ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : Μετά από ενέργειες της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ λύθηκε το θέμα που δημιουργήθηκε – λόγω της καραντίνας – με την αυτόματη παράταση των αναπηρικών συντάξεων, για το οποίο είχε μεριμνήσει και διευθετήσει ο Σύλλογός μας από το καλοκαίρι του 2019

Επειδή πρόσφατα υπήρξαν δημοσιεύματα προερχόμενα από το χώρο της Ιονικής σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε με την καταβολή των αναπηρικών συντάξεων λόγω της καραντίνας, προκαλώντας σύγχυση στους συναδέλφους μας, σας ενημερώνουμε ότι μετά από ενέργειες του Συλλόγου μας λύθηκε το θέμα και με το παρόν δημοσίευμα θα προβούμε στις απαραίτητες διευκρινίσεις προκειμένου να αποφεύγεται η σύγχυση των συναδέλφων.

 .

Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων που ισχύουν από το 2012 έχει θεσμοθετηθεί η αυτόματη παράταση των αναπηρικών συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη του συνταξιούχου αναπηρίας που πρόκειται να περάσει από την επιτροπή του ΚΕΠΑ παρατείνεται αυτομάτως ενόψει της εξέτασης του συνταξιούχου από την επιτροπή του ΚΕΠΑ.

Η παράταση αυτή γίνεται αυτομάτως από το νέο μηχανογραφημένο σύστημα των ΟΠΣ, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με το παλαιό μηχανογραφικό σύστημα των ΗΔΙΚΑ στο οποίο υπάγονται οι περισσότερες συντάξεις του ΤΑΠΙΛΤ.

Κατόπιν όχλησης συναδέλφου συνταξιούχου αναπηρίας η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ είχε ασχοληθεί εντατικά με το θέμα και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις στην αρμόδια διεύθυνση του ΕΦΚΑ, δρομολόγησε και διευθέτησε το θέμα ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι (βλ. εδώ).

Ωστόσο, επειδή στο παλαιό σύστημα ΗΔΙΚΑ δεν ήταν δυνατή η αυτόματη εφαρμογή της παράτασης, οι αρμόδιοι υπάλληλοι εφάρμοζαν έκτοτε κάθε φορά χειροκίνητα την παράταση για τους συνταξιούχους συναδέλφους μας δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης.

Όπως καταλαβαίνετε όμως, το lockdown του τελευταίου 1,5 μήνα και η εκ περιτροπής εργασίας που είχε ως αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ να λειτουργεί με το 1/3 του προσωπικού, προκάλεσαν πολλά προβλήματα σε πλείστες διαδικασίες και μία εξ αυτών ήταν και η χειροκίνητη εφαρμογή στα συστήματα ΗΔΙΚΑ της εξάμηνης παράτασης στους συνταξιούχους συναδέλφους μας δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης.

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, μετά από επικοινωνία των ελάχιστων συναδέλφων μας που ήταν δικαιούχοι για αυτό το διάστημα και δεν τους δόθηκε η παράταση, με αποτέλεσμα να μην τους καταβληθεί η αναπηρική σύνταξη στα τέλη Απριλίου, ενέργησε άμεσα και ήδη το θέμα έχει διευθετηθεί.

 .

Συνάδελφοι,

Συνεπώς, τονίζουμε ότι το θέμα της αυτόματης παράτασης των αναπηρικών συντάξεων είχε ήδη λυθεί μετά από παρεμβάσεις του Συλλόγου μας στις αρμόδιες υπηρεσίες από πέρυσι το καλοκαίρι, ενώ το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αυτήν την περίοδο και οφείλεται αποκλειστικά στις δυσκολίες που προκάλεσε το lockdown, διευθετήθηκε άμεσα μετά από ενέργειες του Συλλόγου μας.

Δυστυχώς όμως, για μία ακόμα φορά, ορισμένοι που προέρχονται από το χώρο της Ιονικής, αλλά δεν έχουν ιδέα από τα θέματα του χώρου μας, «θυμήθηκαν» εκ των υστέρων να ασχοληθούν με ένα θέμα στο οποίο είχε ήδη δώσει ο Σύλλογός μας λύση εδώ και μήνες, προκαλώντας τελικά – για πολλοστή φορά – περιττή σύγχυση στους συναδέλφους μας. Αλλά δυστυχώς, αυτές είναι οι συνέπειες της άγνοιας, της κουτοπονηριάς και της ανεύθυνης συμπεριφοράς για το κυνήγι ανούσιων εντυπώσεων…

Σας καλούμε, για τη δική σας σωστή και έγκυρη ενημέρωση, για όλα τα εργασιακά, ασφαλιστικά και όποια άλλα θέματα που αφορούν το χώρο μας, να επικοινωνείτε με το Σύλλογό μας και να ενημερώνεστε από την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.