Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών εύχεται η νέα κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που δημιούργησε

Συνάδελφοι,

Η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας ανέδειξε μεγάλο νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ και τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού για σχηματισμό κυβέρνησης με πυρήνα το πρώτο κόμμα σε συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Όλοι όσοι συμμετείχαμε στον προεκλογικό αγώνα μέσα από τις τάξεις του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών δώσαμε όλο μας το είναι, παραμένοντας πιστοί στις ιδεολογικές μας αρχές και θέσεις, έχοντας την ελπίδα ότι θα επιτυγχάναμε μέσα σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα την είσοδό του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στη Βουλή. Εν τέλει, ο στόχος δεν επετεύχθη, αλλά έχουμε αναπτύξει όλες τις προϋποθέσεις για να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.

Οι λόγοι που δεν αποτελέσαμε την έκπληξη των εκλογών, όπως είχαμε την επιδίωξη και την προσδοκία, είναι κυρίως η ακραία πολεμική στάση που κράτησε εναντίον μας η διαπλοκή και το σύνολο των ΜΜΕ που ελέγχει, καθώς επίσης και το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο των 20 ημερών που μεσολάβησε από την ίδρυση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.

Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ακράδαντα ότι κανένας άλλος πολιτικός σχηματισμός δε θα είχε επιτύχει μέσα σε αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα να παλέψει μέχρι τελευταία στιγμή και να απολέσει τη δυνατότητα εισόδου στη Βουλή στις λεπτομέρειες. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους πολίτες είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, γεγονός που μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε και κυρίως να αντιπαρατεθούμε στους μηχανισμούς διαπλοκής που ορθώνουν εμπόδια στην πορεία μας. Και θα τα καταφέρουμε!

Επειδή πιστεύουμε ότι η παράταξή μας έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αλλαγή της ελληνικής κοινωνίας και έχει να επιδείξει διαχρονικά σημαντικό έργο και αποτελέσματα. Αυτό δε σημαίνει ότι θα αφήσουμε τη λήθη να παρασύρει τα λάθη και τις αβελτηρίες που έγιναν στο παρελθόν, τα οποία, εξ άλλου, έχουμε επανειλημμένως αναδείξει με ειλικρινή, αυτοκριτική διάθεση. Η εμπειρία, όμως, μας διδάσκει και μας κάνει πιο δυνατούς για να σταθούμε με υπευθυνότητα απέναντι στον ελληνικό λαό ζητώντας του να μας εμπιστευτεί εκ νέου για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες του με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η δημιουργία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ δεν ήταν απόφαση στιγμής, αλλά απόφαση ζωής που έχει στόχο να αλλάξει την Ελλάδα. Γιατί από την αφετηρία της προσπάθειάς μας έχουμε τονίσει ότι πρέπει πρώτα εμείς οι πολίτες να αλλάξουμε συμπεριφορές, σκεπτικό και ενέργειες, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και να εξέλθουμε από την παρατεταμένη εθνική κρίση. Οι θεόσταλτοι «σωτήρες» δεν υπάρχουν πια (δεν υπήρξαν  ποτέ) και η ενεργή, συμμετοχική προσπάθεια είναι αυτή που πρεσβεύει το ΚΙΝΗΜΑ μας και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες σε πείσμα όλων αυτών που πολεμούν λυσσαλέα το ΚΙΝΗΜΑ μας. Διαπλοκή, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, μεγαλοεκδότες, αλλά και αργυρώνητοι κονδυλοφόροι, είναι σίγουρο ότι θα μας βρουν μπροστά τους. Είναι σίγουρο ότι άμεσα θα γνωστοποιήσουμε με ευθύ και ξεκάθαρο τρόπο στον ελληνικό λαό τις κεντρικές προτεραιότητές μας για την πολυπόθητη, ουσιαστική αλλαγή της χώρας, αλλά και μία ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση που θα δημιουργεί προοπτική και βάσιμη ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Εμείς δεν έχουμε σκοπό να κρυφτούμε από κανέναν. Θα προτάξουμε υπεύθυνα το πρόγραμμα και τις θέσεις μας ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία να αξιολογηθούμε από το λαό και όχι από τα ΜΜΕ των συμφερόντων και της διαπλοκής. Δε θα έχουμε κρυφή «ατζέντα», ούτε θα επιδοθούμε σε αλλεπάλληλες «κυβιστήσεις». Αναγνωρίζουμε ότι η βασική αιτία, όχι μόνο της εκλογικής ήττας, αλλά και της καθίζησης που έχει υποστεί η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που εκπροσωπούμε τα τελευταία χρόνια, είναι η έλλειψη ή και ανεπάρκεια κεντρικής πολιτικής πρότασης για την κεντροαριστερά σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι έχει συρρικνωθεί δραματικά η μεσαία τάξη που πλήρωσε πολύ ακριβά το μάρμαρο της κρίσης με αποτέλεσμα να έχει αποδομηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Κύριο μέλημα στη νέα προσπάθεια πρέπει να είναι η διαμόρφωση μίας αξιόπιστης, υπεύθυνης, αλλά και συνάμα ελπιδοφόρας πολιτικής πρότασης με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Όχι με αοριστολογίες και ευχολόγια, που συνήθως κατακλύζουν τις υποτιθέμενες, γενικόλογες προτάσεις των κομμάτων, αλλά με συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο σχεδιασμό και ανάλυσή του για την αντιμετώπισης της πιο σοβαρής σύγχρονης μάστιγας.

Το ΚΙΝΗΜΑ μας, όπως και κάθε γνήσιο κίνημα, πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να απευθυνθεί στη νεολαία. Στη νέα περίοδο πολιτικού πολιτισμού και κουλτούρας που επιδιώκουμε, μακριά από τα στερεότυπα του παρελθόντος, οι νέοι πρέπει να είναι οι πρωταγωνιστές. Και αυτό, εξ άλλου, δεν αποτελεί απλά μία ιδεολογική εξαγγελία, αλλά και μία πρακτική ανάγκη αφού οι δημοσκοπήσεις και η καθημερινή μας επαφή με τον κόσμο αναδεικνύουν την πλήρη έλλειψη της επικοινωνίας των νέων ηλικιών με το ΚΙΝΗΜΑ μας. Πρόκειται βέβαια για ένα εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο, αλλά και πολύ ελκυστικό για να το επιχειρήσουμε.

Δεν παύει, όμως, να έχει «μιλήσει» προσφάτως ο ελληνικός λαός και να έχει δηλώσει με την ετυμηγορία του σε ποιους επέλεξε να δώσει την εντολή για την κυβέρνηση και τη διαχείριση των τόσο σοβαρών θεμάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Εμείς διατηρούμε επιφυλάξεις για το πρόγραμμα και τις επιλογές της νέας κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θέλουμε, όμως, να γνωστοποιήσουμε ότι στη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η πατρίδα μας η κυβέρνηση αυτή οδεύσει σε μονόδρομο. Να επιβεβαιώσει τις υποσχέσεις της και να πετύχει τους στόχους της, ειδάλλως η ήδη δυσχερής θέση της χώρα μας θα εκτραχυνθεί περαιτέρω με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες της πατρίδας μας.

Επομένως, στην κυβέρνηση της «άλλης» Αριστεράς, της οποίας η νίκη δημιούργησε παγκόσμια αίσθηση οφείλουμε να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο και στους στόχους της.

Έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας και τις προθέσεις μας, τονίζουμε και προεξοφλούμε ότι παρά τη γενικευμένη και μεθοδευμένη προσπάθεια για αποκλεισμό μας, είναι σίγουρο ότι κανένας δε θα μπορέσει να σταματήσει την εξέλιξη και ενδυνάμωση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Θα κρίνουμε με υπευθυνότητα απέναντι στο λαό το κυβερνητικό έργο, θα επιδοκιμάζουμε και θα στηρίζουμε κάθε θετική προσπάθεια, θα αντιδράσουμε σε κάθε τι που θα συμβάλει στην αποσταθεροποίηση της χώρας και θα ορθώσουμε ανάχωμα στις λανθασμένες και αρνητικές επιλογές.

Ειλικρινά, ελπίζουμε η νεοεκλεγείσα κυβέρνησή μας να έχει συναίσθηση της ιστορικής συγκυρίας και να αποδείξει με τον τρόπο της ότι κινήθηκαν στη λάθος κατεύθυνση οι επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου που έλαβε τις πρώτες αποφάσεις της κρίσης υπό την αβάστακτη πίεση της κατάρρευσης και της πτώχευσης. Ότι όλοι όσοι λυσσαλέα αντέδρασαν εκείνη την κρίσιμη περίοδο μη συνειδητοποιώντας ότι δεν υπήρχε άλλη διέξοδος για τη σωτηρία της χώρας, είχαν δίκιο και να διαψεύσουν τις δικές μας επιλογές. Το επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι θα κριθούμε όλοι.

Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε για τα δύσκολα. Εξ άλλου, τα έχουμε συνηθίσει, τα έχουμε περάσει, πέσαμε και σηκωθήκαμε ξανά και ξανά. Αυτό θα συμβεί και τώρα.

Για την οργάνωση Εργαζομένων και Συνταξιούχων της Ιονικής Τράπεζας

Ανδρινόπουλος Θανάσης, Κυπαρισσία 
Ανδρουλάκη – Ζάχου Σοφία, Ηράκλειο 
Αργυριάδου Εύη, Θεσσαλονίκη 
Βοσνίδης Σωκράτης, Αλεξανδρούπολη 
Γιαννόπουλος Γιάννης, Λάρισα
Γιαννούλης Ευάγγελος, Χανιά 
Καραμπίκας Απόστολος, Κέρκυρα
Κοκκινέλης Χρήστος, Αθήνα
Κοντογούλα Γλυκερία, Αθήνα
Κυρίτση Σταυρούλα, Λαμία
Κωστοπούλου – Λόη Νίκη, Βόλος
Λαζαρόπουλος Γιώργος, Τρίκαλα
Μποβιάτσης Γιώργος, Θεσσαλονίκη
Ξύδης Μπάμπης, Αθήνα
Παπαμιχαήλ Ανδρέας , Ρόδος
Στεργιάδης Γιώργος, Λάρισα
Τσαρτσάλης Γιάννης, Θεσσαλονίκη
Φιλιππόπουλος Σαράντος, Αθήνα 
Φουντουλάκης Σταύρος, Σητεία