Διευκρινίσεις σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την καταβολή των αναδρομικών των κύριων συντάξεων εντός του 2020

Συνάδελφοι,

Μετά από τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες θα καταβληθούν εντός του 2020 εφάπαξ τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων του διαστήματος των 11 μηνών (Ιούνιος 2015 μέχρι Μάιο 2016) για το οποίο κρίθηκαν μη νόμιμες οι μνημονιακές περικοπές βάσει της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ, προκλήθηκε σε πολλούς συναδέλφους σύγχυση από διάφορα δημοσιεύματα των ΜΜΕ.

Συνεπώς, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με όσα έχουν έρθει εις γνώση μας και μετά από επικοινωνία μας με το νομικό μας σύμβουλο δρ. Απόστολο Παπακωνσνταντίνου που έχει αναλάβει την υπόθεση για το Σύλλογό μας, ανεξάρτητα από το αν κάποιος έχει προσφύγει ή όχι, θα καταβληθούν τα αναδρομικά που προέρχονται από τις μη νόμιμες περικοπές του 4051/2012 και 4093/2012 για το διάστημα των 11 μηνών, δυστυχώς χωρίς τόκους και ασφαλώς, όπως διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός, δε θα καταβληθούν τα δώρα που αφορούν αυτό το διάστημα.

Συνεπώς, για να έχετε μία εικόνα για τα ποσά που θα σας καταβληθούν, θα πρέπει να ανατρέξετε σε κάποιο εκκαθαριστικό σημείωμα σύνταξης μέχρι 31/12/18 και να παρατηρήσετε στις κρατήσεις σας ποια είναι τα ποσά που σας παρακρατούνται από τις ως άνω μνημονιακές περικοπές και να τα πολλαπλασιάσετε επί 11 (εξυπακούεται μείον το φόρο και όποιες άλλες κρατήσεις επιβάλλονται).

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι οι συνάδελφοι στους οποίους δεν έχουν γίνει μνημονιακές περικοπές των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 (δηλαδή όσοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ και επομένως δεν τους έχουν γίνει μνημονιακές περικοπές αυτών των νόμων), δεν έχουν να περιμένουν αναδρομικά από τη χθεσινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού και επομένως διεκδικούν μόνο τα δώρα, τα οποία όμως, όπως προαναφέραμε, έγινε σαφές ότι δε θα καταβληθούν.

Για να είμαστε σε θέση να σας δώσουμε περισσότερες διευκρινίσεις για όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από πλευράς κυβέρνησης, κάτι που δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει πριν από το Σεπτέμβριο.

Είναι αυτονόητο ότι η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ συνεχίζει τη διεκδίκηση των μνημονιακών περικοπών (συμπεριλαμβανομένων των δώρων και της εισφοράς αλληλεγγύης) για όλο το διάστημα από το 2012 και μάλιστα μετά από τη συμφωνία που έχουμε συνάψει με τον δρ. Παπακωνσταντίνου, θα φτάσουμε μέχρι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.