Αριστερή μετωπική πολιτική πρωτοπορία

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

1)”Όποιος κυνηγάει μόνο το εφικτό,χάνει το ιδανικό.Όποιος κυνηγάει μόνο το ιδανικό, χάνει το εφικτό.”Μπ.Μπρέχτ

2)”Απ΄τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ΄ευχές και παρακάλια.”Κ.Βάρναλης

Η κοινωνική Αριστερά -ειδικά σήμερα- απούσα.

Η προιούσα σήψη του καπιταλιστικού συστήματος,έφερε στο προσκήνιο,ακόμα και εφεδρικές φασιστικές καρικατούρες,για σκιάχτρο του λαού.Η ζώσα Αριστερά,πρέπει να είναι έτοιμη να δώσει,σκληρές πολυεπίπεδες μάχες, για τη διάσωση του λαού απ΄την πολιτική αστική μέγγενη,υιοθετώντας ταχτικές και στρατηγικές πλατιάς λαικής κινηματικής συμπόρευσης,με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες βάσης,που να εμπνέουν το λαό,ριζοσπαστικοποιώντας και την πολιτική λειτουργία της εργατικής εξουσίας της Αριστεράς,με επεξεργασμένα σχέδια-αποφάσεις ριζικών αλλαγών.

Η πολιτική Αριστερά -ειδικά σήμερα- πολυδιασπασμένη.

Τμήματά της,ξορκίζουν :

1) ένα διαρκές συνέδριο,πολιτικού προβληματισμού,συνθέσεων και στρατηγικών πολιτικών αποφάσεων και

2) την κοινή πάλη,για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και την εγκαθίδρυση της εξουσίας των εργαζομένων,με εργατικό και λαικό έλεγχο.

Το παράθυρο της ιστορικής ευκαιρίας,που μισάνοιξε για την Αριστερά,η τρομερή κρίση των τελευταίων χρόνων κινδυνεύει,αλλά μην επιτρέψουμε να κλείσει.

Τι πρέπει να κάνει ο λαός

Ο λαός,αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που του αναλογούν,εδώ και τώρα,να κάνει την συστημική ανατροπή!!!κερδίζοντας και πολύτιμο πολιτικό χρόνο.

Οι νέοι, της εργασιακής περιπλάνησης,τα καλύτερα μυαλά,ξενιτεύονται. Άνεργοι, άστεγοι, αγκομαχούντες αυτοαπα- σχολούμενοι,μαχόμενοι επιστήμονες,αγρότες χωρίς αύριο,κοινωνία σε αδιέξοδο και άτακτη φυγή,αλλά και αποφυγή ευθυνών.Ποιός θα δώσει όμως τη μεγάλη μάχη;

Τι πρέπει να κάνει η Αριστερά

Η Αριστερά.ό,τι πιο πολύτιμο,ό,τι πιο πολιτικοποιημένο,ό,τι πιο δοκιμασμένο στις πολιτικοκοινωνικές διαμάχες και διαδρομές, έχει να επιδείξει η πολιτική κονίστρα,καλείται,να σταθεί δυναμικά δίπλα στον πολλαπλά δοκιμαζόμενο λαό,αναλαμβάνοντας και τις πολιτικές ευθύνες διακυβέρνησης του τόπου,για τη δικαίωση των χιλιόχρονων αγώνων της,για ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Πρίν το μετά απαιτούνται τολμηρές υπερβάσεις

1)Επανάσταση απέναντι σε αδυναμίες,ανεπάρκειες,μικρομεγαλισμούς και σκοπιμότητες.

2)Επίσπευση των πολιτικών διεργασιών, για υλοποίηση στόχου πολιτικής εξουσίας,απ΄τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς(μετά την εποποιία του ΕΑΜ,τους όρκους σεβασμού του αστικού κοινοβουλευτισμού,η φοβική Αριστερά δεν είχε θέσει ζήτημα πολιτικής εξουσίας,αρκούμενη στην εργατική διαχείριση των.αστικών ψυχίων και στις φραστικές επαναστατικές εξάρσεις.εκτόνωσης λαικης οργής).Ο ΣΥΡΙΖΑ,θεωρητικά εγγυάται την ανατροπή,θέτοντας ήδη το ζήτημα της πολιτικής εξουσίας της Αριστεράς και ζητώντας την λαική συνηγορία.Το ΚΚΕ,δεν δείχνει,σε αυτή τη φάση,διατεθειμένο να θέσει ζήτημα κατάληψης της εξουσίας ή συνεργασίας για στήριξη μεταβατικού προγράμματος.Η τριτοπολική Αριστερά,βρίσκεται σε δύσκολη,εκλογικά,θέση και αν θέλει να γίνει η Αριστερά της ευθύνης,πρωτοπόρα, πρέπει να πάρει άμεσα την πρωτοβουλία για συγκρότηση,του Νέου Ευρύτερου Πόλου,που δεν θα πρέπει να καταγραφεί ως ”μονοθεματικό” αντι-ευρώ κόμμα ή ως ”κόμμα της δραχμής”,ούτε ως ”ένα κόμμα σαν τα άλλα”,αστερισμός προσωπικοτήτων και παραγόντων,αλλά ως συμπαράταξη-συμπόρευση κοινωνικών αγωνιστών,με ιδιαίτερα ισχυρή την συμμετοχή των νέων στην κεντρική πολιτική και επικοινωνιακή σκηνή.

3)Επεξεργασία και πρόταση ενός συνεκτικού και αξιόπιστου ριζοσπαστικού μεταβατικού προγράμματος,που να απαντά στα άμεσα λαικά προβλήματα και στα τρέχοντα πολιτικά διακυβεύματα(να σηματοδοτεί χωρίς να προυποθέτει τη σοσιαλιστική προοπτική).

Βασικοί άξονες του μεταβατικού προγράμματος:

α) πρόγραμμα πάλης-πρώτα και κύρια-για την επιβίωση του πολλαπλά δοκιμαζόμενου λαού

β) η αποδέσμευση απ΄την ΕΕ(επεξεργασμένο εναλλακτικό σενάριο για υλοποίηση σε χρόνο επιλογής μας)

γ) η ανάκτηση της ανεξαρτησίας της χώρας(η εκχωρηθείσα απ΄το Μνημόνιο)

δ) η αποκατάσταση και λαική διεύρυνση της δημοκρατίας(η κατακρεουργηθείσα από μνημονιακές και αστικές επιταγές)

ε) η φιλολαική παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας(που έχει πλήρως αποδιαρθρωθεί μέσα στην ΕΕ και στο Ευρώ)

ζ) ο έλεγχος της ασύδοτης και παρασιτικής ολιγαρχίας του πλούτου(τραπεζικής και επιχειρηματικής) και η παραδειγματική τιμωρία των καταχραστών του δημόσιου πλούτου.

η) η δημιουργία ενιαίου εργατικού μετώπου(χωρίς απαραίτητα κεντρική πολιτική συμμαχία,αλλά στήριξη) και η αγωνιστική συμμετοχή και συμπόρευση με τα κινήματα λαικής αντίστασης και δράσης(ΚΕΡΑΤΕΑ-ΣΚΟΥΡΙΕΣ…το ανυπότακτο αυθόρμητο,έγινε .συνειδητό,με συναποφασισμένες μορφές πάλης και διαρκείς αλληλέγγυες δράσεις.Αυτοοργάνωση και διαδικασίες βάσης,προς πολιτικό παραδειγματισμό).

Το πρόγραμμα πρέπει να αποτελεί και την πρόταση διακυβέρνησης,απ΄τις δυνάμεις που το αποδέχονται και το στηρίζουν.Μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να υπάρξει και να στηρίζεται από ένα πλειοψηφικό λαικό κίνημα και να αποσκοπεί στην ενδυνάμωση και ανάπτυξή του. Η κατάληψη της κυβερνητικής εξουσίας,θα πρέπει να θέτει τις βάσεις της λαικής ανακούφισης,ταυτόχρονα των ριζικών αλλαγών στο αστικό κράτος και την διαρκή στήριξη και πάλη,από κινήματα και λαικούς φορείς.

Μπορεί δε να εγκαθιδρυθεί και να ευοδωθεί, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της λαικής κυριαρχίας και την σχεδίαση-ανάπτυξη κατάλληλων θεσμών και μορφών στήριξής της,ακόμα και ήδη δοκιμασμένων,από λαικές κυβερνήσεις,διεθνώς.

Έχει καταστεί πλέον σαφές,ότι πρέπει να τοποθετηθούμε με σαφήνεια στα βασικά καθήκοντα του προγράμματος.Κάθε υπεκφυγή,κάθε σκιαμαχία,κάθε μυωπικό παιχνίδι εσωτερικών ισορροπιών.συνιστωσών,θα κοστίσει πανάκριβα.

Δεν υπάρχουν περιθώρια ενδοσκοπήσεων με έωλες πολιτικές μανούβρες,παρά μόνο η απεύθυνση στην δοκιμαζόμενη και πολλαπλά χειμαζόμενη κοινωνία.Οι ομφαλοσκοπήσεις,ας μείνουν στον περίγυρο του.σπιτιού μας!!!

Είναι ολοφάνερο σήμερα,ότι θα βρισκόμασταν σε πιο πλεονεκτική θέση,ως άλλη Αριστερά,αν η μετωπική πολιτική συνεργασία είχε γίνει πραγματικότητα, πρίν τις διπλές εκλογές του 2012.Υπεύθυνοι του τορπιλισμού αυτού υπάρχουν,αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε την μοιραία επανάληψή του.

Χρειάζονται όροι και προυποθέσεις στις συμπράξεις,αρκεί να μη τίθενται προσχηματικά, για να τορπιλιστεί η δυνατότητα συνεργασίας ή ακόμα προτάσσοντας με αγενή τρόπο,ζητήματα που αφορούν τη μια ή την άλλη πολιτική προσωπικότητα.Τα όποια υπαρκτά προβλήματα,πρέπει να τίθενται με συντροφικό,ειλικρινή τρόπο,ακριβώς για να υπάρχει τρόπος να ξεπεραστούν με αμοιβαίες υπερβάσεις,στο έδαφος του κοινωνικά αναγκαίου και του πολιτικά δυνατού.

Το μεγάλο λαικό ρεύμα,που πυροδότησαν πρόσφατα η κρίση και τα μνημόνια,υποχώρησε σε βαθμό, που να βρίσκεται επι θύραις ο κίνδυνος να εμπεδωθεί στις λαικές συνειδήσεις,μια ιστορική ήττα της εργασίας και της Αριστεράς.Το μαρτυρούν οι δύο πρόσφατες εξελίξεις ορόσημο,που μιλούν από μόνες τους.Η πλήρης κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η κήρυξη στρατιωτικού νόμου(απότοκα και τα δύο προκλητικών ξεπουλημάτων,από σχεδόν το σύνολο των κομμάτων του κοινοβουλευτικού τόξου). Χωρίς Αριστερή Μετωπική Πολιτική Πρωτοπορία,οι αυθόρμητες λαικές αντιστάσεις,θα βαδίζουν από ήττα σε ήττα και στο τέλος θα κινδυνεύουν να γίνουν όχημα ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων.Όταν το σύστημα βρεθεί στη δίνη σοβαρής πολιτικής κρίσης,θα εντάξει μεταλλαγμένους,φτιασιδωμένους κατάλληλα, φασίστες και στο κυβερνητικό παιχνίδι,αν χρειαστεί,ανανεώνοντας την πολιτική παρουσία.του γουρουνιού του αστισμού!!!

Η κρίση του συστήματος βαθαίνει και μαζί και η αποφασιστικότητά του να επιβάλει δια πυρός και σιδήρου ακόμα πιο ακραίες αντιλαικές λύσεις.(δεν είναι μακριά η ώρα να τεθούν εκτός νόμου.νομοθετικά,διαδηλώσεις,συνδικαλισμός, ανατρεπτικές και κομμουνιστικές ιδέες).

ΠΑΛΛΑΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ.

Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

Λάμπρος Μεραντζής
ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων
ALPHA ΒΑΝΚ(πρώην ΙΟΝΙΚΗ)