Τα καλύτερα στιγμιότυπα από τη διήμερη απόδραση της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (18 & 19 Μαΐου Κτήμα Σεμέλη – Νεμέα – Μυκήνες – Καλαμάτα – Κορώνη – Φοινικούντα – Μεθώνη – Πύλος – Γιάλοβα) – φωτογραφίες

Η άνοιξη μας… κουνά το μαντήλι και το καλοκαίρι είναι προ των πυλών. Οι εποχές αλλάζουν και το μόνο που μένει ίδιο είναι οι υπέροχες εκδρομές της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ για να απολαύσουμε τις ατελείωτες ομορφιές της πατρίδας μας (και όχι μόνο). Το Σαββατοκύριακο 18-19 Μαΐου (Κτήμα Σεμέλη – Νεμέα – Μυκήνες – Καλαμάτα – Κορώνη – Φοινικούντα – Μεθώνη – Πύλος – Γιάλοβα) ο Σύλλογός μας διοργάνωσε μία σύντομη εξόρμηση για να ξεσκάσουμε από την καθημερινότητα και να περάσουμε για μία ακόμα φορά όμορφες στιγμές με τη μοναδική Ιονική Παρέα!


Σάββατο

Το πρωί του Σαββάτου με την καλύτερη διάθεση και σύμμαχο τον καιρό συγκεντρωθήκαμε κάτω από τα γραφεία του Συλλόγου μας και ξεκινήσαμε για τη διήμερη περιήγησή μας σε όμορφους και ιστορικούς προορισμούς της Πελοποννήσου. Αφού στον Ισθμό της Κορίνθου ενσωματώθηκαν οι συνάδελφοί μας από το Κιάτο, το Αίγιο και την Πάτρα, κατευθυνθήκαμε προς τον πρώτο προορισμό μας, το οινοποιείο Σεμέλη που μας άνοιξε τις πόρτες στα μυστικά του. Περνώντας μέσα από ένα κατάφυτο τοπίο με ατελείωτους αμπελώνες ποικιλίας Αγιωργίτικου κ.ά., φτάσαμε στις σύγχρονες και προσεγμένες εγκαταστάσεις του που μαγνητίζουν το βλέμμα. Οι υπεύθυνοι του οινοποιείου μας ξενάγησαν στους χώρους του και πήραμε μία γεύση της διαδικασίας μετατροπής του ευλογημένου καρπού του αμπελιού σε κρασί όλων των ειδών, των αρωμάτων και των γεύσεων από πολλές ποικιλίες σταφυλιού. Στο τέλος της ξενάγησης φτάσαμε στο μεγάλο σαλόνι του οινοποιείου για ένα υπέροχο ταξίδι γευσιγνωσίας που περνούσε από… λευκές, ροζέ, κόκκινες και γλυκές «οινοδιαδρομές», συνοδεία ποικιλίας τυριών και κριτσινιών. Η εναλλαγή γεύσεων και αρωμάτων μας συνεπήρε και μάλιστα κάποιοι ενθουσιασμένοι αγόρασαν προϊόντα του οινοποιείου για να συνεχίσουν το ταξίδι της γεύσης και ιδιαιτέρως…

Μετά την όμορφη εμπειρία και τη φιλοξενία του οινοποιείου, ήταν ώρα να συνεχίσουμε κι εμείς το ταξίδι μας. Ο οίνος ευφραίνει καρδίαν κι επομένως με εύθυμη και χαλαρή διάθεση κατευθυνθήκαμε προς τον επόμενο σταθμό μας, τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας. Αρχικά επισκεφθήκαμε τον Ιερό Ναό του Νεμείου Διός και το αρχαιολογικό Μουσείο πριν κατευθυνθούμε στο επιβλητικό αρχαίο στάδιο χωρητικότητας 40.000 θεατών όπου εκτυλίσσονταν τα Νέμεα, ένας από τους 4 μεγάλους πανελλήνιους αγώνες της αρχαιότητας (Πύθια, Ολύμπια, Ίσθμια οι άλλοι 3) και περάσαμε από το μεγαλοπρεπές τούνελ που διάβαιναν οι αθλητές για να εισέλθουν στο στάδιο, νιώθοντας κι εμείς τα πλήθη να μας επευφημούν!

Επόμενος προορισμός μας ο παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικός χώρος των αρχαίων Μυκηνών. Εκεί μας περίμενε η ξεναγός μας που μάλιστα ξεκίνησε δίνοντάς μας κάποιες επιπλέον πληροφορίες για όσα είχαμε δει προηγουμένως στη Νεμέα. Αφού ανηφορίσαμε στο μεγαλοπρεπές κάστρο και περάσαμε από την περίφημη Πύλη των Λεόντων, θαυμάσαμε τους πρώτους μυκηναϊκούς τάφους και αρκετοί ανέβηκαν στο ψηλότερο σημείο του χώρου που προσφέρει πανέμορφη θέα που φτάνει στο Άργος και το Ναύπλιο. Στη συνέχεια κατηφορίσαμε για το πλέον διάσημο αξιοθέατο του αρχαιολογικού χώρου, το θησαυρό του Ατρέα (θολωτός τάφος του Αγαμέμνονα), που δυστυχώς όταν ανακαλύφθηκε ήταν ήδη συλημένος. Παρά το γεγονός αυτό, η αρχαιολογική του αξία παραμένει ανεκτίμητη.

Η ώρα είχε περάσει και είχε κάνει απειλητικά την εμφάνισή της στα στομάχια μας η επιθυμία να γευματίσουμε… Αναχωρώντας από τις Μυκήνες, κάναμε μία στάση πριν την Τρίπολη για ένα πρόχειρο γεύμα και εν συνεχεία φτάσαμε στην Καλαμάτα. Αμέσως μετά την τακτοποίησή μας στο ξενοδοχείο, ένα πολύ όμορφο νεοκλασικό στο κέντρο της πόλης με ωραία θέα, πήραμε τους δρόμους για να γνωρίσουμε την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.

Στον όμορφο απογευματινό περίπατό μας θαυμάσαμε το Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής και στην πλατεία της τα αγάλματα όλων των Μητροπολιτών που πέρασαν από τη Μεσσηνία, το ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων που συνδέεται έντονα με την Ελληνική Επανάσταση (η Καλαμάτα απελευθερώθηκε στις 23 Μαρτίου 1821, δύο ημέρες πριν την επίσημη κήρυξή της και εκεί έγινε η πρώτη δοξολογία υπέρ των Επαναστατημένων Ελλήνων), τη μεγάλη κεντρική πλατεία της πόλης όπου δεσπόζουν τα αγάλματα των ηρώων της Επανάστασης, καθώς επίσης και το θεματικό πάρκο με τους παλιούς σιδηροδρόμους, τα συντριβάνια, τους πράσινους χώρους αναψυχής και περιπάτου. Δεν παραλείψαμε βέβαια να κάνουμε την παραλιακή βόλτα μας περνώντας από τα καφέ και τα ουζερί δίπλα στη θάλασσα.

Το βράδυ πλέον στο ξενοδοχείο μας περίμενε το εξαιρετικό δείπνο σε μπουφέ και διασκέδαση με ζωντανή μουσική, με πρωταγωνιστές «τα αηδόνια της Ιονικής Οικογένειας», τους συνάδελφοι Ιπποκράτη Ξυλά και Πλούταρχο Κούσουλα που μας ξεσήκωσαν για μία ακόμα φορά! Το κέφι, το γλέντι και ο χορός περίσσεψαν, μέχρι να πάμε αργά το βράδυ εξαντλημένοι, αλλά και χαρούμενοι στα δωμάτιά μας για ξεκούραση…

Οινοποιείο Σεμέλη

Νεμέα

Μυκήνες

Καλαμάτα

 .

.

Κυριακή

Μετά από το πλούσιο πρωινό μας σε μπουφέ, αναχωρήσαμε μέσα από τον παραλιακό, δαντελωτό δρόμο της Μεσσηνίας και αφού προσπεράσαμε τη Μεσσήνη και το Πεταλίδι, φτάσαμε στη γραφική Κορώνη που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά με επίκεντρο το βενετσιάνικο κάστρο με τα επιβλητικά τείχη, τους πύργους και τη μεγάλη πύλη. Μετά τον περίπατό μας στην παραλία και αφού βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες με φόντο το κάστρο, οι πιο τολμηροί ανέβηκαν στην κορυφή του κάστρου (το οποίο μάλιστα κατοικείται), ενώ άλλοι χαλάρωσαν και απόλαυσαν το καφεδάκι τους στην παραλία. Αφήνοντας πίσω μία από τις ομορφότερες πολιτείες της παραλιακής Μεσσηνίας, συνεχίσαμε τον παραλιακό δρόμο που περνά από το παραθαλάσσσιο θέρετρο της Φοινικούντας με την τεράστια αμμουδιά, τους αμμόλοφους από ψιλή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά!

Φτάνοντας στο… ξαδερφάκι της Κορώνης, τη Μεθώνη, αμέσως εντυπωσιαστήκαμε από το κάστρο της που μας περίμενε για να μας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο… Αφού περιηγηθήκαμε στους χώρους του, αρκετοί, αψηφώντας τον ισχυρό άνεμο, ανέβηκαν στο πιο υψηλό του σημείο που βρίσκεται στον οκτάπλευρο πύργο που βρέχεται ολόγυρα από τη θάλασσα (αδιάψευστος μάρτυρας οι φωτογραφίες μας)!

Το μεσημέρι είχε φτάσει και ο δρόμος μας μάς οδηγούσε προς την Πύλο, όπου βέβαια έλαβε χώρα η ξακουστή ναυμαχία του Ναυαρίνου που ουσιαστικά έκρινε την έκβαση του Εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα. Νιώθοντας το… βάρος της ιστορίας και ταυτόχρονα τα… άδεια στομάχια μας, έπρεπε επειγόντως να γευματίσουμε και τι καλύτερο από τα παραλιακά εστιατόρια της γραφικής κωμόπολης.

Η παραθαλάσσια βόλτα μας ήταν επιβεβλημένη μετά το γεύμα και σειρά πήρε η επίσκεψή μας στην κοντινή Γιάλοβα, το τουριστικό θέρετρο με την όμορφη παραλία, όπου ήπιαμε τον καφέ μας έχοντας θέα απέναντι στην Πύλο.

Η ώρα περνά γρήγορα όταν περνάς όμορφα με εκλεκτή παρέα και επομένως έπρεπε να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Ακολουθώντας πλέον το σύγχρονο και πιο σύντομο δρόμο και με τις απαραίτητες στάσεις, φτάσαμε το βράδυ στην Αθήνα, έχοντας περάσει ένα ακόμα μοναδικό, Ιονικό Σαββατοκύριακο.

Κορώνη

Μεθώνη

Πύλος 

Γιάλοβα


Η σύντομη εξόρμησή μας περιλάμβανε ένα γεμάτο και ποικίλο πρόγραμμα που άφησε άπαντες τους συμμετέχοντες ικανοποιημένους. Οι δραστηριότητες της Επιτροπής Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας συνεχίζονται και η επόμενη εκδρομή μας για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (15-17 Ιουνίου, Μυστράς – Νεάπολη – Ελαφόνησος – Μονεμβασιά – Κυπαρίσσι) έχει ήδη ανακοινωθεί και κοντεύει να κλείσει! Για αυτό όσοι θέλετε να προλάβετε τις ελάχιστες εναπομείνασες θέσεις, σπεύσατε να επικοινωνήσετε με το Σύλλογό μας, προκειμένου να καλωσορίσουμε όλοι μαζί το καλοκαίρι στην όμορφη και παραδοσιακή Λακωνία.