όσων συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, σύμφωνα με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμους που ψηφίστηκε στις αρχές του 2020. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την αναπροσαρμογή αυτών των συντάξεων, μέχρι το Δεκέμβριο του 2020 θα δοθούν αναδρομικά για το διάστημα από το Νοέμβριο του 2019 έως την ημερομηνία αναπροσαρμογής.