Από πού πήραν τα όνοματά τους τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες; – Από το facebook του συνάδελφου Θεόδωρου Λειβαδά και της συζύγου του Τούλας Καμπά

Τα Χριστούγεννα ξυπνούν πάντοτε γλυκές αναμνήσεις αφού εκτός από τη θρησκευτική τους σημασία, είναι μια οικογενειακή γιορτή αγάπης για όλο τον κόσμο, πλημμυρισμένη με αξεπέραστες γεύσεις και μυρωδιές. Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν την τιμητική τους στο παραδοσιακό, ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σε σημείο που μάλλον είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη Χριστούγεννα και βεβαίως παραμένει ένα από τα… αιώνια διλήμματα: κουραμπιές ή μελομακάρονο;;;; Αντίστοιχα όμως, εκτός από το να τα απολαμβάνετε, έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού πήραν τα ονόματά τους τα γευστικότατα γλυκά;

Ο συνάδελφος Θεόδωρος Λειβαδάς, που είχε μία μακρά και επιτυχημένη πορεία στην τράπεζα έχοντας υπηρετήσει στα καταστήματα Χαριλάου, Σταυρουπόλεως, Πύλης Αξιού, Ερμού, Αναλήψεως και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Βορείου Ελλάδος και τη Διεύθυνση Καταστημάτων Βορείου Ελλάδος, ανάρτησε στον κοινό λογαριασμό στο facebook που διατηρεί με τη σύζυγό του Τούλα Καμπά (η οποία βέβαια έχει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση του λογαριασμού…), το κάτωθι άρθρο για την ετυμολογική προέλευση των αγαπημένων μας γλυκών.


Θέλετε να εντυπωσιάσετε τους συνδαιτυμόνες σας στο γιορτινό τραπέζι; Μοιραστείτε μαζί τους αυτή την ενδιαφέρουσα πληροφορία που εξηγεί πώς προέκυψαν οι ονομασίες των αγαπημένων μας χριστουγεννιάτικων γλυκών που αυτή την εποχή απολαμβάνουμε με την ψυχή μας.

.

Μελομακάρονο: μέλι + «μακαρωνία»

Τα μελομακάρονα έχουν ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση, αν στο πρώτο άκουσμά του, το όνομά τους παραπέμπει στο «ιταλικό» μακαρόνι. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία», ένα νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό.

Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.

Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του 12ημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια».

Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι, ενώ από το μεσαίωνα και μετά, στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε «macaroon», το οποίο είναι το γνωστό σε όλους σήμερα «μακαρόν».

.

Κουραμπιές: kuru (= ξηρό) biye (= μπισκότο)

Όσον αφορά στην ονομασία του κουραμπιέ ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, δρ. Κοινωνιολογίας της Ιστορίας, Παντείου πανεπιστημίου, μουσικολόγος και δικηγόρος, έχει συλλέξει ενδιαφέρονα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ρίζα του  είναι: Qurabiya στα Αζέρικα, Kurabiye, στα Τούρκικα και φυσικά Κουραμπιές στα ελληνικά, που στην κυριολεξία σημαίνει Kuru = ξηρό, biye = μπισκότο.

Ωστόσο, η ονομασία μπισκότο καθιερώθηκε τον Mεσαίωνα, ετυμολογικά προερχόμενη από το λατινογενές bis-cuit, που σημαίνει ψημένο δύο φορές (στα αρχαία ελληνικά λεγόταν δί-πυρον), ως τεχνική ψησίματος για να μην «χαλάει» εύκολα ο άρτος, κυρίως των στρατιωτών και των ναυτικών.

Στα σύγχρονα ιταλικά, η λέξη είναι biscotto (τo cookies έχει φλαμανδική / ολλανδική προέλευση που πέρασε στην αγγλική γλώσσα). Το λατινικό bis-cuit διαδόθηκε μέσω των Βενετών εμπόρων και στην Ασία, όπου καθιερώθηκε ως παραφθορά της λατινικής λέξης, σε biya/biye, οπότε συνδέθηκε με το δικό τους Qura /Kuru (ξηρό) και έδωσε τη νέα μικτή (λατινο-ανατολίτικη) λέξη Qurabiya / Kurabiye, η οποία με αντιδάνεια ξαναγύρισε στη δύση και ελληνοποιημένη πλέον έδωσε το «κουραμπιές» με την έννοια του ξηρού μπισκότου, που διανθίστηκε με αμύγδαλα, ζάχαρη άχνη κ.λπ.

Πηγή : https://e-didaskalia.blogspot.com/