Μεγάλη νίκη του Συλλόγου μας και όλων των Ιονικάριων : το ΣτΕ απέρριψε τις αναιρέσεις της τράπεζας στην υπόθεση των καταλογισμών των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, ανοίγοντας το δρόμο για την καταβολή ολόκληρου του εφάπαξ

Με τις υπ’αριθμ. 1207/2019 και 1208/2019 το ΣτΕ απέρριψε αμετάκλητα τις αναιρέσεις που είχε ασκήσει η τράπεζα εναντίον των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για πράξεις καταλογισμού καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών παρελθόντων ετών, ανοίγοντας το δρόμο για το μείζονα στόχο της Ιονικής Οικογένειας καταβολής ολόκληρου του εφάπαξ βάσει των διατάξεων του καταστατικού του ΤΑΠΙΛΤ σε όλους τους Ιονικάριους, μέχρι την αποχώρηση από την ALPHA BANK του τελευταίου εργαζομένου προερχομένου από την Ιονική!

 .

Συνάδελφοι,

Όλοι γνωρίζετε το μεγάλο αγώνα που έχει δώσει με υπευθυνότητα η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ για την καταβολή ολόκληρου του εφάπαξ σε όλους τους προερχομένους από την Ιονική. Μακριά από τυμπανοκρουσίες, εξετάσαμε εξονυχιστικά την υπόθεση με τους ασφαλιστικούς και νομικούς μας συμβούλους και κινηθήκαμε πολυεπίπεδα για την επίτευξη του μείζονος στόχου της Ιονικής Οικογένειας. Πλέον, έπειτα από πολυετή προσπάθεια, μπορούμε βάσιμα να ισχυριστούμε ότι οι ενέργειες του Συλλόγου μας έχουν στεφθεί από επιτυχία και οδεύουμε προς την υλοποίηση του στόχου μας!

Σε πρώτη φάση έχουμε ήδη πετύχει μία σημαντική θετική αναπροσαρμογή του εφάπαξ που λαμβάνουν οι Ιονικάριοι με βάση το υπόμνημα Αλεξόπουλου-Κουτρουμάνη που εγκρίθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μετά και από τις ανωτέρω τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούν τους καταλογισμούς καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών παρελθόντων ετών και αφού ακολουθήσουν και διευθετηθούν ορισμένες τυπικές δικαστικές διαδικασίες, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ θα κατορθώσει να υλοποιήσει το στόχο απόδοσης πλήρους εφάπαξ σε όλους τους Ιονικάριους!

 .

Αποφασιστικής σημασίας οι καταλογισμοί της περιόδου 2004-2005

Οι καταλογιστικές πράξεις καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών παρελθόντων ετών συνολικού ποσού 21.686.457 ευρώ σε βάρος της Alpha Bank είχαν συνταχθεί προσωπικά από τον τότε Διευθυντή του ΤΑΠΙΛΤ και νυν Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου μας, συνάδελφο Νίκο Αλεξόπουλο και είχαν εκδοθεί με αποφάσεις του Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ το 2004 και το 2005 επί προεδρίας του συναδέλφου Νικόλαου Κάβουρα και μέλη του συναδέλφους Σαράντο Φιλιππόπουλο και Ιωάννη Χρυσικό.

Μάλιστα, προηγουμένως είχαν καταλογιστεί για τον ίδιο λόγο 39.700.000 ευρώ σε βάρος της τράπεζας, τα οποία κατέβαλε με εξωδικαστικό συμβιβασμό, δίνοντας λύση για την καταβολή πλήρους εφάπαξ σε συναδέλφους που είχαν προσφύγει για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στο εφάπαξ του Νόμου Σιούφα.

 .

– Η υπαναχώρηση και τα «παιχνίδια» της τράπεζας

Με πυγμή και αποφασιστικότητα προχωρήσαμε τότε στην υλοποίηση και των δεύτερων καταλογισμών, ενέργεια που αποδείχθηκε αποφασιστικής σημασίας, αφού η τράπεζα αθέτησε τις ρητές δεσμεύσεις της για κάλυψη του εφάπαξ των Ιονικάριων, μετατρέποντας τον κλάδο πρόνοιας του ΤΑΠΙΛΤ από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ.

Και παρά την αρχική συμφωνία της τράπεζας να καταβάλει και τους δεύτερους καταλογισμούς, υπαναχώρησε της υπόσχεσής της και έκτοτε έχει ξεκινήσει ένα παιχνίδι γάτας με ποντίκι, αφού η διοίκησή της χρησιμοποιεί κάθε δυνατό τέχνασμα για την παρακώλυση και καθυστέρηση της υπόθεσης.

Ακολούθησε ένας μαραθώνιος δικαστικός αγώνας για την υπόθεση των καταλογισμών με διαρκείς υποσχέσεις που αθετήθηκαν και παρελκυστικές ενέργειες από το νομικό επιτελείο της τράπεζας, αφού υιοθέτησαν την τακτική των συνεχών αναβολών, με την δέσμευση της εξωδικαστικής λύσης του θέματος (κάτι που δυστυχώς δεν αντιμετώπισαν ποτέ με σοβαρότητα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας για συνεννόηση και διευθέτησή του).

 .

Η τράπεζα πληρώνει «χρυσό» το τίμημα της αδιαλλαξίας της

Ωστόσο, με τις ως άνω αποφάσεις του ΣτΕ κατέρρευσε και το ύστατο τέχνασμα της τράπεζας. Η τράπεζα στο εξής δεν μπορεί να συνεχίσει στο δρόμο της υπεκφυγής και θα πρέπει να αντιμετωπίσει ευθέως το ζήτημα.

Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε την απόλυτα λανθασμένη επιλογή της διοίκησης της τράπεζας να μην απαντήσει στα κελεύσματά μας για να βρεθεί λύση κοινή συναινέσει σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα και να τηρήσει – έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση – τη ρητή δέσμευσή της για την κάλυψη των εφάπαξ των προερχομένων εκ της Ιονικής. Η διοίκηση της τράπεζας δεν εξέτασε ποτέ με σοβαρότητα τις προτάσεις μας, με αποτέλεσμα να έχει εμπλακεί σε έναν κύκλο άγονων και ανούσιων νομικών ενεργειών, επιβαρύνοντας εν τέλει την τράπεζα με περιττά νομικά έξοδα και καταλογισμούς που υπερβαίνουν το συνολικό ποσό που απαιτείται για την απόδοση πλήρους εφάπαξ σε όλους τους Ιονικάριους:

– Τα χρήματα που έχουν εκδικαστεί στο Εφετείο αυτήν τη στιγμή είναι 19.182.182,00 €. Μαζί με τα χρήματα που αναμένεται να εκδικαστούν λόγω του δεδικασμένου στις δύο εναπομείνασες υποθέσεις, θα φτάσουν συνολικά τα  21.686.457 ευρώ και θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα όταν, σύμφωνα με την εταιρία “Prudential” που είχε διενεργήσει σχετική μελέτη για λογαριασμό του Συλλόγου  μας την οποία δωρίσαμε στο Ταμείο, τα χρήματα που απαιτούνται για απόδοση πλήρους εφάπαξ στους προερχόμενους από την Ιονική είναι λιγότερα και θα καταβάλλονταν σε βάθος 20ετίας. Αυτές είναι οι συνέπειες των ολέθριων επιλογών της διοίκησης Μαντζούνη!

 .

Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή ολόκληρου του εφάπαξ στους Ιονικάριους! – Η ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών θα χρειαστεί χρόνο

Πλέον, οι εν λόγω αποφάσεις του ΣτΕ ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για διεκδίκηση της απόδοσης ολόκληρου του εφάπαξ στους συναδέλφους της Ιονικής, δικαιώνοντας απόλυτα τη στρατηγική που επιλέξαμε, τις ενέργειές μας και την επιμονή μας στο πλάνο μας, έχοντας να αντιμετωπίσουμε και την απαράδεκτη, παρελκυστική στάση της τράπεζας.

Οι υποθέσεις των καταλογισμών είχαν χωριστεί σε 6 εκδικάσεις, εκ των οποίων έχουν ήδη εκδικαστεί στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (με θετική έκβαση) οι 4. Στη συνέχεια, για να ολοκληρωθεί και τυπική διαδικασία θα πρέπει να ολολκηρωθούν οι 2 εναπομείνασες εκδικάσεις. Η μία, δυστυχώς, θα χρειαστεί κάποιο διάστημα αφού θα πρέπει να επανεισαχθεί η υπόθεση, γιατί το δικαστήριο έχει εκδώσει προδικαστική απόφαση, με την επιφύλαξη των αποφάσεων του ΣτΕ, ενώ η δεύτερη εκδικάζεται τους πρώτους μήνες του 2020.

Μετά την έκδοση των αποφάσεων αυτών του Σ.τ.Ε. ο Σύλλογός μας θα εξετάσει ενδελεχώς σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους μας, τις νομικές δυνατότητες που υπάρχουν για την καταβολή ακέραιου του εφάπαξ που δικαιούμαστε.

Το δίκαιο του αιτήματός μας αναγνωρίζεται πλέον και από την ελληνική δικαιοσύνη και είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι για την επίτευξη του μείζονος στόχου της Ιονικής Οικογένειας απόδοσης πλήρους εφάπαξ σε όλους τους προερχομένους από την Ιονική!

 .

Συνάδελφοι,

Για όλους εμάς στην ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αποτελεί θέμα τιμής η υπεύθυνη προσέγγιση και υλοποίηση σημαντικών επιτυχιών προς όφελος των συναδέλφων μας. Η αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας βασίζεται στη βούληση των στελεχών μας και την ικανότητα και τις εισηγήσεις των νομικών και ασφαλιστικών μας συμβούλων, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή τους και σε αυτήν την υπόθεση.

Να παραμένετε πάντοτε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για την άμεση και έγκυρη ενημέρωσή σας για αυτήν την υπόθεση, για τις εξελίξεις και λεπτομέρειες που τυχόν προκύψουν, καθώς για τα διαδικαστικά ζητήματα που ενδεχομένως θα απαιτήσουν και δικές σας ενέργειες, μέχρι και την τυπική υλοποίηση του στόχου μας.

 .

Υ.Γ. Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ προχώρησε με αποφασιστικότητα την υπόθεση του εφάπαξ, απέναντι σε εχθρούς και «φίλους», παρά τις αντιδράσεις ορισμένων που παριστάνουν τους συναδικαλιστές εντός της Ιονικής Οικογένειας και μάλιστα ειρωνεύονταν τις προσπάθειές μας και μιλούσαν για «παραμύθια». Όλοι αυτοί βέβαια που υπονόμευσαν τις προσπάθειές μας, σήμερα είναι εξαφανισμένοι, όπως συμβαίνει πάντα στους αγώνες για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συναδέλφων…