Χειμερινή εξόρμηση στην ορεινή Αρκαδία με την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στις 14-15 Δεκεμβρίου (Μαίναλο – Βυτίνα – Αλωνίσταινα – Λιμποβίτσι – Λαγκάδια – Δημητσάνα - Στεμνίτσα - Καρύταινα)


Συνάδελφοι,

Μετά από την 9ήμερη εκδρομή μας στη Βόρειο Ιταλία επιβαλλόταν ένα μικρό διάλειμμα για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας. Ωστόσο, οι συνάδελφοι έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να ζητούν επιτακτικά μία χειμερινή εκδρομή στην όμορφη πατρίδα μας και εμείς δε θα τους χαλάσουμε χατίρι!

Προορισμός θα είναι η ορεινή Αρκαδία το Σαββατοκύριακο 14-15 Δεκεμβρίου που βέβαια με τα γραφικά και ιστορικά χωριά της και τα πανέμορφα τοπία της προσφέρεται για να κλείσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις εξορμήσεις μας για το 2019! Παραδοσιακοί οικισμοί, πύργοι και αρχοντικά, πέτρινα γεφύρια και νερόμυλοι, άφθονα νερά, μοναστήρια, βιβλιοθήκες και μουσεία μας περιμένουν για να τα γνωρίσουμε από κοντά!


ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

.

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 14-15/12

.

Μαίναλο – Βυτίνα – Αλωνίσταινα – Λιμποβίτσι –

Λαγκάδια – Δημητσάνα – Στεμνίτσα – Καρύταινα

 

.

Σάββατο 14/12

Θα συναντηθούμε στις 8:30 το πρωί, όπως πάντα κάτω από τα γραφεία του Συλλόγου μας, για να ξεκινήσουμε γεμάτοι κέφι την πορεία μας προς την ορεινή Αρκαδία με πρώτο σταθμό την ειδυλλιακή Αλωνίσταινα που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.200, κρυμμένη σε μια κατάφυτη κοιλάδα από καρυδιές και έλατα στην καρδιά του δάσους του Μαινάλου. Πλαισιωμένη από επιβλητικές βουνοκορφές, ενώ μέσα από το χωριό περνά ένα μικρό ποτάμι, η Αλωνίσταινα έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός με πολλές παλιές γραφικές κατοικίες, δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, έργα της τέχνης των λαγκαδιανών μαστόρων. Παράλληλα, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον Απελευθερωτικό αγώνα του 1821, ενώ συνδέεται με τους Κολοκοτρωναίους που έχουν καταγωγή από αυτήν. Θα επισκεφθούμε το μνημείο της μητέρας του Κολοκοτρώνη, της Ζαμπίας Κωστάκη, θα θαυμάσουμε τα αρχοντικά του 19ου αιώνα και θα προσκυνήσουμε στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού.

Μετά από το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στην εκδρομή, θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά προς την περισσότερο «κοσμική» Βυτίνα. Ένας ακόμα παραδοσιακός οικισμός που αποτελεί δημοφιλή χειμερινό προορισμό και βάση για εξορμήσεις στην περιοχή.

Στα δρομάκια του χωριού, κυριαρχούν σπίτια και αρχοντικά από ντόπιο μαύρο μάρμαρο, όπως επίσης, και ο ναός του Αγίου Τρύφωνα, στην κεντρική πλατεία, χτισμένος το 1846 πάνω σε ερείπια παλαιότερης εκκλησίας.

Λόγω της ενεργού δράσης που είχε στον απελευθερωτικό αγώνα της Επανάστασης του 1821, η Βυτίνα πυρπολήθηκε επτά φορές τα έτη 1825-1826 από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Η ευρύτερη περιοχή του Λούσιου αποτέλεσε το καταφύγιο των επαναστατημένων Ελλήνων, όπου βρισκόταν και ο «ληνός» των Κολοκοτρωναίων, λίγα μέτρα πριν τον μοναστήρι της Αιμυαλούς. Από εκεί κατάγονταν πολλοί οπλαρχηγοί και αγωνιστές.

Η Βιβλιοθήκη με κειμήλια από τον 17ο αιώνα, το λαογραφικό μουσείο στην πλατεία, απέναντι από τον Άγιο Τρύφωνα, το Πανταζοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, η Βιβλιοθήκη που χτίστηκε το 1800 στην παλαιά πετρόχτιστη Σχολή Κορασίδων και διαθέτει αξιόλογο ιστορικό υλικό, το πέτρινο μονότοξο γεφύρι Ζαρζί στην ομώνυμη περιοχή, στο Μυλάοντα ποταμό, το ελατόδασος του Μαινάλου είναι από τα αξιοθέατα της Βυτίνας που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον μας.

Αποχωρώντας από τη Βυτίνα θα κατευθυνθούμε προς τα γραφικά Λαγκάδια, όπου και θα διανυκτερεύσουμε. Αμφιθεατρικά χτισμένα σε μια απότομη κατάφυτη πλαγιά του Μαινάλου σε υψόμετρο 1000 μέτρων, μοιάζουν να κρέμονται πάνω από ένα άγριο φαράγγι (εξ ου και το προσωνύμιο «κρεμαστό χωριό»). Τα Λαγκάδια χωρίζονται στην Πάνω και την Κάτω Γειτονιά. Ο Κάτω Μαχαλάς βρίσκεται σε μια κατάφυτη ρεματιά, ενώ ο Πάνω Μαχαλάς ξεχωρίζει για την γραφικότητά του και την μοναδική πανοραμική θέα που προσφέρει στον επισκέπτη.

Τα Λαγκάδια θεωρούνται ένα πέτρινο κομψοτέχνημα που περιβάλλεται από ένα εντυπωσιακό τοπίο με τρεχούμενα νερά, καρυδιές, πλατάνια και γραφικά καλντερίμια. Στην κεντρική πλατεία του χωριού που βρίσκεται στο χείλος της ρεματιάς και πλαισιώνεται από αιωνόβια πλατάνια, θα βρούμε παραδοσιακά καφενεία, εστιατόρια και ταβέρνες όπου μπορούμε να χαλαρώσουμε.

Τα Λαγκάδια έχουν πλούσια ιστορία ενώ πρωτοστάτησαν στον απελευθερωτικό αγώνα. Είναι η πατρίδα της οικογένειας των Δεληγιαννέων αλλά και πολλών άλλων αγωνιστών του 1821. Συγχρόνως, είναι η πατρίδα των Λαγκαδιανών μαστόρων, που ήταν τεχνίτες της πέτρας και κόσμησαν, με τα υπέροχα πέτρινα αρχιτεκτονήματά τους, την Αρκαδία, την Πελοπόννησο και πολλές περιοχές όλης της Ελλάδας (είναι γνωστή η ρήση “ο θεός έπλασε τον κόσμο και οι Λαγκαδιανοί τον έκτισαν”!). Μερικά από τα αριστουργήματά τους είναι εκκλησίες, γεφύρια, πέτρινα αρχοντικά, διώροφα και τριώροφα σπίτια, νερόμυλοι, αυλές κ.ά.

Το βράδυ πλέον στο ξενοδοχείο μας θα δειπνήσουμε όλοι μαζί και θα διασκεδάσουμε με το μοναδικό τρόπο της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και το κέφι που φέρνει πάντα μαζί η Ιονική μας παρέα, συνοδεία της μουσικής από dj.

.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου

Αφού απολαύσουμε το πρωινό μας σε μπουφέ, θα αναχωρήσουμε για τη Δημητσάνα, έδρα του νομού Γορτυνίας. Χτισμένη αμφιθεατρικά σε δυο αντικριστούς λόφους, σε υψόμετρο 950 μ., πάνω από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού με τα πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά και τα λιθόστρωτα δρομάκια, έχει ανακηρυχτεί επίσης διατηρητέος οικισμός. Η ιστορική κωμόπολη είναι γενέτειρα του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’ και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, στο δε σπίτι του Γρηγορίου του Ε’ στεγάζεται το Εκκλησιαστικό μουσείο. Η Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας από το 1764 με σπάνιες εκδόσεις και πλούσιο ιστορικό αρχείο, το Ληνό των Κολοκοτρωναίων -παραδοσιακό κτίσμα εκεί όπου βρήκαν τραγικό θάνατο ομάδα κλεφτών με επικεφαλής τον Γιάννο Κολοκοτρώνη το 1806-, τον Πύργος Ξενιού -πενταόροφος και το ψηλότερο πέτρινο κτίριο της Πελοποννήσου (1850)- ο οποίος είχε λειτουργήσει ως ξενώνας, και βεβαίως το Ρολόι της Δημητσάνας, κοντά στο κέντρο της αγοράς, εκεί όπου βρίσκεται το καλλιμάρμαρο και μεγαλοπρεπές ωρολογοστάσιο, συμπεριλαμβάνονται στα αξιοθέατα της Δημητσάνας.

Πολύ κοντά στη Δημητσάνα, στο Κεφαλάρι Αϊ Γιάννη (1,5 χλμ. νοτιοανατολικά της Δημητσάνας) θα επισκεφθούμε το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης που προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Εστιάζοντας στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που αξιοποιούν το νερό για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων, τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου.

Φεύγοντας από τη Δημητσάνα αρχικά θα επισκεφθούμε το Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια θα περάσουμε από το Λιμποβίτσι, διάσημο επειδή φιλοξενεί το σπίτι των Κολοκοτρωναίων, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο της οικογένειας και του αγώνα των Ελλήνων το 1821.

Επόμενος σταθμός θα είναι η Στεμνίτσα, η«Χωριατοπούλα του Μωριά» όπως την αποκαλούσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, που ήταν και αγαπημένο του χωριό. Η Στεμνίτσα είναι κτισμένη στα ερείπια της Αρχαίας Υψούντος και στη βραχώδη πλαγιά του όρους Κλινίτσα στις παρυφές του Μαινάλου. Τα επιβλητικά πυργόσπιτα με τα τοξωτά υπέρθυρα, τα πέτρινα καλντερίμια, η όμορφη πλατεία με τα καφενεία και τις ταβέρνες, τα κεφαλόβρυσα, οι εκκλησιές και τα μουσεία δε θα μας αφήσουν αδιάφορους και θα έχουμε την ευκαιρία για μία υπέροχη βόλτα. Όπως και τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής, διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην Επανάσταση, με πλήθος αγωνιστών και μελών της Φιλικής εταιρείας, ενώ αποτέλεσε την έδρα της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας.

Στο κέντρο του χωριού θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας που στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο-κόσμημα για την περιοχή. Εκεί εκπαιδεύονται άριστοι τεχνίτες με πάμπολλες βραβεύσεις, ενώ κατά καιρούς οργανώνονται εκθέσεις κοσμήματος. Για την ιστορία, οι Στεμνιτσιώτες ήταν διάσημοι για τις επιδόσεις τους στη μεταλλουργία και οι καμπάνες ορισμένων από τις πιο φημισμένες εκκλησίες των παραδουνάβιων χωρών, λέγεται ότι φτιάχτηκαν από τα χέρια τους.

Αν και θα έχουμε ήδη επισκεφθεί πολύ όμορφα τοπία και γραφικά χωριά, η ορεινή Αρκαδία έχει καταφέρει να κρατήσει το χαρακτήρα και τις παραδόσεις της και έτσι κάθε στάση προσφέρει και κάτι μοναδικό. Σειρά λοιπόν θα πάρει η Καρύταινα, με το κάστρο του 13ου αιώνα όπου είχε εγκατασταθεί ο Κολοκοτρώνης κατά τη διάρκεια της Επανάστασης να στέκει ακοίμητος φρουρός στην κορυφή του βράχου πίσω της και τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές της να δημιουργούν την τέλεια αντίθεση με το πράσινο του φόντου της. Θα περπατήσουμε στα λιθόκτιστα δρομάκια της, θα φωτογραφίσουμε τα παραδοσιακά πέτρινα κτίρια –τα περισσότερα εξ αυτών κτισμένα τον 19ο αιώνα–, θα πιούμε κρυστάλλινο νερό από τις πέτρινες κρήνες της, θα επισκεφθούμε τις βυζαντινές εκκλησίες της: την Ζωοδόχο Πηγή του 16ου αιώνα, με το τριώροφο καμπαναριό της που στολίζει την κεντρική πλατεία, και το πέτρινο εκκλησάκι του Άι-Νικόλα με τα κεραμίδια στον τρούλο, που χρονολογείται από το 1831. Μετά από τις συνεχείς επισκέψεις και τις βόλτες μας, σίγουρα οι περισσότεροι θα θελήσουμε να απολαύσουμε και τα εξαιρετικά τοπικά εδέσματα, σε κάποια από τις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού. 

Πλέον, χορτασμένοι από κάθε άποψη, θα έχουμε πάρει ισχυρές δόσεις παράδοσης, γραφικής αρχιτεκτονικής και ιστορίας και θα είναι ώρα να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής προς την Αθήνα.

 .

Τιμή κατ’ άτομο

 

Τρίκλινο              60

 

  _____________________________

 

Δίκλινο                 65

 

  _____________________________

 

Μονόκλινο           85

..

Περιλαμβάνονται :

· Όλες οι μετακινήσεις με πούλμαν

· Διαμονή σε ξενοδοχείο

· Βραδινό γεύμα και πρωινό σε μπουφέ

· Φόρος διανυκτέρευσης

.

*** Για να κλείσετε θέση, θα πρέπει με τη δήλωση συμμετοχής σας να καταβληθεί το αντίτιμο συμμετοχής.

.

Ø Η ΑΝΩΤΕΡΩ  ΡΟΗ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΩΝ, ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ, ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ


Συνάδελφοι,

Όπως θα διαπιστώσατε το πρόγραμμα είναι εντυπωσιακό και γεμάτο με συνεχείς δραστηριότητες που είμαστε βέβαιοι ότι θα αφήσουν όλους τους συμμετέχοντες απολύτως ικανοποιημένους! Επειδή όλες οι εκδρομές μας είναι πλήρεις με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι κάθε φορά να μην προλαβαίνουν να κλείσουν θέση, είμαστε σίγουροι ότι πλέον γνωρίζετε ότι πρέπει να είστε εξαιρετικά γρήγοροι προκειμένου να ζήσετε ένα πολύ όμορφο Σ/Κ με την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Επομένως καλούμε τους ενδιαφερόμενους να κλείσουν άμεσα θέση!

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial