Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή ολόκληρου του εφάπαξ στους Ιονικάριους!

§ Το ΣτΕ αναμένεται να απορρίψει τις αναιρέσεις της τράπεζας εναντίον των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που επέβαλαν στην τράπεζα την καταβολή καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών παρελθόντων ετών

Εκδίδονται άμεσα οι αποφάσεις του ΣτΕ που πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα απορρίπτουν τελεσίδικα τις αναιρέσεις που είχε ασκήσει η τράπεζα εναντίον των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για πράξεις καταλογισμού καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών παρελθόντων ετών, ανοίγοντας το δρόμο για το μείζονα στόχο της Ιονικής Οικογένειας καταβολής ολόκληρου του εφάπαξ βάσει των διατάξεων του καταστατικού του ΤΑΠΙΛΤ σε όλους τους Ιονικάριους, μέχρι την αποχώρηση από την ALPHA BANK του τελευταίου εργαζομένου προερχομένου από την Ιονική!

 

Συνάδελφοι,

Όλοι γνωρίζετε το μεγάλο αγώνα που έχει δώσει η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ για την καταβολή ολόκληρου του εφάπαξ σε όλους τους προερχομένους από την Ιονική (παρά τις αντιδράσεις ορισμένων που παριστάνουν τους συνδικαλιστές εντός της Ιονικής Οικογένειας…).

Μακριά από τυμπανοκρουσίες, η προσπάθειά μας έγινε με απόλυτη υπευθυνότητα και αφού εξετάσαμε εξονυχιστικά την υπόθεση με τους ασφαλιστικούς και νομικούς μας συμβούλους, κινηθήκαμε πολυεπίπεδα για την επίτευξη του μείζονος στόχου της Ιονικής Οικογένειας.

 

Η υπόθεση των καταλογισμών

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της προσπάθειάς μας αφορούσε τον καταλογισμό σε βάρος της τράπεζας μη καταβληθεισών εισφορών παρελθόντων ετών. Το Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ με αποφάσεις του που εκδόθηκαν το 2004 και το 2005 επί προεδρίας του συναδέλφου Νικόλαου Κάβουρα και μέλη του συναδέλφους Σαράντο Φιλιππόπουλο και Ιωάννη Χρυσικό, επέβαλε καταλογιστικές πράξεις καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών παρελθόντων ετών συνολικού ποσού 21.686.457 ευρώ σε βάρος της Alpha Βank, που είχαν συνταχθεί από τον τότε Διευθυντή του ταμείου, συνάδελφο Νίκο Αλεξόπουλο.

Προηγουμένως, είχε καταλογιστεί για τον ίδιο λόγο για παλαιότερες χρονικές περιόδους ποσό 39.700.000 ευρώ, το οποίο κατέβαλε η τράπεζα ύστερα από εξωδικαστικό συμβιβασμό, δίνοντας λύση για την καταβολή πλήρους εφάπαξ σε συναδέλφους που είχαν προσφύγει για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στο εφάπαξ του Νόμου Σιούφα.

Μετά την καταβολή των πρώτων καταλογισμών των 39.700.000 ευρώ και ενώ αρχικά η τράπεζα είχε συμφωνήσει να καταβάλει τα χρήματα και των δεύτερων καταλογισμών, ξεκίνησε ένα παιχνίδι γάτας με ποντίκι, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό τέχνασμα για την παρακώλυση και καθυστέρηση της υπόθεσης.

Και ενώ μετά από μία χρονοβόρα δικαστική πορεία, εν τέλει οι υποθέσεις των καταλογισμών είχαν χωριστεί σε 6 εκδικάσεις, εκ των οποίων οι 4 έχουν ήδη εκδικαστεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δικαιώνοντας με τις αποφάσεις του το ταμείο μας και τα ασφαλισμένα μέλη του, η τράπεζα με παρελκυστικές ενέργειες και συνεχείς αναβολές έχει αναβάλει μέχρι σήμερα την εκδίκαση των άλλων δύο υποθέσεων, με την αιτιολογία ότι είχε καταθέσει σχετικές αναιρέσεις στο ΣτΕ.

 

Το ΣτΕ αναμένεται να απορρίψει τις αναιρέσεις της τράπεζας

Ωστόσο, ακόμα και αυτό το ύστατο τέχνασμα της τράπεζας αναμένεται να καταρρεύσει με τις αποφάσεις του ΣτΕ που εκδίδονται άμεσα και αναμένεται να απορρίψουν τις αναιρέσεις της τράπεζας καθόσον στερούνται οποιασδήποτε νομικής βάσης. Η επικείμενη έκδοση των αποφάσεων πιστεύουμε ότι είναι καθοριστικής σημασίας στην υπόθεση, καθώς πιστεύουμε ότι πλέον η τράπεζα δεν μπορεί να συνεχίσει στο δρόμο της υπεκφυγής και θα πρέπει να αντιμετωπίσει ευθέως το ζήτημα.

Οι εν λόγω αποφάσεις του ΣτΕ θα ανοίξουν πλέον το δρόμο για διεκδίκηση της απόδοσης ολόκληρου του εφάπαξ στους συναδέλφους της Ιονικής, δικαιώνοντας απόλυτα τη στρατηγική που επιλέξαμε, τις ενέργειές μας κόντρα σε εχθρούς και «φίλους» και την επιμονή μας στο πλάνο μας, έχοντας να αντιμετωπίσουμε και την απαράδεκτη, παρελκυστική στάση της τράπεζας.

Είμαστε απόλυτα αισιόδοξοι για τη θετική έκβαση των αποφάσεων του ΣτΕ και αν πράγματι επιβεβαιωθούμε, θα επιδιώξουμε την άμεση καθαρογραφή και υπογραφή τους, ώστε το επόμενο διάστημα να εκδικαστεί η μία από τις δύο εναπομείνασες υποθέσεις που έχει παρελκυστικά καθυστερήσει η τράπεζα και η άλλη θα εισαχθεί επίσης για εκδίκαση, καθόσον το δικαστήριο είχε επιφυλαχθεί μέχρι την έκδοση απόφασης από το ΣτΕ.

 

Η τράπεζα πληρώνει το τίμημα της αδιαλλαξίας της

Από την πρώτη στιγμή είχαμε καλέσει την τράπεζα να καθίσει στο τραπέζι μαζί μας για να βρεθεί λύση κοινή συναινέσει σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα και να τηρήσει – έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση – τη ρητή δέσμευσή της για την κάλυψη των εφάπαξ των προερχομένων εκ της Ιονικής. Δυστυχώς, τα επανειλημμένα κελεύσματά μας έχουν πέσει στο κενό, αφού η τράπεζα δεν εξέτασε ποτέ με σοβαρότητα τις προτάσεις μας, με αποτέλεσμα να έχει εμπλακεί σε έναν κύκλο άγονων και ανούσιων νομικών ενεργειών, επιβαρύνοντας εν τέλει την τράπεζα με περιττά νομικά έξοδα και καταλογισμούς που υπερβαίνουν το συνολικό ποσό που απαιτείται για την απόδοση πλήρους εφάπαξ σε όλους τους Ιονικάριους!

– Τα χρήματα που έχουν εκδικαστεί στο Εφετείο αυτήν τη στιγμή είναι 19.182.182,00 €. Μαζί με τα χρήματα που αναμένεται να καταλογιστούν λόγω του δεδικασμένου στις δύο εναπομείνασες υποθέσεις, θα φτάσουν συνολικά τα  21.686.457 ευρώ, όταν, σύμφωνα με την εταιρία “Prudential” που είχε διενεργήσει σχετική μελέτη για λογαριασμό του Συλλόγου  μας την οποία δωρίσαμε στο Ταμείο, τα χρήματα που απαιτούνται για απόδοση πλήρους εφάπαξ στους προερχόμενους από την Ιονική είναι λιγότερα!

 

Το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή μαζί με το ΕΤΕΑΕΠ έχουν πλέον το λόγο

Πλέον, με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην όλη υπόθεση με την αναμενόμενη απόρριψη των αναιρέσεων της τράπεζας από το ΣτΕ, θεωρούμε ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος συνεννόησης με το αρμόδιο Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης για τη διευθέτηση του ζητήματος της καταβολής της διαφοράς του εφάπαξ βάσει του καταστατικού του ΤΑΠΙΛΤ στους συνταξιούχους και εργαζόμενους της πρώην Ιονικής.

 

Συνάδελφοι,

Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε υπεύθυνα για τα δικαιώματά μας και σε συνεργασία με τους ασφαλιστικούς και νομικούς μας συμβούλους θα καθορίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Το δίκαιο του αιτήματός μας στην υπόθεση αναγνωρίζεται από την ελληνική δικαιοσύνη και είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι για την επίτευξη του μείζονος στόχου της Ιονικής Οικογένειας απόδοσης πλήρους εφάπαξ σε όλους τους προερχομένους από την Ιονική!

Να παραμένετε πάντοτε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για την άμεση και έγκυρη ενημέρωσή σας για αυτήν την υπόθεση, για τις εξελίξεις και λεπτομέρειες που τυχόν προκύψουν, καθώς για τα διαδικαστικά ζητήματα που ενδεχομένως θα απαιτήσουν και δικές σας ενέργειες.