Τα «τσουγκρίσαμε» στην Κέρκυρα! Οι αξέχαστες γιορτές στο… Νησί του Πάσχα με την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ!

.

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ «εξόρμησε» στο… ελληνικό Νησί του Πάσχα, την Κέρκυρα και έζησε με τους συναδέλφους μία αξέχαστη εμπειρία την περίοδο των εορτών


.

Πέραν του βαθύτατου θρησκευτικού νοήματος, οι γιορτές του Πάσχα είναι μία παραδοσιακά οικογενειακή εορτή που συνηθίζεται να φέρνει κοντά συγγενείς και φίλους για να τηρήσουν μαζί τα έθιμα και να ανανεώσουν και ενισχύσουν τους δεσμούς τους. Ωστόσο, η επιθυμία για μία όμορφη εκδρομή, όπως μόνο η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ξέρει να προσφέρει, ήταν μεγάλη και σε διάφορες συζητήσεις βλέπαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους συναδέλφους. Για αυτό και προβληματιστήκαμε έντονα αν θα έπρεπε να οργανώσουμε τη συγκεκριμένη εκδρομή αυτές τις ημέρες. Εν τέλει, λαμβάνοντας υπ’ όψη και το πράγματι οικογενειακό κλίμα που επικρατεί στα ταξίδια μας, αλλά και τους δεσμούς που ενώνουν τους συναδέλφους, αποφασίσαμε να το τολμήσουμε! Και για μία ακόμα φορά, επαληθεύτηκε η γνωστή ρήση αφού… ο τολμών νίκησε και η εκδρομή μας είχε τεράστια επιτυχία, προσφέροντάς μας μοναδικές στιγμές που αποτυπώθηκαν στη μνήμη όλων των συμμετεχόντων!

Βέβαια, για να τα καταφέρουμε, έπρεπε το πρόγραμμα να περιλαμβάνει κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό και έχοντας περάσει τις γιορτινές μέρες στην Κέρκυρα, νιώθουμε πλέον δικαιωμένοι με την επιλογή μας, αφού πράγματι το Πάσχα στο νησί των Φαιάκων αποτελεί μία μοναδική εμπειρία! Η ιδιαίτερη παράδοση και τα έθιμα συνθέτουν ξεχωριστό εορταστικό μωσαϊκό, ένα λατρευτικό θρησκευτικό κράμα του παλιού τοπικού βυζαντινού τυπικού, με επιρροές από τα βενετικά πρότυπα και τα τοπικά αυτόνομα πολιτιστικά χαρακτηριστικά! Την τιμητική τους έχουν οι λιτανείες, οι λατρευτικές τελετές και οι ποικίλες εκδηλώσεις, που διεκπεραιώνονται με τη συμμετοχή των φιλαρμονικών και των χορωδιακών συνόλων, συνθέτοντας ένα μοναδικό σύνολο που μαγεύει τον κάθε επισκέπτη του νησιού.

Εμείς τα ζήσαμε όλα από κοντά με τη συνδρομή των συναδέλφων μας από την Κέρκυρα τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως! Τσουγκρίσαμε, σουβλίσαμε, σπάσαμε κανάτια, θαυμάσαμε τις εκπληκτικές χορωδίες, αλλά και νιώσαμε συγκίνηση όταν επισκεφθήκαμε το παλαιότερο διασωθέν κτίριο της ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ:

 

Μεγάλη Πέμπτη

Η αφετηρία της εκδρομής μας βρήκε όλους… ανυπόμονους και με τη διάθεση στα ύψη να συγκεντρωνόμαστε – όπως πάντα – κάτω από τα γραφεία του Συλλόγου μας για να ετοιμαστούμε για την αναχώρηση για την πενθήμερη εκδρομή μας προς τον κατ’ εξοχήν πασχαλινό προορισμό της χώρας. Το Ρίο ήταν ο πρώτος σταθμός μας για να καλωσορίσουμε τους συναδέλφους από την Πάτρα. Με τις απαραίτητες στάσεις φτάσαμε στην Ηγουμενίτσα, όπου συναντηθήκαμε και με τους συναδέλφους της Θεσσαλονίκης και επιβιβαστήκαμε στο πλοίο για τη Λευκίμμη, στη νότια πλευρά της Κέρκυρας. Εκεί μας περίμεναν και οι τελευταίοι συνάδελφοι από την Πάτρα και την Καστοριά που λόγω πληρότητας του πούλμαν είχαν φτάσει με ιδιωτικά μέσα και έτσι συμπληρώθηκε το… παζλ των συμμετεχόντων συναδέλφων.

Το ξενοδοχείο μας «Labranda Sandy Beach Resort» βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι και σύντομα φτάσαμε στους υπέροχους και άνετους χώρους του που πραγματικά από την πρώτη στιγμή μας προδιέθεσαν για τις ανέσεις και το επίπεδο εξυπηρέτησης που απολαύσαμε τις επόμενες ημέρες! Πισίνες, μπαρ, νεροτσουλήθρες, εστιατόρια, γυμναστήρια και ό,τι μπορεί να περιμένει να βρει κάποιος σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων, καθώς και απεριόριστα φαγητά και ποτά, ήταν όλα στη διάθεσή μας, καθώς το πακέτο που είχαμε συμφωνήσει ήταν all inclusive, κάτι που σήμαινε ότι είχαμε απεριόριστη πρόσβαση σε όλα! Αφού τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτιά μας, κουρασμένοι και… πεινασμένοι από το ταξίδι, προστρέξαμε στον απολαυστικό μπουφέ που περιλάμβανε νηστήσιμα και μη φαγητά για όλα τα γούστα! Στη συνέχεια δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε στον πειρασμό να κάνουμε μία σύντομη περιήγηση στους χώρους πολυτελείας του ξενοδοχείου. Το βράδυ πλέον, κάποιοι επέλεξαν να ξεκουραστούν και οι υπόλοιποι επισκέφθηκαν ένα παραπλήσιο μοναστήρι για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης.

Μεγάλη Πέμπτη

Ξενοδοχείο

 

Μεγάλη Παρασκευή

Πλέον ξεκινούσε το τριήμερο που κορυφώνονται οι λατρευτικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην Κέρκυρα αναμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία να συμμετάσχουμε στα φημισμένα, τοπικά έθιμα.

Το πλούσιο πρωινό μας σε μπουφέ μας περίμενε για να πάρουμε δυνάμεις για το πλήρες πρόγραμμα που θα ακολουθούσε. Πήραμε το δρόμο που πηγαίνει στην πόλη της Κέρκυρας, αλλά πρώτος μας σταθμός ήταν το ξακουστό Αχίλλειο, μία από τις γνωστότερες βασιλικές επαύλεις της Ευρώπης και ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο αρχιτεκτόνημα της Κέρκυρας σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού, στο οποίο είχε καταφύγει η πασίγνωστη Πριγκίπισσα Σίσυ για να απομακρυνθεί από τις ραδιουργίες του παλατιού στη Βιέννη… Η εξαιρετική θέση του Αχιλλείου με την υπέροχη θέα, οι… ατελείωτοι κήποι με τα αγάλματα, τα υπέροχα συντριβάνια και κάθε είδους κομψοτεχνήματα, μας ενθουσίασαν και μας έκαναν να φανταστούμε την αυτοκρατορική ζωή σε αυτό το ειδυλλιακό περιβάλλον… Μέσα στους χώρους του παλατιού, τόσο ο υπερπολυτελής διάκοσμος όσο και οι υπέροχοι πίνακες -με προεξέχοντα αυτόν που απεικονίζει τον Αχιλλέα στο άρμα να σέρνει τον Έκτορα- μας μετέφεραν νοερά σε μία άλλη εποχή…

Μετά από αυτήν την πολύ όμορφη περιήγηση, κατευθυνθήκαμε στην Παναγία τη Βλαχέρνα και το ίσως πιο…  πολυτραγουδισμένο μνημείο της Κέρκυρας, το διάσημο Ποντικονήσι. Η περιπλάνησή μας μοιραία προκάλεσε διάφορα σχόλια σχετικά με τις αξέχαστες ελληνικές ταινίες με πρωταγωνίστρια τη γυναίκα-σύμβολο της Κέρκυρας, την αείμνηστη Ρένα Βλαχοπούλου. Αφού βγάλαμε τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες μας, ανεβήκαμε τα σκαλοπάτια για να απολαύσουμε τη θέα που προσφέρει το Κανόνι και να πιούμε τον καφέ μας έχοντας το Ποντικονήσι και τη θάλασσα να απλώνονται στα πόδια μας.

Εκεί μας περίμεναν οι εκλεκτοί συνάδελφοί μας Σπύρος Λαμάκιας, Απόστολος Καραμπίκας και Χρήστος Γεωργάκης, οι οποίοι μας έδωσαν πληροφορίες για το νησί και απάντησαν σε όλες τις απορίες που εκφράσαμε σαν… μικρά παιδιά, αλλά κυρίως στη συνέχεια διετέλεσαν χρέη ξεναγού και μας παρείχαν εξυπηρέτηση σε ό,τι χρειαζόμασταν! Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε θερμά γιατί η συμβολή τους στην επιτυχημένη εκδρομή και την καλοπέρασή μας ήταν ανεκτίμητη!

Υπό τις οδηγίες των συναδέλφων μας πλέον, κατεβήκαμε στην εξοχική κατοικία της τέως ελληνικής βασιλικής οικογένειας, το Μεν Ρεπό, με την πυκνή βλάστηση που απαρτίζεται από σπάνια φυτά και δέντρα από όλο τον κόσμο. Μετά τα θερινά ανάκτορα είχε φτάσει η ώρα να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας για να γευματίσουμε και να ξεκουραστούμε. Το απόγευμα πλέον επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά από την άφιξή μας στο νησί, την πόλη της Κέρκυρας, προκειμένου να ζήσουμε από κοντά το μοναδικό θέαμα που προσφέρουν τα έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής.

Οι συνάδελφοί μας Λαμάκιας και Καραμπίκας μας πληροφόρησαν για τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, την ξακουστή Σπιανάδα, που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο, αλλά και παραδοσιακό τόπο συγκέντρωσης των Κερκυραίων. Κάναμε μία μικρή βόλτα που δε θα μπορούσε να μην περάσει από το σημείο που «μαγνήτιζε» το ενδιαφέρον μας ως Ιονικάριοι… Επισκεφθήκαμε στην καρδιά της πόλης το αρχαιότερο κτίριο της πρώτης ελληνικής τράπεζας, της δικιάς μας Ιονικής Τράπεζας, το οποίο είναι και το μοναδικό που φέρει σήμερα την επιγραφή της Ιονικής Τράπεζας και λειτουργεί πλέον ως Νομισματικό Μουσείο -καθότι η Ιονική ήταν η πρώτη ελληνική εκδοτική τράπεζα και μάλιστα διατήρησε το εκδοτικό προνόμιο επί σειρά ετών.

Στη συνέχεια ο συνάδελφος Λαμάκιας που έχει βαθιά γνώση των πολιτιστικών της Κέρκυρας μιας και έχει ο ίδιος ενεργή συμμετοχή, μας εξήγησε για τις τρεις φιλαρμονικές της Κέρκυρας – την Παλαιά, Καποδίστρια, Μάντζαρος – που παρά τις οικονομικές δυσκολίες συνεχίζουν να συντηρούνται με τεράστιες προσπάθειες από τους ανθρώπους του νησιού που έχει τεράστια πολιτιστική και μουσική παράδοση, να διατηρούν ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο λόγω του πολύ αυστηρού πλαισίου λειτουργίας τους, αλλά και να… κονταροχτυπιούνται αφού η αντιπαλότητά τους αναμένει αναλλοίωτη με το πέρασμα των χρόνων! Μάλιστα, όπως μας εξήγησε ο συνάδελφος, θεωρείται αδιανόητο ένα μέλος της μίας φιλαρμονικής ορχήστρας να «πάρει μεταγραφή» για την άλλη! Ωστόσο εμάς σαν εξωτερικούς παρατηρητές δε μας επηρεάζουν αυτά και αντίθετα μας απέμενε να απολαύσουμε και τις τρεις φιλαρμονικές που έχουν όλες διακριθεί με μεγάλα διεθνή βραβεία και, όπως διαπιστώσαμε αργότερα, δίνουν πράγματι ένα καταπληκτικό μουσικό χρώμα σε όλες τις πασχαλινές εκδηλώσεις της Κέρκυρας!

Η ώρα του μοναδικού θεάματος της πομπής των επιταφίων είχε φτάσει. Οι επιτάφιοι από τις διάφορες ενορίες της πόλης κατευθύνονται με πομπές, συνοδεία των φιλαρμονικών, προς τη Λιστόν. Ανάμεσά τους και η πομπή του επιταφίου του «διαφορετικού» καθολικού ναού που συνεορτάζει το Πάσχα στην Κέρκυρα μαζί με τους Ορθόδοξος. Μετά τις 10 μ.μ. σύσσωμες οι τρεις φιλαρμονικές σε παράταξη, με τα γυαλιστερά τους κράνη για να ξεχωρίζουν μαζί με ανδρικές και γυναικείες χορωδίες, ψέλνουν τα εγκώμια, ενώ στο μεγαλοπρεπές σκηνικό προσθέστε παρατεταγμένους μαθητές από όλα τα σχολεία της πόλης και αντιπροσωπείες κοινωνικών φορέων σε ένα εντυπωσιακό θέαμα που κρατά μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα! Ευχαριστημένοι και πραγματικά άκρως εντυπωσιασμένοι από τα δρώμενα της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά και κουρασμένοι από τις δραστηριότητες της ημέρας, γυρίσαμε στο ξενοδοχείο μας.

Αχίλλειο

Κανόνι

Ποντικονήσι

Μον Ρεπό

Μεγάλη Παρασκευή

 

Μεγάλο Σάββατο

Το Μεγάλο Σάββατο μας επεφύλασσε και άλλες πολύ όμορφες εκδηλώσεις και βεβαίως περιλάμβανε το πιο γνωστό έθιμο του κερκυραϊκού Πάσχα με τη ρίψη των κανατιών. Επειδή όμως η πρώτη Ανάσταση και το ξεχωριστό θέαμα των κανατιών προσελκύει πιστούς από όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα να επικρατεί το… αδιαχώρητο, πολύ νωρίς το πρωί μετά το πρωινό μας επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο για να προλάβουμε να μπούμε στην πόλη πριν επικρατήσει το αδιαχώρητο, προκειμένου να φτάσουμε στο κτίριο της τράπεζας της καρδιάς μας που βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, από όπου θα τις παρακολουθούσαμε προσκεκλημένοι των Κερκυραίων συναδέλφων μας. Πράγματι, διασχίσαμε τη σημαιοστολισμένη προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνα με τα πορφυρά επονομαζόμενα δαμάσκο (επειδή τα υφάσματα αυτά έρχονταν αρχικά από τη Δαμασκό) πόλη φτάνοντας στο κτίριο της Ιονικής και από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε, χωρίς να ταλαιπωρηθούμε, τόσο τη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα -το Μεγάλο Σάββατο είναι η μοναδική μέρα που περιφέρεται όρθιο το σκήνωμα του Αγίου συνοδεία των φιλαρμονικών – όσο και εν συνεχεία στις 11 π.μ. υπό τον ήχο των καμπανών του Αγίου Σπυρίδωνα -που είναι ακριβώς δίπλα στο πρώην κτίριο της Ιονικής- τη λεγόμενη πρώτη Ανάσταση που σηματοδοτεί και την εκκίνηση του πασίγνωστου εθίμου των μπότηδων, όπου οι ντόπιοι πετούν τις στάμνες από τα μπαλκόνια. Ο συνάδελφος Λαμάκιας μάλιστα είχε φροντίσει να προμηθευτεί στάμνες και έτσι συμμετείχαμε κι εμείς στο έθιμο! Αφού μαζέψαμε για γούρι και ενθύμιο ένα κομματάκι από τα… σπασμένα, περπατήσαμε στους χώρους του Μουσείου και εν συνεχεία κατεβήκαμε όλοι μαζί στους κατάμεστους δρόμους, όπου πλέον οι μπάντες παιάνιζαν χαρούμενη μουσική.

(*Δυστυχώς λόγω του αδιαχώρητου που επικρατούσε στην πόλη και του εντατικού μας προγράμματος, δεν κατέστη δυνατή η συνάντησή μας με το συνάδελφο Γιάννη Μπάνο που αποτελεί για εμάς παράδειγμα ήθους, συνέπειας και θέλησης για ζωή, γεγονός που μας στενοχώρησε ιδιαιτέρως, καθότι είναι ένας γνήσιος Ιονικάριος που απολαμβάνει την αγάπη και το σεβασμό όλων μας.)

Το μεσημέρι πλέον κατευθυνθήκαμε στην ξακουστή Παλαιοκαστρίτσα. Αφού ανεβήκαμε στο Μοναστήρι και απολαύσαμε τη θέα με τις απόκρημνες νησίδες, επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για γεύμα και ξεκούραση. Αργά το βράδυ ετοιμαστήκαμε και συγκεντρωθήκαμε για να παρακολουθήσουμε την… παραδοσιακή Ανάσταση. Μεταβήκαμε σε ένα ήσυχο κοντινό Μοναστήρι, όπου επικρατούσε το αρμόζον κλίμα κατάνυξης και μέσα σε ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον με τις μυρωδιές της άνοιξης, ακούσαμε και ψάλλαμε όλοι μαζί το Χριστός Ανέστη. Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο μας περίμενε το δείπνο με τη μαγειρίτσα και πολλά άλλα εδέσματα και παρά το προχωρημένο της ώρας, του δώσαμε να καταλάβει!

Μεγάλο Σάββατο

Παλαιοκαστρίτσα

 

Κυριακή του Πάσχα

Πάσχα χωρίς το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία γίνεται; Δε γίνεται…

Από το πρωί στο ξενοδοχείο είχε ξεκινήσει το σούβλισμα και το ψήσιμο των αρνιών στο υπαίθριο χώρο, δίπλα στη θάλασσα. Με μεζέδες και ούζο παρακολουθούσαμε τις διαδικασίες, περιμένοντας ανυπόμονα να τελειώσουν και να… καταλήξουν στο στομάχι μας! Νωρίς το μεσημέρι με ψητά κατσίκια, αρνιά, πολλά εδέσματα και ποτά, ξεκίνησε το πασχαλινό μας τσιμπούσι σε τρία μεγάλα τραπέζια για την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στη μεγάλη βεράντα του ξενοδοχείου με θέα τη θάλασσα, συνοδεία ζωντανής μουσικής, όπου κερκυραϊκές χορευτικές ομάδες χόρεψαν τους τοπικούς, παραδοσιακούς χορούς και βεβαίως μας έδωσαν το έναυσμα για να τους ακολουθήσουμε σε ένα αξέχαστο γλέντι που κράτησε μέχρι το απόγευμα!

Στη συνέχεια, αναχωρήσαμε για μία τελευταία επίσκεψη στην πόλη της Κέρκυρας για να μπορέσουμε να τη δούμε και να την περπατήσουμε χωρίς τη λαοθάλασσα και το συνωστισμό των προηγούμενων ημερών. Κάναμε τις βόλτες μας στα στενά δρομάκια της παλαιάς πόλης με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που θυμίζει κάτι από… Μεσαιωνική Ευρώπη και είναι εμφανείς οι έντονες επιρροές από όλους τους πολιτισμούς που έχουν περάσει από το νησί με κυρίαρχη την αναγεννησιακή ιταλική αρχιτεκτονική, προσκυνήσαμε στην εξαιρετικής ομορφιάς εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, επισκεφθήκαμε το Παλαιό Φρούριο, ήπιαμε τον καφέ μας στη Λιστόν, στις Καμάρες και τελειώσαμε ιδανικά την τελευταία μας βραδιά στο νησί των Φαιάκων, στη Δασσιά στο βορειοανατολικό τμήμα, όπου απολαύσαμε το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα. Μετά το δείπνο πέσαμε νωρίς για ύπνο για να ξεκουραστούμε γιατί την επόμενη ημέρα το πρόγραμμα ήταν ιδιαιτέρως… φορτωμένο.

Κυριακή του Πάσχα

Πόλη της Κέρκυρας

Δευτέρα του Πάσχα

Έγερση, πρωινό και αναχώρηση με το πρώτο φως της ημέρας για να προλάβουμε όσα είχαμε προγραμματίσει για την τελευταία μέρα της υπέροχης εκδρομής μας. Γιατί μπορεί να επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν παίρνοντας την κατεύθυνση της επιστροφής, αλλά η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ μετέτρεψε και αυτήν την εμπειρία σε ημερήσια εκδρομή! Αφού περάσαμε στην Ηγουμενίτσα, πήραμε τον παλιό δρόμο και επισκεφθήκαμε τα Σύβοτα για τον καφέ μας, απολαμβάνοντας το όμορφο τοπίο που διαγράφεται γύρω από τον κόλπο του χωριού.

Βέβαια, λόγω και του εορτασμού του Αγίου Γεωργίου, σκοπός μας ήταν να επισκεφθούμε τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της περιοχής, να προσκυνήσουμε, αλλά και να παρακολουθήσουμε ένα μοναδικό τελετουργικό με άλογα και καβαλάρηδες που ξεκινούν από τα Σύβοτα και ανεβαίνουν το δρόμο προς την εκκλησία μεταφέροντας με τα άλογα εικόνες του Αγίου Γεωργίου. Αφού περιφέρονται γύρω από το Ναό, προσκυνούν την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και αφήνουν τις εικόνες στην εκκλησία. Πρόκειται σίγουρα για ένα ιδιαίτερο έθιμο που δε συναντά συχνά κάποιος και ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία για όλους μας.

Επόμενος σταθμός μας η εκπληκτικής ομορφιάς Πάργα. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί ένα πολυσύχναστο τουριστικό προορισμό αφού συνδυάζει τη θάλασσα και το βουνό με το κάστρο να δεσπόζει στο σκηνικό, συνθέτοντας ένα ονειρεμένο τοπίο! Αφού περιηγηθήκαμε στην παραλία με τους πανέμορφους βράχους και νησίδες, αλλά και στα δρομάκια του χωριού, φύγαμε για να φτάσουμε το μεσημέρι στην Κορωνησία. Πρόκειται για ένα νησάκι στον Αμβρακικό κόλπο στο οποίο μπορεί να μεταβεί κανείς οδικώς από μία στενή λωρίδα γης που το ενώνει με τη στεριά. Το τοπίο προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα που μάλιστα παραδόξως είναι άγνωστο στους περισσότερους. Παραμείναμε εκεί για να γευματίσουμε και αποζημιωθήκαμε με το παραπάνω για την επιλογή μας, αφού δοκιμάσαμε τις περίφημες γαρίδες και το ψάρι πετάλι (κέφαλος) του Αμβρακικού.

Μετά το γεύμα, ευχαριστημένοι που προσθέσαμε στην εκδρομή μας αυτό το μοναδικό θέαμα που το συστήνουμε και σε όσους δεν έχουν επισκεφθεί την Κορωνησία, πήραμε πλέον οριστικά το δρόμο της επιστροφής μέσω της γέφυρας από το Αντίρριο. Αφού αποχαιρετήσαμε τους συναδέλφους της Πάτρας, συνεχίσαμε για την Αθήνα, όπου φτάσαμε αργά το βράδυ, κουρασμένοι μεν, αλλά ευχαριστημένοι και γεμάτοι από όλα όσα είχαμε ζήσει και τις μοναδικές εμπειρίες που είχαμε αποκομίσει.

Σύβοτα

Άγιος Γεώργιος Σύβοτα

Πάργα

Κορωνησία


.

Σίγουρα είναι γνωστό ότι η Κέρκυρα μπορεί να αποκαλείται και το… ελληνικό Νησί του Πάσχα, αφού οι εκδηλώσεις έχουν μία μεγαλοπρέπεια και πάθος που δε συναντάται αλλού στην Ελλάδα. Ωστόσο, είναι άλλο να το λες και άλλο να το ζεις από κοντά! Πραγματικά νιώθουμε δικαιωμένοι για την επιλογή μας, αφού πιστεύουμε ότι παρά την πραγματική κοσμοσυρροή, τα πασχαλινά έθιμα του νησιού είναι κάτι που πρέπει να ζήσει κάθε πιστός έστω και μία φορά στη ζωή του! Μάλιστα, ο προβληματισμός μας για την οικογενειακή παράδοση που συνοδεύει πάντα τις εορτές του Πάσχα, σίγουρα έδωσε τη θέση του στην περαιτέρω σφυρηλάτηση των δεσμών των Ιονικάριων που έδωσαν το παρών, αφού είμαστε σίγουροι ότι το Πάσχα με την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στην Κέρκυρα ήταν μία μοναδική εμπειρία που θα μείνει σε όλους μας αξέχαστη και αξεπέραστη!