ΣΥΙΛΤΕ – Νο 29. Η στοχοποίηση ομάδων εργαζομένων στην Alpha Bank γίνεται πλέον με την ηλεκτρονική υποαξιολόγησή τους σε συνδυασμό με δυσμενείς «προσωρινές» αποσπάσεις και μεταθέσεις

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHABANK

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

Ευπόλιδος 8  – ΑΘΗΝΑ 105 51  ΤΗΛ.:  210 3250692  – 3 – 4     FAX :  210 3311278 

 www.ionikienotita.gr                                                       email: syilte.gramm@gmail.com

 

ANAKOIΝΩΣΗ Νο 29

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2019

.

Η στοχοποίηση ομάδων εργαζομένων στην Alpha Bank

γίνεται πλέον με την ηλεκτρονική υποαξιολόγησή τους σε

συνδυασμό με δυσμενείς «προσωρινές» αποσπάσεις και μεταθέσεις

.

«Φύγε γιατί θα μετατεθείς! Φύγε γιατί θα απολυθείς! Φύγε για να “σωθεί” η τράπεζα. Οι αξιολογήσεις σου είναι κακές και θα εισηγηθώ στο Δ.Σ. της τράπεζας την απόλυσή σου». Αυτές είναι οι παραινέσεις της Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού προκειμένου να πετύχει τους στόχους της τράπεζας

.

Συνάδελφοι,

Όπως έχουμε ξανατονίσει, η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού συνεχίζει να εφαρμόζει επιμελώς παράτυπες και ηθικά ανεπίτρεπτες τακτικές προκειμένου να επιτύχει την κεντρική επιλογή της Διοίκησης της τράπεζας για μείωση του προσωπικού. Μετά την προσπάθεια για εξεύρεση “αδύναμων κρίκων” ανάμεσα στους εργαζόμενους, στη συνέχεια στοχοποίησε ολόκληρες ομάδες εργαζομένων: όλοι θυμόμαστε τι συνέβη το 2017 με τις ομαδικές απολύσεις των καθαριστριών, αλλά και των φρουρών, που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα και πιέστηκαν να αποχωρήσουν «οικειοθελώς» χωρίς να δικαιούνται σύνταξη. Σειρά πλέον έχουν πάρει οι μεγαλύτερης ηλικίας (50+) συνάδελφοί μας του Λογιστικού Κλάδου, και ιδίως οι tellers, που δεν δέχονται να ενταχθούν στο άτυπο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου επειδή δεν έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού υιοθετεί σε βάρος τους εκδικητικές συμπεριφορές ως μοχλό πίεσης για την απομάκρυνσή τους: συχνότατες «προσωρινές» αποσπάσεις (ακόμη και 2 προσωρινές αποσπάσεις σε διαφορετικά Καταστήματα μέσα στην ίδια ημέρα), που δοκιμάζουν τις αντοχές κάθε εργαζομένου, ή «προσωρινές» αποσπάσεις μεγάλης διάρκειας (π.χ. 4μηνες), που μόνον προσωρινές δεν είναι, και δυσμενείς μεταθέσεις στα όρια του ίδιου Νομού (βλ. και την υπόθεση του συναδέλφου teller Νικ. Τζιφρή, Ανακοίνωσή μας 24/20.7.2018,) αλλά και εκτός Νομού (βλ. και την υπόθεση των συναδέλφων της Λιβαδειάς, Ανακοινώσεις μας Νο 3-4-5-6-8-9-10-11/2017 και 12-19/2018). Υπενθυμίζουμε ότι η άμεση παρέμβαση του Συλλόγου μας και η ελληνική δικαιοσύνη προστάτευσαν τους συναδέλφους tellers Στ. Σκλαπάνη και Γ. Παπαφώτη, η πρώτη με σοβαρά προβλήματα υγείας και ο δεύτερος προστατευόμενος του Ν. 2643/1988 ως αδελφός αναπήρου προσώπου, που μετατέθηκαν από την Λιβαδειά στην Κηφισιά Αττικής, ενώ αναμένεται και η έκδοση της δικαστικής απόφασης για τον συνάδελφο teller Νίκο Τζιφρή, ο οποίος, αν και ανάπηρος προστατευόμενος του Ν. 2643/1998, μετατέθηκε στα όρια του Νομού Θεσσαλονίκης (από την Ανάληψη Θεσσαλονίκης στην Ασπροβάλτα, 104 χλμ. μακριά από τον τόπο διαμονής του) για να αναγκαστεί να αποχωρήσει.

Ιδίως όμως η Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού της Τράπεζας χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης τις μεθοδευμένες υποαξιολογήσεις, με το πρόσχημα των οποίων προετοιμάζονται μελλοντικές απολύσεις σε βάθος χρόνου. Ειδικότερα, έχουμε από παλιά καταγγείλει ότι θεσμικά (βάσει εγκυκλίου) τα στελέχη της Τράπεζας καλούνται να «αξιολογήσουν» ένα ποσοστό 10% (!!!) των εργαζομένων ως «μη αποδεκτούς». Πέραν αυτού, με τις ανακοινώσεις μας υπ’ αρ. 43/10.3.2016 και 21/29.3.2018 έχουμε καταγγείλει την διατεταγμένη εκ μέρους της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού της Τράπεζας «υποαξιολόγηση» στοχοποιημένων συναδέλφων μας, και ιδίως αυτών μεγαλύτερης ηλικίας (50+), που δεν αποδέχθηκαν πρόταση εθελουσίας εξόδου: υποαξιολογούνται ως «μέτριοι» ή «μη αποδεκτοί» προκειμένου στη συνέχεια να πιεστούν –και μάλιστα χωρίς καμία διαπραγματευτική ισχύ- να αποχωρήσουν στο πλαίσιο άτυπης ή συντεταγμένης «εθελουσίας» εξόδου. Μάλιστα, με την υπ’ αρ. 21/29.3.2018 ανακοίνωσή μας έχουμε καταγγείλει και τη στοχοποίηση από την Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού των ελάχιστων Διευθυντών και Προϊσταμένων, που δεν υπέκυψαν στις εντολές υποαξιολόγησης των μεγαλύτερης ηλικίας (50+) υφισταμένων τους, τιμώντας τη θέση τους και υπακούοντας στους κανόνες της αξιοκρατίας, της ηθικής και της εντιμότητας.

Σήμερα οι εργαζόμενοι στην Alpha Bank εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με τις μεθοδεύσεις υποαξιολόγησής τους, οι οποίες πλέον «αναβαθμίστηκαν» και γίνονται ηλεκτρονικά: η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού τις σερβίρει πλέον “έτοιμες” στα στελέχη της προκειμένου να μην αντιδρούν αρνητικά οι Διευθυντές και οι Προϊστάμενοι, που καλούνται άνωθεν να υποαξιολογήσουν το προσωπικό τους!!!.

Παράλληλα, ο γνωστός “παπαγάλος” της Διοίκησης συνεχίζει να περιδιαβαίνει και την Περιφέρεια και «περί άλλων να τυρβάζει» (π.χ. συγχώνευση με Πειραιώς και απολύσεις) ώστε να δημιουργείται κλίμα εκφοβισμού των εργαζομένων στην Alpha Bank.

Οι δυσάρεστες αυτές εξελίξεις – για όσους φοβηθούν και ενδώσουν – δεν θα έχουν μόνο δυσμενείς εργασιακές επιπτώσεις, αλλά και συνταξιοδοτικές, καθόσον οι αναγκαζόμενοι σε «αυτοαπόλυση» στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν δικαιούνται σύνταξη, ούτε μειωμένη.

.

Συνάδελφοι,

Όπως σας έχουμε ξανατονίσει, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση μετά από οποιαδήποτε «υποαξιολόγηση» ή όχληση της τράπεζας για δυσμενή μετάθεση και γενικά δυσμενή μεταχείρισή σας, να απευθύνεστε αμέσως στο Σύλλογό μας, προκειμένου να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τη νομική προστασία σας.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

    Γ. ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ                                                Ι. ΚΥΡΙΑΖΗΣ