Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (29/2 – 2/3) η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ θα… επιδράμει στην «ανυπότακτη» Μάνη! (Καρδαμύλη – Στούπα – Οίτυλο – Λιμένι – Αρεόπολη – Μαυροβούνι – Γύθειο – Σπήλαιο Διρού – Γερολιμένας – Βάθεια- Πόρτο Κάγιο – Λάγια – Κροκεές – Καρυές) 

Η Μάνη! Με τους μικρούς, ανεμοδαρμένους, πέτρινους οικισμούς και τους πύργους αξεπέραστης λαϊκής αρχιτεκτονικής, με τις αμέτρητες βυζαντινές εκκλησίες και σπήλαια, λίκνα της ύπαρξης και του πολιτισμού.

Η Μάνη η δυσπρόσιτη που κατεβαίνει από τον Ταΰγετο, δυτικά στις ακτές του Μεσσηνιακού κόλπου, ανατολικά στο μυχό του Λακωνικού κόλπου και νότια στη μεγάλη χερσόνησο, το δυτικό πόδι της Λακωνίας. Η Μάνη, γη από πέτρα και ήλιο, λιτή αλλά απέραντα γοητευτική, με σκληρά ορεινά τοπία που ορθώνονται πάνω από καταπράσινους όρμους.

Η Μάνη η αγέρωχη και ανυπότακτη με τους σκληροτράχηλους, ολιγαρκείς, αλλά ντόμπρους και φιλόξενους ανθρώπους, με τις βαθιές ρίζες σε ήθη και έθιμα.

Η Μάνη η ιστορική που παρά την ανυπότακτη παράδοσή της, θα… υποταχθεί από την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ που θα «επιδράμει» στα μέρη της με τις… φιλικότερες διαθέσεις το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (Σάββατο – Κυριακή – Δευτέρα 29/2-1/3)!

Ετοιμαστείτε για ένα υπέροχο τριήμερο για να γνωρίσουμε τη μοναδικής ομορφιάς Μεσσηνιακή και Λακωνική Μάνη, ακολουθώντας παράλληλα όλα τα υπέροχα παραδοσιακά έθιμα των ημερών, με τη συμμετοχή μας σε τοπικές, καρναβαλικές εκδηλώσεις και την απόλαυση των εκλεκτών εδεσμάτων της Καθαράς Δευτέρας!


ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

.

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ – ΔΕΥΤΕΡΑ (29/2 – 2/3)

.

Καρδαμύλη – Στούπα – Οίτυλο – Λιμένι – Αρεόπολη – Μαυροβούνι – Γύθειο –

Σπήλαιο Διρού – Γερολιμένας – Βάθεια- Πόρτο Κάγιο – Λάγια – Κροκεές – Καρυές

.

Πρόγραμμα :

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου

Η παραδοσιακή συγκέντρωσή μας κάτω από τα γραφεία του Συλλόγου μας στην πλατεία Κοτζιά, ώρα 7:30 π.μ., θα σηματοδοτήσει και την πρώτη μας εκδρομή για τη νέα χρονιά με προορισμό την υπέροχη, ξακουστή και λεβεντογέννα Μάνη! Θα αναχωρήσουμε με το πούλμαν μας με προορισμό προς τη Μεσσηνία, κάνοντας τις απαραίτητες στάσεις για ξεκούραση και θα φτάσουμε μέσω Καλαμάτας στη λεγόμενη Μεσσηνιακή Μάνη.

Το πρώτο χωριό στο δρόμο μας είναι η Καρδαμύλη που έχει διατηρήσει την αυθεντικότητά της, αλλά έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια και τουριστικές υποδομές που δένουν, όμως, αρμονικά με την παράδοσή της. Στην Παλαιά Καρδαμύλη συναντώνται και οι πρώτοι, παραδοσιακοί, πέτρινοι πύργοι της περιοχής.

Συνεχίζοντας την πορεία μας, θα οδηγηθούμε στη Στούπα, ιδιαιτέρως χαρακτηριστική της ομορφιάς και των τοπίων της Μεσσηνιακής Μάνης, αφού είναι χτισμένη στους πρόποδες του Ταϋγέτου, σε μία κατάφυτη από ελαιώνες περιοχή, ενώ απλώνεται μπροστά της μια τεράστια αμμουδερή παραλία. Αυτό το τοπίο ενέπνευσε τον Καζαντζάκη να γράψει το αριστούργημά του «Αλέξης Ζορμπάς», αφού εκείνη την περίοδο διέμενε στην περιοχή…

Στη συνέχεια του ταξιδιού μας, θα περάσουμε από τη Μεσσηνιακή σιγά σιγά στην άγρια, σαγηνευτική αδερφή της, τη Λακωνική Μάνη. Σε αντίθεση με το πιο ήπιο, γλυκό και οικείο κλίμα που επικρατεί στην Μεσσηνιακή Μάνη, τόσο από άποψη αρχιτεκτονικής όσο και τοπίου, η Λακωνική Μάνη χαρακτηρίζεται από μια γοητευτική σκληράδα: τεράστιοι απόκρημνοι βράχοι με φιδωτούς δρόμους κρέμονται πάνω από βαθυγάλανα νερά, σιωπηλοί πύργοι στέκονται βλοσυροί πάνω σε γυμνές βουνοκορφές ατενίζοντας το πέλαγο, γραφικά χωριά μοναδικής ομορφιάς κρύβονται μέσα στους μικρούς κόλπους της με τους ντόπιους να διηγούνται ακόμα ιστορίες με κουρσάρους, πειρατές και χαμένους θησαυρούς και ένας αδυσώπητος ήλιος ρίχνει τις αχτίδες του πάνω στην πέτρα που καλύπτει αυτόν τον τόπο, φωτίζοντας αλλά και καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

Συνεχίζουμε προς το Οίτυλο, ένα κεφαλοχώρι πραγματικός φρουρός πάνω στην πλαγιά, με το κάστρο της Κελεφάς στο απέναντι ύψωμα και μετά το μικρό και μαγευτικό Λιμένι με τα βαθιά σμαραγδένια νερά, το θαλασσινό πυργοχώρι και πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων.

Στα 4χλμ ανηφορίζοντας, συναντάμε την Πόλη του Άρεως, την ιστορική Αρεόπολη, την Τσίμοβα του απελευθερωτικού αγώνα, όπου άναψε η φλόγα της Επανάστασης στις 17 Μαρτίου του 1821. Θα κάνουμε τη βόλτα μας στα καντούνια της πόλης, ξεκινώντας από το κεντρικό πλακόστρωτο δρομάκι που αρχίζει από την πλατεία και οδηγεί στο μαγευτικό ιστορικό κέντρο με τα 30 παραδοσιακά, διατηρητέα κτήρια που βρίσκονται γύρω από τον ναό των Ταξιαρχών και την πλατεία της 17ης Μαρτίου. Στο διάβα μας θα βρούμε υπέροχα ταβερνάκια, ζαχαροπλαστεία, μανάβικα, καφετέριες, μπαράκια, μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα, είδη λαϊκής τέχνης ή ακόμα και μεγάλες φίρμες ρούχων και όποιος θελήσει σίγουρα θα βρει για φαγητό κάτι που θα τον ικανοποιήσει.

Στη συνέχεια θα πάρουμε το δρόμο για τη μεγαλύτερη πόλη της Μάνης, το Γύθειο. Πανέμορφο, κτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του Λακωνικού κόλπου, με αρχοντικά παλαιάς κοπής, πολλά ερειπωμένα αλλά πάντα μεγαλοπρεπή. Με καντούνια που οδηγούν μέχρι επάνω, στο Μοναστήρι των Αγίων Πάντων, πνιγμένο στα πεύκα και με θέα προς όλον τον κόλπο. Το Γύθειο βέβαια προσφέρεται για ατελείωτες βόλτες, ενώ στον παραλιακό δρόμο μπορούμε να βρούμε ό,τι τραβάει η ψυχή μας και επομένως θα έχουμε χρόνο για να γνωρίσουμε την πόλη και να χαλαρώσουμε σε κάποιο από τα παραλιακά μαγαζιά του.

Τελειώνοντας την πρώτη μέρα της εκδρομής μας και της γνωριμίας μας με τη Μάνη, θα καταλήξουμε στο ξενοδοχείο μας στο παραθαλάσσιο Μαυροβούνι, όπου και θα δειπνήσουμε πριν αποσυρθούμε στα δωμάτιά μας για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας για το επόμενο διήμερο.

 .

Κυριακή 1 Μαρτίου

Αφού πάρουμε το πρωινό μας, θα ξεκινήσουμε για το ξακουστό σπήλαιο του Διρού, που από πολλούς θεωρείται το ωραιότερο λημναίο σπήλαιο στον κόσμο! Πρόκειται για μία «απαραίτητη» στάση για τους επισκέπτες της περιοχής, αφού σίγουρα θα μας προσφέρει μία ολότελα διαφορετική εμπειρία σε σχέση με οτιδήποτε άλλο έχουμε ζήσει. Η ξενάγηση με βάρκες διαρκεί περίπου 45’ και το παράταιρο τοπίο σε συνδυασμό με το μισοσκόταδο δημιουργούν μία μοναδική εμπειρία.

Αφού… αναδυθούμε και πάλι στην επιφάνεια, θα συνεχίσουμε την περιήγησή μας στη λακωνική Μάνη, με πρώτο σταθμό το Γερολιμένα, ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό, που όπως μαρτυρά το όνομά του, κάποτε υπήρξε ένα σημαντικό εμπορικό λιμάνι της περιοχής, ενώ σήμερα αποτελεί ιδανικό προορισμό λόγω του πανέμορφου τοπίου που δημιουργεί το φυσικό τοπίο σε συνδυασμό με το πετρόκτιστο χωριό.

Ο δρόμος μας μετά θα μας φέρει στη Βάθεια, το απόλυτο πυργοχώρι της περιοχής. Σε ένα ύψωμα αριστερά του δρόμου δεσπόζουν οι πύργοι της που αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα ταξιδιωτικού προορισμού, φημισμένου σε όλον τον κόσμο, ενώ στα πόδια μας θα απλώνεται ένα πανέμορφο φιορδ, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες  απολαμβάνουν τις βουτιές τους οι λουόμενοι. Σειρά έχει το Πόρτο Κάγιο (η αρχαία Ψαμμαθούς), όπου κάνουν στάση τα ορτύκια που κατεβαίνουν από τις ψυχρές χώρες (εξ ου και το όνομά του Port aux Cailles = λιμάνι ορτυκιών) και η Λάγια, ένα φημισμένο Μανιατοχώρι από όπου κατάγονται επιφανείς οικογένειες!

Αφήνοντας πίσω τη Λάγια και ανεβαίνοντας την ανατολική πλευρά του μεσαίου «ποδιού» Πελοποννήσου, θα συνεχίσουμε μέσω Κοκκάλας προς τον Κότρωνα και το μεσημέρι θα φτάσουμε στις Κροκεές για το πιο διασκεδαστικό καρναβάλι της περιοχής. Θα απολαύσουμε την τοπική φιλαρμονική και στη συνέχεια τα άρματα από όλη τη Λακωνία και τον εντυπωσιακό, σατιρικό Βασιλιά Καρνάβαλο και στο τέλος τα πυροτεχνήματα θα δώσουν λάμψη και χρώμα στην καρναβαλική νύχτα!

Μετά από μία γεμάτη και διασκεδαστική μέρα, θα μας περιμένει ένα εξαιρετικό δείπνο στο ξενοδοχείο μας. Και επειδή εκδρομή της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ χωρίς γλέντι δε γίνεται, ετοιμαστείτε για ένα κεφάτο βράδυ με τραγούδι και χορό!

 .

Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου

Το πρωινό μας θα μας δώσει δυνάμεις για την τελευταία μέρα της εκδρομής μας! Πρώτος μας προορισμός το Γύθειο για να περπατήσουμε στην ονειρική του παραλία, ενώ όσοι συνάδελφοι το επιθυμούν, μπορούν να επισκεφθούν το νησάκι Κρανάη ή Μαραθονήσι, το οποίο συνδέεται με το Γύθειο με ένα λιμενοβραχίονα. Στο νησάκι κατέφυγαν ο Πάρις και η Ωραία Ελένη, σύμφωνα με αναφορά του Ομήρου και επειδή σύμφωνα με την παράδοση ο Πάρις ξέχασε το κράνος του, πήρε την ονομασία του Κρανάη. Στους νεότερους χρόνους από το μυρωδικό φυτό μάραθος ονομάσθηκε Μαραθονήσι. Υπήρξε κατοικία ξακουστών οικογενειών, ενώ σήμερα δεσπόζει με τη παρουσία του ο παραδοσιακός πύργος του Τζαννετάκη Γρηγοράκη, που κτίστηκε το 1829 και στεγάζει το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης, καθώς και ένας από τους λίγους διασωθέντες φάρους ύψους 23μ. που κατασκευάσθηκε το 1873 από μάρμαρο του Ταινάρου.

Αφήνοντας πίσω την πολυκοσμία του Γυθείου, θα κινηθούμε σε πιο… ασκητικούς ρυθμούς και μέσω Σπάρτης θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Ζερμπίτσης, ένα πολύ όμορφο μοναστήρι στην κορυφή ενός λόφου του Ταϋγέτου που δίνει εξαιρετική θέα στην κοιλάδα της Λακεδαίμονας. 

Ωραία όλα αυτά, αλλά αυτή η ξεχωριστή εμπειρία και καθώς οι ώρες θα έχουν περάσει, θα έχει δημιουργήσει μία… ανησυχία στα στομάχια μας και για αυτό θα πάρουμε το δρόμο για τις πανέμορφες Καρυές Λακωνίας, όπου θα ικανοποιήσουμε την όρεξή μας με εξαιρετικά σαρακοστιανά εδέσματα σε ταβέρνα της περιοχής.

Η τριήμερη εκδρομή μας θα φτάνει στο τέλος της και σιγά σιγά πλέον θα αναχωρήσουμε με τελικό προορισμό την Αθήνα, έχοντας «κατακτήσει» μαζί με την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και την… ανυπότακτη Μάνη!

.
Τιμή κατ’ άτομο

 

Τετράκλινο          105

_____________________

Τρίκλινο              115

  _____________________

Δίκλινο                 125

  _____________________

Μονόκλινο           150

 

*Τα παιδιά μέχρι 4 ετών είναι δωρεάν 

.

Περιλαμβάνονται :

  • Όλες οι μετακινήσεις με πούλμαν

  • Διαμονή σε ξενοδοχείο 4*

  • Βραδινό δείπνο με ποτό & πρωινό σε μπουφέ

  • Φόρος διανυκτέρευσης

  • Σαρακοστιανό γεύμα με κρασί σε παραδοσιακή ταβέρνα σε χωριό στον Πάρνωνα

 .

*** Για να κλείσετε θέση, θα πρέπει με τη δήλωση συμμετοχής σας να καταβληθεί το αντίτιμο συμμετοχής.

 .

Ø Η ΑΝΩΤΕΡΩ  ΡΟΗ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΩΝ, ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ, ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ


Συνάδελφοι,

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ κάνει ποδαρικό στις εκδρομικές της δραστηριότητες και είμαστε βέβαιοι ότι όσοι συμμετάσχουν θα περάσουν ένα αξέχαστο τριήμερο μαζί με τους συναδέλφους! Δεν είναι τυχαίο ότι στη Μάνη βρίσκονται οι 98 χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί οικισμοί, από τους συνολικά 118 της Πελοποννήσου και η γοητεία της περιοχής είναι δύσκολο να αφήσει ανέγγιχτο ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη…

Επομένως, σπεύσατε να δηλώσετε συμμετοχή άμεσα γιατί πλέον γνωρίζετε πολύ καλά ότι λόγω της τεράστιας ζήτησης, όποιος δεν έχει αυξημένα αντανακλαστικά, δυστυχώς δεν προλαβαίνει…

.